18

Figyelem! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot!

Még nem vagyok 18 éves

Virágok, bútorok az erkélyen - Tájolás

Megosztás
Kert

Mire megjön a jó idő, addig el is készülhetünk. Napsütésben csak úgy kutatjuk azokat a helyeket, ahol egy picit felfrissülhetünk. Megfelelő növényekkel, stílusos dekorációkkal, és helyes bútorokkal gyorsan a kedvenc helyünkké tehetjük erkélyünket.


Mire megjön a jó idő, addig el is készülhetünk. Napsütésben csak úgy kutatjuk azokat a helyeket, ahol egy picit felfrissülhetünk. Megfelelő növényekkel, stílusos dekorációkkal, és helyes bútorokkal gyorsan a kedvenc helyünkké tehetjük erkélyünket.

Csak néhány lépésre az ajtótól, máris készen állunk, hogy reggeli kávénkat elfogyasszuk egy színes, nyugodt helyen a szabadban. Kizárjuk a külvilágot, akár csak egy hétvégén, vagy munkanap reggelén. Nagyban függ saját ízlésünktől, milyen növényekkel ültetjük be, milyen színeket használunk, és természetesen attól is, ki, milyen dekorációs képességekkel rendelkezik.

Milyen tájolású a terasz?

Minden esetben nézzük meg, Észak, Kelet, Dél, vagy Nyugat felé néz-e teraszunk, mert ettől kell függővé tenni, milyen növényeket válasszunk.

Keleti fekvés

Ideális reggeliző hely. Akár fürdőköpenyben is kiülhetünk, mert már kis mennyiségű napsütés esetén is biztosak lehetünk a fényárban. Élvezzük ki az első nap meleg sugarait.

Egy kényelmes szék, egy asztal, pár polc, ahová kitehetjük növényeinket, melyek kedvelik az árnyékot, és ebédünket is árnyékban fogyaszthatjuk.

Milyen virágot?

Ezt a tájolást kifejezetten szeretik a margaréták, lobéliák, fuksziák, petúniák.

Növényvásárlás előtt a kertészetben mindenképpen kérdezzük meg, hogy a vásárolni kívánt növény szereti-e a reggeli napsütést és az árnyékot. Így leszünk elégedettek növényeinkkel.

Fontos továbbá, hogy kényelmes bútorokat válasszunk, mert a reggel határozza meg egész napunkat.

Déli fekvés

Akinek déli fekvésű erkélye van, egész nap fürdőzhet a melegben. Igen meleg, de egyben száraz is ez a tájolás, így különös gondot kell fordítani a növények locsolására, és árnyékkedvelő növények esetén, az kellő árnyék biztosítására, akár napernyővel.

Délben ezeken az erkélyeken lángoló, perzselő napsütés van, amit csak kevés növény bír elviselni, és érzi magát jól.

Milyen virágot?

Ezekre az erkélyekre csakis mediterrán növények javasoltak.

Leander, olajfa, citrusfélék, levendula, és megfelelő locsolás és trágyázás mellett a muskátlik is pompásan érzik magukat. Az ügyesebbek még petúniát is ültethetnek.

Jól érzik magukat megfelelő ládában még a következő növények is:

Rézvirág, Hibiszkusz. Átmeneti szárazságot egészen jól tűrik a Curry félék, káposztafélék, porcsinfélék, dukát virágok.

Bútor tippek

Ezekre az erkélyekre, nem javasolt fémből készült bútorokat tenni, és szintén nem javasolt sötét, vagy szintén fémből készült polcokat felszerelni. Bármilyen bútort is válasszunk ülő és fekvő alkalmakra, tegyünk rájuk sok párnát. Az asztalt pedig mindig terítsük le terítővel. Szövetnek érdemes világos színt választani, mert napsütés hamar kiszívja.

Erkély burkolat

Inkább válasszunk fából készült burkolót, vagy amennyiben kőburkolat lett letéve, tegyünk rá szőnyeget. Válasszunk rattan, fonott kiegészítőket inkább.

Fontos kellékek ezeken az erkélyeken:
Napernyő, napellenző, napozóágy, víztároló dobozok.

Nyugati fekvés

Nyugatra néző erkélyekre kora délután süt a nap,és tökéletes hely a nap utolsó sugarainak élvezetére, még munka végeztével is. Ezeken az erkélyeken érzik talán a legjobban magukat a növények. Munka után kiülve élvezhetjük a virágok illatát, gyönyörködhetünk látványukba.

Milyen virágot?

A fehér és sárga virágzattal rendelkező növények még a szürkületben is csak úgy világítanak. Nagy és buja virágzatúakat válasszunk. Mint például a liliom, petúnia, angyaltrombita, ligetszépe.

Bútor tippek

A délutáni napsütés még ezeken az erkélyeken is felforrósíthatja a fémből készült bútorokat és kiegészítőket. És még ezeken az erkélyeken is védeni kell a növényeket a napsütéstől.
Itt is elengedhetetlen a napernyő, párnázott bútorok, de ide már választhatunk kicsit sötétebb árnyalatú szövetet. Nem egyszerű a növények ültetése sem, mert a nyugati fekvésű erkély szeles lehet. Ezért érdemes a polcokat extra megerősítéssel, konzolokkal ellátni. Ezeken az erkélyeken a grillezés is kitűnő lehet, mint kikapcsolódás.

Északi fekvés

Az északi fekvésű erkélyek alig vagy szinte semmilyen napot nem kapnak. Éppen ezért a forró napokon ez lehet a kedvenc helyünk. Szinte úgy érezhetjük magunkat, ha sok növénnyel, például hortenziával ültetjük be, mintha egy erdőben lennénk. Kiválóan érzik magukat itt a lobéliák és páfrányok. Csodaszép leveleik mellett színes virágaikkal is díszítenek.  Kiegészítés képpen festhetjük a falakat színesre, melyek ellensúlyozzák a napsütés hiányát.

Milyen virágot?

 

 

 

 

Begónia, fukszia, és minden olyan növény, melyek kifejezetten nem tűrik jól a napsütést, mert leveleik megperzselődnek.

Bútor tippek 

Válasszunk élénk színű szöveteket, melyek magukba szívják a napfényt, és melegséget adnak nem csak hőérzetként, hanem fizikailag is. Ezekre  erkélyekre, mivel a reggeli harmat csak lassan szárad fel, tehetünk csempe burkolatot. Színben a burkolat lehet piros, sárga, és ezek minden árnyalata. Egy a lényeg, ne válasszunk sötét burkolólapokat.

Meleg takaró is mindig legyen ezeken az erkélyeken, és a párnákról se felejtkezzünk meg. Érdemes a terítőt és minden szövetet estékre bevinni a lakásba, mert reggelre vizesek lesznek.


Megosztás


  • Rendszeresen megmutatnád írásaidat ebben a témában nagyközönség előtt? Küldj nekünk egy mintát és elérhetőséget. Kapcsolat

  • Online hirdetnél, de nem tudod hol és hogyan? Vedd fel velünk a kapcsolatot, és küld el weboldaladat! Médiaajánlat