18

Figyelem! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot!

Még nem vagyok 18 éves

Kefevirág gondozása - Callistemon citrinus

Megosztás
Kert

Különleges cserepes növény a kefevirág. Amennyire egyszerű a gondozása, annyira mutatós ez a piros keféhez hasonlító virágokkal ékeskedő növény. Gondozása egyszerű, de érdemes megfogadni pár tanácsot, mielőtt beszerezzük. Amikor megvásároljuk, még virágzik, legszebb állapotát láthatjuk. A kefevirágot tavasztól őszig kiültethetjük kertünk napos részére, mert akkor fog szép virágokat hozni. De a tűző napsütéstől óvni kell. A virágzás elmaradásának oka lehet a fényhiány.


Különleges cserepes növény a kefevirág.

Amennyire egyszerű a gondozása, annyira mutatós ez a piros keféhez hasonlító virágokkal ékeskedő növény.

Gondozása egyszerű, de érdemes megfogadni pár tanácsot, mielőtt beszerezzük.

Amikor megvásároljuk, még virágzik, legszebb állapotát láthatjuk.

A kefevirágot tavasztól őszig kiültethetjük kertünk napos részére, mert akkor fog szép virágokat hozni. De a tűző napsütéstől óvni kell.

A virágzás elmaradásának oka lehet a fényhiány.

Hasonlóan érdemes gondozni, mint a leandert. Levelei és a növény felépítése hasonlít is a leanderéhez vagy a citrusfélékéhez.

Télre azonban legalább 10 fokos, világos helyre lesz szüksége.

Ez a növény megnőhet akár 2 m magasságúra is, tehát vásárlás előtt alaposan gondoljuk át, lesz-e elég helye a növekedéshez.

Már egy év múlva a duplájára nőhet ahhoz képest, amekkoraként megvásároltuk. Minél nagyobb lesz a növény, annál lassabb lesz növekedésének üteme.

Hogyan öntözzük a kefevirágot nyáron?

Nyári hónapokban igen nagy a vízigénye, és ha nem kap elég vizet, akkor leveleinek vége elkezd megsárgulni. Azonnal láthatjuk, mikor lesz szomjas, mert húsos levelei lekonyulnak.

Hogyan öntözzük télen a kefevirágot?

Téli hónapokban, amikor világos és legalább 10 fokot elérő hőmérsékletű helyre tettük, elég 2 hetente meglocsolni kevés vízzel. Éppen csak annyira, hogy földje ne száradjon ki teljesen. De ügyeljünk, hogy táljában ne álljon a víz.

Téli hónapokban a növény lehullajthatja leveleit, és úgy nézhet ki, mintha elpusztult volna, de a növény él. Tavasszal hozhat elvékonyodott hatásokat, melyeket érdemes visszavágni.

Ősszel semmi esetre se vágjuk vissza a növényt!

Metszés hatására a növény besűrűsödik, és szép bokorrá fejlődik majd.

Körülbelül május végére várható, hogy a növény intenzív növekedésbe kezdjen.

Ágvégein jelennek meg az első virágkezdemények, melyek elkezdenek megnyúlni.

Körülbelül 10 nap alatt fejlődnek ki a virágok teljesen.

A virágok egyszer csak kinyílnak.

Ekkor lesz a kefevirág igazán látványos.

Virágzó kefevirágot sose ültessünk át.

Mikor érdemes átültetni a kefevirágot nagyobb cserépbe?

Kora tavasszal vagy késő ősszel a legalkalmasabb.

Kora tavasszal érdemes a növénynek plusz tápanyagot biztosítani. Ez lehet általános tápoldat.

Meddig virágzik a kefevirág?

Egészen kora őszig gyönyörködhetünk virágaiban. A virágok folyamatosan nyílnak, de csak pár napig pompáznak, majd elszáradnak. Ezeket az elszáradt virágokat NE VÁGJUK LE!

Az elszáradt virágok alatt ugyanis újak fejlődnek.

Amennyiben virágzás alatt megmetsszük a kefevirágot, úgy sokat kell várnunk az új virágokra.

Hogyan öntözzük a kefevirágot?

Semmi esetre se locsoljuk meg nap közben és különösen ügyeljünk, hogy a növény levelét, virágát ne érje víz. Este azonban a növényt eláztathatjuk, akár a táljában is állhat a víz, amit reggelre teljesen magába szív majd. Tavasztól őszig igen nagy a vízigénye.

Hogyan szaporítható a kefevirág?

Magról szaporítható, de nem igazán érdemes megpróbálkozni a magról szaporítással, mert igen bonyolult, és rettenetesen sok időt vesz igénybe, mire az első növénykezdemények megjelennek.

A virágok alatt fognak magtokban fejlődni a kemény magok. Ezeket a magokat áztathatjuk be vízbe majdnem egy hétre úgy, hogy folyamatosan cseréljük alatta a vizet. Amikor a magok megszívták magukat, akkor elültethetjük földbe, de a cserepet fedjük le és biztosítsunk elég szellőzést és meleget. A fölbe ültetett magokat ne hagyjuk kiszáradni. Ettől kezdve csak várnunk kell, hogy megjelenjenek az első csírák.

Megpróbálkozhatunk friss hajtások gyökereztetésével is. Ez annyit jelent, hogy a friss hajtást levágjuk és vízbe tesszük. Amikor az első gyökérkezdemények (gyökérszálak) megjelennek, akkor elültethetjük földbe. Ekkor is biztosítanunk kell a meleget és a kellő nedvességet.


Megosztás


  • Rendszeresen megmutatnád írásaidat ebben a témában nagyközönség előtt? Küldj nekünk egy mintát és elérhetőséget. Kapcsolat

  • Online hirdetnél, de nem tudod hol és hogyan? Vedd fel velünk a kapcsolatot, és küld el weboldaladat! Médiaajánlat