Ránézünk, és azonnal azt gondoljuk, hogy egy ilyen csodálatos trópusi növényt csak nehezen tarthatunk életben a mi éghajlatunkon.
Pedig könnyen gondozható ez a szépség.
Most mutatunk pár Amaryllis gondozási tippet, és ettől kezdve csak válogatnunk kell, milyen színekben szeretnénk otthonunkban látni.
Egy igazi találós kérdés, honnan származik a neve, mert még a botanikusok sem tudják, de talán nem is ez a lényeg, hanem az, hogy létezik.
Sokan csak vágott virágként ismerik, pedig hosszú szára egy hagymából nyúlik ki, melynek végén csodálatos csillag alakú szirmok ékeskednek.
Népszerű növény különösen télen, mert ekkor virágzik.
Ajándék ötletnek sem rossz az Amaryllis.
Nem kell tennünk semmit, csak egy tálat tenni cserepe alá és amikor az kiszárad, meglocsolnunk.
De csakis alulról!
Novembertől egészen februárig ültethetjük át a hagymát új cserépbe, még virágzó állapotában is, ha szeretnénk.
De nyugodtan maradhat eredeti cserepében.
A hagyma alatt cseréljük ki a földet, és félig takarjuk csak be.
A hagyma fele maradjon szabadon.
Válasszunk alul lyukas cserepet, amit egy tálkába állítunk.
A növényt virágba borulva csak alulról locsoljuk!
Tegyük napsütötte ablakba, minél több fény érhesse.
Ideális hőmérséklet számára a 15-20 fok.
Amennyiben még csak bimbós állapotban kerül hozzánk az Amaryllis, úgy ügyeljünk, hogy földje mindig nedves legyen, de ne locsoljuk túl.
Tehát a hagymát nem érheti víz!
Amennyiben csak hagymát kaptunk, és betartjuk a belocsolási és gondozási előírásokat, úgy 4-5 hét múlva megláthatjuk első bimbóit is.
Csak virághagyma esetén, amikor elültetjük, locsoljuk be alaposan a hagymát is, de csak egyetlen egyszer, amikor megszívhatja magát vízzel.
Ettől az egy alkalomtól eltekintve már csak a tálkába öntsünk vizet, és azt is csak akkor, amikor az már teljesen kiszáradt.
Vágjuk le a szárát, és a leveleit is. Éles vágóeszközt használjunk, ami nem roncsolja a növényt.
Ki is vehetjük a hagymát a cserépből és tehetjük forgácsba, jól szellőző kosárba.
De benne is hagyhatjuk a cserépben.
Bár ebben az esetben nem fogjuk megtudni, hozott-e fiókhagymákat, mert ha igen, akkor azokat tavasszal leválasztva az eredeti hagymáról, szaporíthatjuk.
Ez a fázis nagyon fontos a növénynek, mert ezzel érhetjük el következő évben az újabb virágzást.
A hagymát cserepestül tegyük hűvös, száraz helyre, egészen addig, míg kint a levegő el nem éri az állandó 15-20 fokos hőmérsékletet.
Ne locsoljuk, hagyjuk teljesen kiszáradni.
Május közepén kiültethetjük az Amaryllist árnyékos helyre, vagy tehetjük lakásunk valamelyik melegebb pontjára is.
Az első napokban még ne locsoljuk meg a hagymát, hagyjuk, hogy a növény megszokja új helyét.
Pár nap múlva belocsolhatjuk egyetlen egyszer annyira, hogy a hagyma megszívhassa magát vízzel.
Ettől kezdve megint csak alulról locsoljuk!
Augusztus közepére kezdenek majd levelei kihajtani a hagymából.
Amint hűlni kezd kint az idő, vigyük be a lakásba a növényt.
Már csak várnunk kell novemberig, mire előbújik szára is a hagymából.
Karácsonyra már virágba is borulhat.
Számtalan Amaryllis közül válogathatunk színeit tekintve.
A nemesítésnek köszönhetően egészen egzotikus színekkel és mintákkal is találkozhatunk.
- Rendszeresen megmutatnád írásaidat ebben a témában nagyközönség előtt? Küldj nekünk egy mintát és elérhetőséget. Kapcsolat
- Online hirdetnél, de nem tudod hol és hogyan? Vedd fel velünk a kapcsolatot, és küld el weboldaladat! Médiaajánlat