18

Figyelem! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot!

Még nem vagyok 18 éves

Napsütés, strand és pálmafák – Pálmafák gondozása

Megosztás
Kert

Pálmafákat látva, mindenkinek a meleg, trópusi éghajlat jut eszébe. Süt a nap, a tenger morajlik. Számtalan pálmafa fajta létezik, és mindegyiknek más igényei vannak. Koránt sem biztos, hogy mindegyik kedveli a tűző napsütést és szárazságot. A pálmafa nagyon régi növény, mely több millió éve él a trópusi és szubtrópusi éghajlatokon. A pálmafák védjegye hatalmas, rendkívül különleges levelei, melyek a törzs felső részén nőnek. Ki gondolná, hogy a látszólag elszáradt törzsből ilyen csodálatos növény fejlődik.


Pálmafákat látva, mindenkinek a meleg, trópusi éghajlat jut eszébe.

Süt a nap, a tenger morajlik.

Számtalan pálmafa fajta létezik, és mindegyiknek más igényei vannak.

Koránt sem biztos, hogy mindegyik kedveli a tűző napsütést és szárazságot.

A pálmafa nagyon régi növény, mely több millió éve él a trópusi és szubtrópusi éghajlatokon.

A pálmafák védjegye hatalmas, rendkívül különleges levelei, melyek a törzs felső részén nőnek.

Ki gondolná, hogy a látszólag elszáradt törzsből ilyen csodálatos növény fejlődik.

Legyezőpálma, kókuszpálma, datolyapálma, mindegyik sok otthonban megtalálható, csak az a kérdés, mennyire érzi jól magát a növény, és kinél mekkorára nő.

Robusztus fajok közé tartoznak a főnix és Kentia pálmák.

Mindkét fajta elviseli az árnyékot, szárazságot, meleg levegőt, télre bevihető lépcsőházba.

Jóval több fényt igényelnek a kókusz és óriásira növő bokorpálmák (Licuala pálma).

Világos, de közvetlen napsütéstől védett helyre tegyük ezeket a fajtákat. Amint közvetlen napsütés éri ezeket a fajtákat, leveleik vége elszárad, megbarnul. Minden pálmafa fajta szereti a nedvességet és vízpermetet. A nedvesség vonzhatja a kártevőket és takácsatkákat, melyeket gyorsan el kell távolítanunk a növényről.

Összhang

A pálmafák számos más mediterrán növénnyel jól párosíthatóak. Összeültethetjük fikuszokkal (Ficus), fügével, és pompásan mutatnak majd egymás mellett.

Magról

Léteznek pálma magok, mint például a datolya magja, melyből szintén növény fejlődhet, de elég sokat kell várnunk, míg mutatós méretűre fejlődik. A pálma magok csak sötétben kezdenek el csírázni és jóval több idő telik el a csírakezdemény kibújásáig, mint bármilyen más növény esetén.

Érdekesség, hogy ha a pálma kicsi korától hozzászokik a száraz levegőhöz, akkor sokkal kevesebb esetben fordul elő a levélvégek elszáradása és megbarnulása.

Fontos!

Amennyiben pálmánkat nedves levegőhöz szoktattuk, ne változtassunk körülményein hirtelen, mert a növény csak lassan képes alkalmazkodni az új páratartalomhoz.

A nálunk megtalálható fajok és példányok sokkal inkább a nedves levegőhöz szoktak, ezért földjüket mindig tartsuk nedvesen és leveleiket rendszeresen spricceljük vízzel. De csakis lágy vízzel.

Egyes pálma fajták már pár napnyi kiszáradt földtől is szenvednek.

Használjunk sok trágyát és pótoljuk a tápanyagokat. Érdemes magas nitrogén, kálium és magnézium tartalmú műtrágyát választanunk pálmánknak.

Átültetés

Kétévente lehet aktuális, amennyiben a pálma jól érzi magát.

Laza, köves szerkezetű talajt válasszunk számára és nagyon fontos, hogy a régi cserepéből kiemelve, teljes földlabdával ültessük át a pálmát. Gyökereit ne lazítsuk meg, és ne húzzuk szét, mert a sérült gyökérzet elpusztul és a növényben is kárt tehetünk. 


Megosztás


  • Rendszeresen megmutatnád írásaidat ebben a témában nagyközönség előtt? Küldj nekünk egy mintát és elérhetőséget. Kapcsolat

  • Online hirdetnél, de nem tudod hol és hogyan? Vedd fel velünk a kapcsolatot, és küld el weboldaladat! Médiaajánlat

Kert

Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés


Népszerű cikkek