18

Figyelem! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot!

Még nem vagyok 18 éves

Csodálatos krizantém – Több, mint egy őszi virág

Megosztás
Kert

A krizantém követhetetlen sokoldalúságát tekintve. Több, mint 400 különböző alakú és színváltozatú fajtája bizonyítja is ezt az állítást.   A krizantém változatos és sokkal több, mint egy őszi virág. Művészi alkotások készíthetőek belőle. Egész évben ragyog ez a növény intenzív színeivel és változatos formáival. Tartós virágról van szó, ezért tökéletes választás azoknak, akik mindig szeretnének szép színes virágokat látni otthonukban vagy kertjükben. Köthetünk belőle buja csokrot, mely akár 10 napig is üde maradhat vázában.


A krizantém követhetetlen sokoldalúságát tekintve. Több, mint 400 különböző alakú és színváltozatú fajtája bizonyítja is ezt az állítást.  

A krizantém változatos és sokkal több, mint egy őszi virág. Művészi alkotások készíthetőek belőle. Egész évben ragyog ez a növény intenzív színeivel és változatos formáival. Tartós virágról van szó, ezért tökéletes választás azoknak, akik mindig szeretnének szép színes virágokat látni otthonukban vagy kertjükben.

Köthetünk belőle buja csokrot, mely akár 10 napig is üde maradhat vázában.

Két méretben különböztethetjük meg a krizantémokat. A nagyobb fejűek dekoratívak, viszont korántsem olyan gazdag színviláguk, mint a kisebb virágúaknak.

Kis virággal rendelkező krizantémok közül hihetetlenül gazdag színvilággal találkozhatunk.

Fehértől egészen a mély bordóig és közte a szivárvány minden színe megtalálható.

Vintázs stílus kedvelőknek szintén ajánlott, hiszen annyira kedves és vidámságot sugárzó színes virágokkal töltheti meg otthonunkat. Egyszerűen szemet gyönyörködtető.

A csodálatos krizantém történelme egészen a 8. századik nyúlik vissza Japánba, ahol a császár nemzeti jelképe volt. A császári trón krizantémmal volt díszítve. Neve is innen ered, mert a krizantém jelentése nem más, mint maga a trón.

Mit jelképez a krizantém Japánban?

Boldogságot és a hosszú éltet.

Ugye milyen érdekes, hogy míg Japánban csupa pozitív jelentése van a krizantémnak, addig hazánkban sokan csak temetővirágként azonosítják. Pedig ez helytelen, mert az apró virágú, helyes gömb alakú krizantém Európában nagyon divatos szoliter növénynek számít. Ideje tehát a temető asszociációt elvetnünk.

 

Érdekesség, hogy a krizantém csak a 17. században jutott el Nyugat-Európába, és ennek a kontinensnek is a vízgyűjtő területére.

És ha még ennyi újdonság nem lenne elég, akkor a krizantémnak gyógyító tulajdonsága is van.

Hogyan gyógyít a krizantém?

Az „arany virágokat” gyógyító virágoknak is hívják, mert ehetőek, édes tea főzhető belőlük, melyet a Távol-Keleten influenzára és lázcsillapításra használnak.

Beleszerettünk ebbe a növénybe?

Hogyan gondozzuk a krizantémot?

A krizantém az évelő növények közé tartozik, és gondozása egyáltalán nem igényel különös odafigyelést. Kezdő kertészeknek kifejezetten ajánlott a krizantém.

Hol érzi jól magát a krizantém?

Tarthatjuk kaspóban vagy kiültethetjük kertünkbe.

Kerti gondozása talán egyszerűbb, mintha kaspóban tartanánk, bár az sem jár sok fáradozással.

Kertben válasszunk számára világos, napos helyet, mert a napfény hiányától elmaradhat a virágzás. A növény megnyúlik és csak zöld leveli fejlődnek. Ne locsoljuk túl, mert a krizantém nem szereti a nedves talajt. Nyugodtan hagyhatjuk kiszáradni földjét egy-két napra. Télre hagyjuk kint a kertben, még takarásra sem lesz szüksége. Ősszel az első fagyok beálltával elsárgulnak szárai, melyeket hagyjunk a növényen. Ezeket a szárakat csak tavasszal távolítsuk majd el, amikor a növény tövénél megjelennek az új, üde hajtások.

Mitől marad gömb alakú a krizantém?

Két dolog segít, hogy a kisvirágú krizantém ugyan olyan szép gömb alakú maradjon minden évben. 
Az egyik a sok napsütés, a másik a kevés víz.

Tipp

Amennyiben ez nem segítene, és a növény elkezdne felnyúlni, úgy egyszerűen nyírjuk gömb alakra, de még nyár elején, ugyanis ha később nyírjuk meg a krizantémot, akkor a virágok már nem tudnak kifejlődni. A gömb alak tulajdonképpen annak köszönhető, hogy a növény rendkívül sűrű leveli elnyomják egymást. A szélső szárak azért rövidebbek, mert kevesebb napfényt kapnak, míg a középsőket jóval több napfény éri.

Miért nem szabad ősszel levágni a krizantém elsárgult szárait?

Mert az eső és hólé belefolyik, a növény pedig elrothad.

Kaspóban tartva ki kell váltanunk a téli pihenés időszakát a kerti körülmények helyett. Télre a növényt tegyük hűvös, de nem sötét helyre, például hideg folyosóra. Elég lesz 2 hetente egy kevés vizet adni számára. Ne locsoljuk túl a növényt, mert gyökere bepenészedik, és a növény elrothad. A tavasz beköszöntével tegyük ki cserepestül teraszunkra és vágjuk le az elszáradt ágakat. Hagyjuk, hogy a növény életre keljen és nyár vége felé már gyönyörködhetünk is virágaiban.

Hogyan szaporítható a krizantém?

 

 

 

 

 

 

 

Nem igazán érdemes ezzel bíbelődni, mert hosszadalmas folyamat, míg az új növényből szép labdát kapunk. 
De szaporítható tőosztással és dugványozással is.
Dugványokhoz vágjunk le 5-6 centiméter hosszú szárakat, melyeket földbe dugunk és a földet folyamatosan nedvesen tartjuk.
Tőosztás esetén használjunk nagyon éles kést, amivel a növényt száránál függőlegesen kettévágjuk. Ezeket a töveket ültetjük el. A dugványozás tart a legtovább, mire virágokat láthatunk.

Meddig virágzik a krizantém?

Nyár végétől egészen október, novemberig is virágokat láthatunk a krizantémon. Sokszor már leesett az első hó, amikor a krizantém még mindig virágaival pompázik.

Tipp

Krizantémot felhasználhatunk őszi kompozíciókban is.
Nem is akárhogyan.
Ebben az összeállításban megtalálhatóak az ősz varázslatos színei és az idényre jellemző csipkebogyó is.
Egyszerűen fantasztikus!
Milyen színű krizantém a kedvencünk?
 


Megosztás


  • Rendszeresen megmutatnád írásaidat ebben a témában nagyközönség előtt? Küldj nekünk egy mintát és elérhetőséget. Kapcsolat

  • Online hirdetnél, de nem tudod hol és hogyan? Vedd fel velünk a kapcsolatot, és küld el weboldaladat! Médiaajánlat