18

Figyelem! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot!

Még nem vagyok 18 éves

Katicabogár – Pöttyök és színek jelentése - 24 pettytől számolunk visszafelé

Megosztás
Kert

A sok fekete pötty elárulhatja a katicabogár korát? Feltartott ujjunkon mindig felfelé mászik. Bemutatjuk a katicabogarak sokszínűségét! Minden fajta katicabogarat ugyan úgy hívunk, még akkor is, ha éppenséggel nem is a híres hétpettyes. Hét petty? És mi van, ha nincsen 7 pettye? Létezhet olyan katicabogár, aminek egyetlen pettye sincsen? Nem számít, mennyire tudjuk pontosan a bogár elnevezéseket, hiszen mindegyik fajta hasonlít, gömbölyű félgömb alakú, fekete fejjel és pöttyökkel vagy pöttyök nélkül.


A sok fekete pötty elárulhatja a katicabogár korát?

Feltartott ujjunkon mindig felfelé mászik.

Bemutatjuk a katicabogarak sokszínűségét!

Minden fajta katicabogarat ugyan úgy hívunk, még akkor is, ha éppenséggel nem is a híres hétpettyes.

Hét petty?

És mi van, ha nincsen 7 pettye? Létezhet olyan katicabogár, aminek egyetlen pettye sincsen?

Nem számít, mennyire tudjuk pontosan a bogár elnevezéseket, hiszen mindegyik fajta hasonlít, gömbölyű félgömb alakú, fekete fejjel és pöttyökkel vagy pöttyök nélkül.

Az egyik mítosz a katicabogárról, miszerint pettyeinek száma elárulja, milyen idős. A gyerekeknek általában azt szokták mesélni, hogy azért tudható, milyen korú a katicabogár, mert minden évben születésnapjára kap egy fekete pettyet. Nagyon aranyos magyarázat a pöttyökre, de biológiailag nem helyes.

Számtalan katicabogár fajta létezik, és mindegyiknek megvan a fix, meghatározott számú pettye. Úgyhogy a kivételeket leszámítva, a hét petty az hét petty.

A nagy katicabogár lexikon!

24 pettytől számlálunk visszafelé!

24 pettyes katicabogár, más néven lucerna katicabogár. Levelekkel táplálkozik.

22 pettyes katicabogár. Sárga színű és gombákkal táplálkozik.

19 pettyes katica, ami hosszúkás alakú és nagyon hasonlít a klasszikus katicabogárra.

18 pettyes katicabogár, mely egy igazán eredeti színkombináció (bézs és barna). Leginkább fenyőerdők felső szintjén található meg.

16 pettyes katicabogár, mellyel szinte bárhol találkozhatunk.

14 pettyes katicabogár, melyet kockás katicának is szoktak hívni.

13 pettyes katicabogár, ami szereti a mocsaras területeket.

11 pettyes katicabogár, és ez az egyik legismertebb fajta. Nagyon hasonlít a hétpettyes katicabogárra, ráadásul ugyan azokat a körülményeket szeretik.

10 pettyes katicabogár, ami szinte már nem is hasonlít a katicabogárra. Pöttyei majdnem egybemosódnak. De attól még ez is katicabogár.

7 pettyes katicabogár, amit szinte mindenki ismer. Egyéb katicabogár fajtákat is sokan ezzel azonosítanak.

5 pettyes katicabogár, ami úgy néz ki, mintha hiányoznának a pöttyei.

4 pettyes katicabogár, amit nevezhetnénk inverz katicabogárnak is. Több a fekete rajta, mint a piros. Ezt a katicabogár fajtát nevezik labda katicabogárnak is. És ha még ez nem lenne elég érdeke, akkor sárga foltokkal is létezik.

2 pettyes katicabogár, és nagyon hasonlít színek arányait tekintve a 4 pettyes katicabogárra, csak itt a piros szín aránya nagyobb.

Nulla pettyes katicabogár, ami nem is tűnik igazi katicabogárnak, pedig ez is egy faja. Egyetlen egy petty sem található rajta, a színe pedig barnás árnyalatú.


Megosztás


  • Rendszeresen megmutatnád írásaidat ebben a témában nagyközönség előtt? Küldj nekünk egy mintát és elérhetőséget. Kapcsolat

  • Online hirdetnél, de nem tudod hol és hogyan? Vedd fel velünk a kapcsolatot, és küld el weboldaladat! Médiaajánlat