18

Figyelem! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot!

Még nem vagyok 18 éves

Kerti Holdviola gondozása – Ezüstösen csillogó pénzérmék

Megosztás
Kert

Igazi átváltozó művész a Holdviola (Lunaria annua) Nem csak virágaival díszít, hanem virágzás után is, amikor megjelennek ezüstös válaszfalú „becőkék” (Júdáspénz)! Élénk virágai tavasszal nyílnak. Létezik lila, rózsaszín és fehér színben is. Azt gondolhatnánk, hogy igazi különlegesség gondozását illetően, pedig tavak és mocsaras lápvidéken is megtalálható. Viszonylag nagyra nő, elérheti a 60-70 centiméteres magasságot is. Nem igényel különös gondoskodást, de a tűző napot nem viseli jól.


Igazi átváltozó művész a Holdviola (Lunaria annua)

Nem csak virágaival díszít, hanem virágzás után is, amikor megjelennek ezüstös válaszfalú „becőkék” (Júdáspénz)!

Élénk virágai tavasszal nyílnak. Létezik lila, rózsaszín és fehér színben is. Azt gondolhatnánk, hogy igazi különlegesség gondozását illetően, pedig tavak és mocsaras lápvidéken is megtalálható.

Viszonylag nagyra nő, elérheti a 60-70 centiméteres magasságot is. Nem igényel különös gondoskodást, de a tűző napot nem viseli jól.

Hol érzi jól magát a Holdviola?

Félárnyékban érzi a legjobban magát, de kellő öntözéssel naposabb helyen is szépen fejlődik.

Milyen virágai vannak a Holdviolának?

Virágai fürtökben nőnek és április végétől nyílni kezdenek. Téves, ha azt gondoljuk, ezekből a virágokból lesznek később az ezüstösen csillogó, rizspapírhoz hasonlító gömbölyű levélszerű képződmények.

Ezeket ugyanis a Holdviola elvirágzás után kezdi el növeszteni. A bokorrá fejlődött növény ilyenkor lesz igazán különleges kinézetű, mert még megtalálhatóak rajta a nyíló virágok, de már fejlődnek a becőkék rajta.

Ez ismert „Júdáspénz” néven. Sokszor használják virágkötők őszi csokrokba kötve, asztaldíszek, de önmagukban is szépen mutatnak vázába téve (víz nélkül). Tehetünk a kompozíció elé mécsest, ami megvilágítja a leveleket. Fantasztikus látványban lesz részünk.

Hogyan szaporodik a Holdviola?

Virágzás után hihetetlenül sok magot termel, ami azt jelenti, intenzíven szaporodik. Ezeket a magokat szórja el, de ha ügyesek vagyunk, akkor irányíthatjuk is a szaporodást. Gyűjtsük be a kiszáradt magokat és tavasszal ültessük el oda, ahova mi szeretnénk.

Miért nem virágzik a Holviola?

Virágozni fog, de nem az első évben. Ekkor ugyanis a leveit fejleszti és csak a második évben gyönyörködhetünk virágaiban. Oka lehet továbbá a virágzás elmaradásának, ha nem kap elég napfényt.

Milyen talajt kedvel a Holdviola?

Tápanyagban gazdag, akár meszes talajban is jól érzi magát. Földje mindig legyen nedves. Ekkor fog bőségesen virágozni.

Hogyan gondozzuk télen a Holdviolát?

Semmilyen különleges igénye nincsen ennek a növénynek. Egyszerűen hagyjuk ott, ahol eddig is nőtt kertben. Tavasszal életre fog kelni. Nem igényel tőtakarást és metszést sem.


Megosztás


  • Rendszeresen megmutatnád írásaidat ebben a témában nagyközönség előtt? Küldj nekünk egy mintát és elérhetőséget. Kapcsolat

  • Online hirdetnél, de nem tudod hol és hogyan? Vedd fel velünk a kapcsolatot, és küld el weboldaladat! Médiaajánlat

Kert

Hirdetés
Hirdetés