18

Figyelem! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot!

Még nem vagyok 18 éves

Nyári finomságunk a sárgabarack –akár szárítva is

Megosztás
Kert

Igaz a sárgabarack szezonja már elmúlt, de szerencsére aszalt sárgabarackot bármikor vehetünk. A finom barack nemcsak nyersen, hanem lekvárként, aszalva, italként fogyasztható, de még a szárított magja is ehető csemege. Mit tudunk róla? Különböző fajtáit ismerjük, esszük. Rózsa barack a nagyobbik fajta,  van a korai piros, a világossárga, vagy a ceglédi óriás, güönci magyar és még sorolhatnám. Érési ideje is változó, idén sajnos már hamar leérett, de igazából van amikor még augusztusban is találunk érő fát.


Igaz a sárgabarack szezonja már elmúlt, de szerencsére aszalt sárgabarackot bármikor vehetünk.

A finom barack nemcsak nyersen, hanem lekvárként, aszalva, italként fogyasztható, de még a szárított magja is ehető csemege.

Mit tudunk róla?

Különböző fajtáit ismerjük, esszük. Rózsa barack a nagyobbik fajta,  van a korai piros, a világossárga, vagy a ceglédi óriás, güönci magyar és még sorolhatnám. Érési ideje is változó, idén sajnos már hamar leérett, de igazából van amikor még augusztusban is találunk érő fát.

Miért jó?

A barack rengeteg vitamint tartalmaz, főleg A- és C-vitamint. Jó tudni, hogy két –három szem elfogyasztása fedezi a napi vitaminszükségletünket. Érdekes, hogy rengeteg benne a beta-karotin is, amely a napozásnál nagyon fontos, mert kiváló a bőrünknek.

Az aszalt sárgabarack is nagyon fontos táplálék, igaz arányaiban több kalóriát és ásványianyagot tartalmaz. Rengeteg benne a vas. Így kismamáknak is kiváló lehet!

Érdekesség

A sárgabarack őshazája Kína, s a Selyemúton érkezett be Európába.  Igazán melegkedvelő gyümölcs, amely már északabbra nem is él meg. Ausztriában a Duna mentén sok helyen termesztik, s az ottani kulináris érdekesség a sárgabarackos gombóc, akár kis csoki töltettel. De árulnak frissen préselt sárgabaracklét is, amely szintén nagyon finom és nagyon egészséges.

Sárgabarack mag

Sok helyen a sárgabarack mag belsejét is megeszik, sőt Kína és Pakisztán határán lévő hunza népcsoport nagyon nagy becsben tartja a magot. A magból kisajtolják az olajat, s ezzel főznek, ezt használják a mindennapjukban. A magbél szárított pora pedig igazi életelixír, gyógyszer. Sokan állítják, hogy ezért olyan magas az életkor a hunzák körében. Ez igaz is, hiszen a mag is rengeteg vitamint és antioxidánst tartalmaz.

Aszalt sárgabarackos fogyasztó ital

Hozzávalók

  • 4-5 szem aszalt sárgabarack
  • 4-5 kanál joghurt
  • 2 dl friss almalé

A sárgabarackot felvágjuk apró darabokra, majd megfőzzük. Ráöntjük az almalét és a joghurtot. A tetejére finom szerecsendiót is szórhatunk.

 

Igazi finom, kalóriaszegény csemege.

Jó étvágyat!

www.kati-patika.blogspot.com


Megosztás


  • Rendszeresen megmutatnád írásaidat ebben a témában nagyközönség előtt? Küldj nekünk egy mintát és elérhetőséget. Kapcsolat

  • Online hirdetnél, de nem tudod hol és hogyan? Vedd fel velünk a kapcsolatot, és küld el weboldaladat! Médiaajánlat