18

Figyelem! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot!

Még nem vagyok 18 éves

Kerti tippek - Nyikorog a Rattan?

Megosztás
Kert

Hogyan maradhatnak szépek kerti bútoraink? Nyikorog a rattan?  Hogyan műtrágyázzuk cserepes növényeinket? Milyen gyakran locsoljunk? Milyen cserépbe ültessünk? Honnan tudjuk a virághagymáról, hogy egészséges-e? Tippek a gyönyörű erkélyekhez, kertekhez Ásó a kertben, már önmagában is szórakoztató látványt nyújt. Pláne akkor, amikor tudjuk, hogy munkánk gyümölcseként csodálatos kertet varázsolunk majd ezzel a kerti szerszámmal.


Hogyan maradhatnak szépek kerti bútoraink? Nyikorog a rattan?  Hogyan műtrágyázzuk cserepes növényeinket? Milyen gyakran locsoljunk? Milyen cserépbe ültessünk? Honnan tudjuk a virághagymáról, hogy egészséges-e?

Tippek a gyönyörű erkélyekhez, kertekhez

Ásó a kertben, már önmagában is szórakoztató látványt nyújt. Pláne akkor, amikor tudjuk, hogy munkánk gyümölcseként csodálatos kertet varázsolunk majd ezzel a kerti szerszámmal.

Csodaszép friss virágok nyílnak majd kertünkben, harmóniát sugároznak a színpompás rózsák. Már alig várjuk, hogy ez a látvány fogadjon bennünket, amikor erkélyünkre, kertünkbe lépünk.

Mire figyeljünk cserepes növény vásárlásakor?

Nézzük meg, hogy a cserép alja ki van-e lyukasztva. Amennyiben nincsen, úgy azt a növényt inkább ne hozzuk el a kertészetből, mert az álló víz nagy valószínűséggel már károsította gyökérzetét.

Amennyiben cserepet vásárolunk, és gyárilag nincsen lyuk az alján, úgy magunknak kell ezt megtennünk, például egy csavarhúzó segítségével.

Hatalmas dísznövényeinknek válasszunk agyagcserepeket, melyek fagyállóak is egyben.

Már csak azért is előnyösek ezek a terrakotta cserépedények, mert a nagy növények súlyuknál fogva egy viharban könnyen felborulhatnak. Ezek a cserepek segíthetnek növényeink megóvásában még viharos időben is.

Van szélárnyékos helyünk, és nem szeretjük az agyagcserepeket? Műanyaggal is kiválthatjuk őket, így könnyebb lesz növényeink mozgatása.

Találjuk meg a megfelelő virágokat!

Ne a már virágzó növényeket hozzuk el a kertészetből, ha azt szeretnénk, hogy még hosszú ideig virágpompát láthassunk. Válasszunk olyat, amelyiken sok bimbó van, egészségesek levelei. Most épen a szezonja van a hagymás növények ültetésének, mint például liliom, tulipán, nárcisz, jácint.

Vásárolhatunk ezekből a hagymákból már virágzóakat, melyeket kiültetve kertünkbe, jövőre is virágokkal fogják meghálálni a törődést.

Vehetünk csak hagymákat is, melyekhez egy jó tipp

A hagymákat áztassuk 3-4 órára vízbe, mielőtt elültetjük őket. Megszívják magukat, és hatalmas színes virágokkal fognak kedveskedni nekünk. Ne felejtsük el, hogy a hagymás virágok csak pár hétig virágoznak, ezért érdemes más virágzó növényeket ültetni melléjük, melyek később borulnak majd virágba.

Tipp a hagymaválasztáshoz

A legtöbb hagymát átlátszó, lyukacsos fóliába csomagolják. Vásárláskor meg tudjuk nézni, egészségesek-e. Ne vegyünk túl kicsi, kiszáradt hagymákat.

Kerti bútorok ápolása

Lekentük bútorainkat előző szezonban olajjal? Ha igen, akkor érdemes semleges szappannal és kemény sörtéjű kefével megtisztítani bútorainkat, mielőtt újból bekennénk.

Aki nem szereti az olajat, azok számára kiváló fa bútorápoló termékek állnak rendelkezésére barkács áruházakban. Műanyag vagy fém kerti bútorok esetén könnyebb dolgunk van természetesen. A műanyag és fém bútorok nem csak könnyűek, hanem rendkívül időjárásállóak is, és könnyen tisztíthatóak.

Milyen olajat használjunk?

