18

Figyelem! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot!

Még nem vagyok 18 éves

Bodza és társai

Megosztás
Kert

Bodzából szörp, likőr, pezsgő, palacsinta. Varázspálca és mesék. A bodza útja Holle anyótól Voldemortig. 


Bodzából szörp, likőr, pezsgő, palacsinta. Varázspálca és mesék.

A bodza útja Holle anyótól Voldemortig. 

Holle anyó és Voldemort

Hogy mi köze Holle anyónak a bodzához? A régi német mesében Holle anyó, mikor megrázza a párnáját és esik a hó, igazából nem is a hó esik, hanem a finom bodza virág és virágpora száll mindenfele a világba. Innen is ered a német elnevezése is: Holunder. A németek, osztrákok igen nagy becsben tartják a bodzát. A bodzából nemcsak egyszerű szörpöket készítenek, hanem finom bodzapezsgőt, bodzalikőrt.
Érdekesség még, hogy a bodzafáról a néphiedelemben csak rosszat mondanak. Bodzát ne ültess a ház mellé, mert belecsap a villám, bodzafából ne készíts bölcsőt, mert a gyermek meghal, ha abban fekszi! Kicsit morbid szegény bodzának tehát a múltja, de akkor emlékezzünk meg még a fő varázslóról is Voldemortról is, akinek az egy igazi pálcája is miből készülhetne, ha nem bodzából.

Bodza ereje

A bodza ereje nemcsak ilyenkor tavasszal hat, hanem már ilyenkor érdemes a télre is gondolni, mert egy igazi náthás időben a bodza elengedhetetlen a házipatikában.
Náthára: 1 teáskanálnyi bodzavirágot leforrázni- 2,5 dl. vízzel, majd bebújni az ágyba. A bodza izzasztó hatású, tehát a hatása ilyenkor a legjobb.
Tehát ilyenkor tavasszal készüljön sok-sok bodzaszörp, és tartós bodzaszörp a téli időre. Érdemes már most leszárítani legalább 40 fejet, s eltenni jól záródó, sötét üvegben. 
S ősszel készülhet a jó kis bodzalekvár, a bodza bogyókból.
Bodzalikőr: 10-20 bodza virágot áztassunk be alkoholba, vagy pálinkába, vagy vodkába, amink van - ez lehet 4 dl., vagy ha többet szeretnénk, akkor több alkoholba, tegyünk hozzá 1 citromot és citromsavval, és egy vaniliásrúdat - ízlés szerint- így ázzon kb. egy hétig. Figyelni kell a virágokat,hogy nehogy bepenészedjen! Kb. 1 hét után szűrjűk le, majd  6dl. vízbe oldjunk fel 50dkg. cukrot és keverjük el az alkohollal. Az így kapott szirupot még érdemes tovább érlelni, annál finomabb lesz.

Jó tudni

A bodza frissen enyhe hashajtó, sőt a virágok kis szárai kimondottan hashajtó hatásúak, így érdemes tisztítóteákhoz is hozzákeverni. 
A télen elkészített bodza tea, izzasztó, s a nátha egyik legjobb ellenszere. 

Recept

Gyerekeknek a palacsinta tésztába keverjünk bele egy-két fej bodza virágját. Nagyon finom csemege. De próbálkozhatunk úgy is, hogy a teljes bodzafejet sütjük ki, sűrű palacsinta tésztában. 

Kati Patika Youtube csatorna


Megosztás


  • Rendszeresen megmutatnád írásaidat ebben a témában nagyközönség előtt? Küldj nekünk egy mintát és elérhetőséget. Kapcsolat

  • Online hirdetnél, de nem tudod hol és hogyan? Vedd fel velünk a kapcsolatot, és küld el weboldaladat! Médiaajánlat

Kert

Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés


Népszerű cikkek