18

Figyelem! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot!

Még nem vagyok 18 éves

Rozmaring – a nyári csodaszer

Megosztás
Kert

A rozmaring talán a legismertebb fűszernövények közé tartozik. Használjuk húsokhoz,  a pizza szószba is kerül belőle és sok-sok olasz ételbe. Teáját viszont már kevésbé isszuk, pedig ez a hasznos gyógynövény nagyon sok betegségre jó. Ókori csoda Már az ókorban is tisztelték a rozmaringot. Hippokrátesz a máj egyik gyógyító és tisztító szerének írta le, s valóban igaza volt.  A rozmaring kitűnően méregteleníti a májat. Segíti a hasi görcsök oldását. Ezért is hasznos nehéz, zsíros ételeket ezzel a fűszernövénnyel fűszerezni, mert segíti az emésztést.


A rozmaring talán a legismertebb fűszernövények közé tartozik. Használjuk húsokhoz,  a pizza szószba is kerül belőle és sok-sok olasz ételbe.

Teáját viszont már kevésbé isszuk, pedig ez a hasznos gyógynövény nagyon sok betegségre jó.

Ókori csoda

Már az ókorban is tisztelték a rozmaringot. Hippokrátesz a máj egyik gyógyító és tisztító szerének írta le, s valóban igaza volt.  A rozmaring kitűnően méregteleníti a májat. Segíti a hasi görcsök oldását. Ezért is hasznos nehéz, zsíros ételeket ezzel a fűszernövénnyel fűszerezni, mert segíti az emésztést.

Hagyomány és gyógyulás

A régiek tudták, hogy a memóriazavarra mit kell enni, természetesen erre is rozmaring teát ittak. De kiváló a hajregenerálásra is, a bőrünkre is. A középkorban annyira tisztelték, hogy elkészítették belőle a „Magyar Királyné vizét” – amit köszvényes betegeknek adtak.

Annak ellenére, hogy nem őshonos  a kiskertekben szinte mindenhol megtalálható. Rengeteg hagyomány is kötődik hozzá, az esküvőtől kezdve a temetésig egyaránt.  

Használták a szobában illatosításra,egyes hagyományok szerint egy-egy szál rozmaring ág a párna alatt elűzi a rossz álmokat.

De az esküvőkön is szokás volt a rozmaring megjelenése. Egyrészt azért, hogy szerencsét hozzon a fiatal párnak, másrészt pedig a frissen elültetett rozmaring ágacskát megfigyelték, hogy miképp nő. Ha megindult, akkor valóban sikeres lesz a házasság, bő adományokkal teli és tartós.

Rozmaring bokrot főleg a ház bejárata elé kellett ültetni, hogy elűzze a gonosz szellemeket!

Hogyan használjuk?

A teáját érdemes inni  epe, máj és más hasi görcsök esetében. Idegerősítő hatása is van, mely főleg a téli időszakban jó, hogy a depressziót oldja.

 

 

 

Tanulásra és reuma ellen

Illóolaja: reuma ellen kiváló! Csökkenti az idegfájdalmat.

De ugyanúgy fontos a diákoknak is, akik ha tanuláskor egy-egy csepp rozmaring illóolajat csepegtetnek a csuklójukra, akkor az agyuk is jobban fog forogni.

Kati-Patika


Megosztás


  • Rendszeresen megmutatnád írásaidat ebben a témában nagyközönség előtt? Küldj nekünk egy mintát és elérhetőséget. Kapcsolat

  • Online hirdetnél, de nem tudod hol és hogyan? Vedd fel velünk a kapcsolatot, és küld el weboldaladat! Médiaajánlat