Használhatunk napozóolajt is ápolószerként műanyagra, fára. Természetesen csak mértékkel.

Fémbútoraink elrozsdásodhatnak, ami ellen használjunk szivaccsal felvitt rozsdamentes acéltisztítót.

Vazelin

Rattan bútorok esetén használhatunk vazelint is. Különösen akkor érdemes a vazelint alkalmazni, amikor a rattan elkezd nyikorogni. Bámulatos, milyen eredményt érhetünk el a vazelinnel.

Védhetjük bútoraink állagát megóvással is az időjárás viszontagságaival szemben, úgy, hogy fedett helyre visszük őket zord idő esetén, vagy pedig letakarjuk, amikor esik az eső.

Szerszámok tárolása

Szerszámainkat ne hagyjuk szanaszét a kertben. Érdemes akasztófülekkel ellátni őket, és egy védett helyen lógassuk fel őket akár egy falra fúrt gerendára. Építhetünk kis szerszámos kamrát is nekik raklapokból. A tárolót pedig bepolcozhatjuk a virágmagoknak, kézi szerszámoknak.

Mini üvegház

Még a legapróbb helyen is készíthetünk magunknak üvegházat. Akinek van terasza, külön kialakíthat számára helyet. Ide tehetjük orchideáinkat, védettebb helyet kedvelő növényeinket, apróbb kültéri díszítéseinket.

Tipp

Üvegházunkat úgy alakítsuk ki, hogy megfelelően szellőzhessen.

Ne építsük napos helyre, mert az üvegen keresztül is megégetheti növényeiket a napsütés.

Amennyiben teljesen zárt üvegházat készítünk, úgy a tetejére mindenképpen építsünk szellőzőablakot, ahol a meleg távozni tud.

Csak fantáziánkra, és helyünk adottságára van szükségünk, hogy egy üvegházat építsünk.

Tipp

Sok helyen találni akár kidobott üvegtáblákat, melyek tökéletesen megfelelnek az építéshez. A vázat pedig megoldhatjuk fából, vagy aki ügyesebb, vasszerkezetből is.

Hogyan űzzük el a levéltetveket a balkonnövényekről?

Legjobb az lenne, ha megelőzhetnénk a tetvesedést.

Megelőzésre és már tetves növényekre is kiváló ötlet a repce olaj használata. Egyszerűen permetezzük be vele növényünket.

Aki viszont mindenképpen vegyszerrel szeretne a tetvek ellen védekezni, számos terméket találhat barkácsáruházak vegyi osztályán. Létezik pálcikás megoldás is a tetvek ellen, melyet egészen a növény tövéhez kell szorosan leszúrni a földbe.

Természetes tetűűző a büdöske is. Bármennyire is szeretnék ellepni növényünket a tetvek, a büdöskét annál jobban utálják, így más növényt keresnek maguknak.

Amennyiben a tetvek már látványosan kárt tettek növényünkben, úgy sajnos azokat a leveleket teljesen el kell távolítanunk.

Hogyan trágyázzuk cserepes növényeiket?

Mindenképpen szükségük van növényeinknek tápanyag utánpótlásra, különösen, ha cserépben neveljük őket.

Számos minőségi virágföld kapható ma, mégsem elég bennük a tápanyag, ahhoz, hogy szép virágokkal pompázzanak növényeink.

Tipp

Vízben oldódó műtrágyák a legjobbak, viszont adagolásukkor és az elegy készítésekor nagyon oda kell figyelnünk a mennyiségekre. A túladagolt műtrágya elégeti növényeinket.Általában hetente, kéthetente trágyázzuk meg növényeinket.

Örökzöld szobrászat

Tiszafa, puszpáng, és egyéb nyírható örökzöldek esetén érdemes először sablonnal próbálkozni, mielőtt szabad kézzel formára nyírnánk őket. Ha elrontjuk, csak nagyon lassan nőnek, és addig semmit nem tehetünk. A hibát nem olyan könnyű kijavítani.

Tipp

Minden nyíráskor válasszunk árnyékos helyet a nyíráshoz, mert ezek a nővények, mint például a bukszusok kifejezetten nem szeretik frissen vágott végeiken a tűző napsütést.


Megosztás


  • Rendszeresen megmutatnád írásaidat ebben a témában nagyközönség előtt? Küldj nekünk egy mintát és elérhetőséget. Kapcsolat

  • Online hirdetnél, de nem tudod hol és hogyan? Vedd fel velünk a kapcsolatot, és küld el weboldaladat! Médiaajánlat