18

Figyelem! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot!

Még nem vagyok 18 éves

A csalán megszelídítése

Megosztás
Kert

A csalán talán az egyik legfontosabb gyógynövényünk. Hiába szúr, csíp, fontosságáról nem szabad elfeledkeznünk. Érdemes gyűjteni, akár a kertünkbe is ültetni, hiszen ez a fontos növény, jó ha mindig kéznél van. Csíp, szúr és fáj Igen, talán ezek az első szavak, amelyek a csalánról eszünkbe jutnak. S innentől fogva jó messzire elkerüljük. Még a gondolatától is sokakat kiráz a hideg. Aki teheti írtja, kivágja, pusztítja. Pedig nem így kéne tenni, hiszen a csalán talán az egyik legfontosabb gyógynövényünk.


A csalán talán az egyik legfontosabb gyógynövényünk.

Hiába szúr, csíp, fontosságáról nem szabad elfeledkeznünk.

Érdemes gyűjteni, akár a kertünkbe is ültetni, hiszen ez a fontos növény, jó ha mindig kéznél van.

Csíp, szúr és fáj

Igen, talán ezek az első szavak, amelyek a csalánról eszünkbe jutnak. S innentől fogva jó messzire elkerüljük. Még a gondolatától is sokakat kiráz a hideg. Aki teheti írtja, kivágja, pusztítja. Pedig nem így kéne tenni, hiszen a csalán talán az egyik legfontosabb gyógynövényünk.

Tisztít, erősít

A csalán tulajdonságai:  védi magát, csíp, szúr, talán innen már érthető is a növény üzenete. Amilyen erősen védelmezi magát, ugyanolyan  védelmet, erősítést ad a növényből készült tea is. A csalánszőr hangyasavat, acetilkolint, szerotonint és hisztamint tartalmaz, pont ezeknek az összetevőknek köszönhető, hogy fájdalmas és égető a csaláncsípés.

Gyógyító múlt

Neve az „urere” : azaz égni latin szóból származik. Egyben a bátorság és az erő szimbóluma. Már az ókorban is használták, hol szerelmi bájitalba tették, hol sebekre, orrvérzés megállítására, máskor a menstruáció beindítására használták. Tápláló növény, amelyet nemcsak gyógyításra használtak, hanem sokszor készítettek belőle finom főzeléket, levest. Érdekesség, hogy a II. Világháborúban sokszor ez a növény mentette meg a rabokat, fogyokat, mert csak ehhez a vadon növő zöld növényhez jutottak hozzá.

Felhasználása

Régebben a növény hajtásaival ütögették a reumás testrészeket. Teáját mindig vértisztítónak használták, s a sok vas tartalma miatt a menstruációs  problémák kezelésére is kiváló. A csalán fontos: immunerősítő, vizelethajtó, sőt még tejelválasztás serkentő növény is. Homeopátiás készítményként is megtalálható: urtica urens  néven, amelynek felhasználása a megfelelő potenciában hol tejelválasztás növelő, illetve csökkentő.

Csalán a konyhában

Kicsit furcsának hangzik, hogy bevigyük ezt a szúrós növényt a konyhába, de mégis. Leveleit főzelékként, zsenge hajtásait levesbe, vagy salátába is tehetjük. Mielőtt hozzányúlunk érdemes kesztyűt felvenni, vagy zacskóval hozzányúlni. Utána kezdődhet a csalán megszelídítése: tegyük vízbe a csalánt, s erősen nyomkodjuk ki, így elveszíti a szúrósságát. Utána már bátran hozzányúlhatunk.

Teafőzés

Teaként használhatjuk a szárított változatát, amelyet egész évben ihatjuk. Ha viszont friss csalánt szeretnénk inni, akkor tavasszal gyűjtsük, még akkor, amikor nem virágzik. Főleg a felső hajtásokat szedjük le, s forrázzuk le, majd hagyjuk állni pár percig. Nyáron a virágzó növényt ne szedjük le, viszont ősszel az új hajtásokat újra szedhetjük, gyűjthetjük. A friss hajtásokon túl a gyökerét is felhasználhatjuk. A gyökér alkoholos kivonata kiváló: samponként, hajápoló szerként, hiszen csökkenti a hajhullást, erősíti a hajszálakat, s a korpákat is elűzi.

Fontos tudni

Csalántea kúrát mindig csak hat hétig igyuk! Ennyi idő elég a szervezetünknek is, hogy megtisztuljon, s tovább egyáltalán ne igyuk, mert a csalán fontos ásványi anyagokat hajt ki a szervezetünkből.

Vannak, akik félnek tőle, hogy allergiát okoz, elárulom, hogy ez nagyon ritka.

A csalán inkább az allergia ellen hatásos. Előfordulhatnak olyan melléktünetek, ha túl sokat iszunk belőle, hogy erős szívdobogást kapunk. Ha ilyet észlelünk, azonnal álljunk le vele. 

Kati-Patika


Megosztás


  • Rendszeresen megmutatnád írásaidat ebben a témában nagyközönség előtt? Küldj nekünk egy mintát és elérhetőséget. Kapcsolat

  • Online hirdetnél, de nem tudod hol és hogyan? Vedd fel velünk a kapcsolatot, és küld el weboldaladat! Médiaajánlat