18

Figyelem! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot!

Még nem vagyok 18 éves

Természetes trágya a kertben – Őszi levelek változatos felhasználása

Megosztás
Kert

Szeptemberben az első fák már elveszítik lombkoronájukat. Ezek a levelek sokakat idegesítenek, bosszantónak tartják a kertben. Pedig ez áldás és nagyon hasznos! Mert ha rendszeresen összegyűjtjük, akkor ideális trágya lesz belőle.


Szeptemberben az első fák már elveszítik lombkoronájukat.

Ezek a levelek sokakat idegesítenek, bosszantónak tartják a kertben. Pedig ez áldás és nagyon hasznos!

Mert ha rendszeresen összegyűjtjük, akkor ideális trágya lesz belőle.

Mire figyeljünk ősszel a kertben?

Ügylejünk, hogy a lehullott falevelek ne maradjanak sokáig a gyepen, mert a fű megsárgul alatta. Ezért rendszeresen gereblyézzük össze. A gyepen maradt falevelek alatt a fű elkezd mohásodni. De nem csak ezért kell a leveleket rendszeresen összeszedni. Rendszeresen használt kerti útvonalaikon figyeljünk szintén a levelek összegyűjtésére, mert a sok egymásra rakódott levél csúszós lehet és eleshetünk.

Használjunk speciális lombseprűt, ami nem sérti meg a fűszálak tövét, de összetereli lehullott virágokat, ágakat és leveleket. Végezzünk alapos munkát a bokrok és virágoskertek körül is.

Mire használhatjuk a faleveleket ősszel?

Trágyának vagy menedékként az állatoknak.

Érzékeny cserjéket, növényeket takarhatunk be őszi lombbal és így védhetjük meg őket a téli fagytól.

Amennyiben trágyaként szeretnénk használni a leveleket, úgy előbb össze kell aprítani. Aprítva kevesebb helyet foglal, és apró szemcsékben a bomlási folyamat gyorsabban beindul. Tároljuk komposztálóban az aprított kerti nyesedéket, és várjuk meg, amíg elkezd lebomlani.

Soha ne használjunk trágyaként frissen vágott leveleket cserépbe ültetett növényekhez.

Miért?

A levelek tanninokat tartalmaznak, melyek hatására a bomlás lassan indul be, és ezek a tanninok gátolhatják a növények fejlődését.

A dió és gesztenyefa levelei rendkívül lassan indulnak bomlásnak. Ezért ezeket célszerű külön komposztálni.

Búvóhely állatoknak - Háborítatlan csendben

Van fölösleges és nem háborgatott helyünk a kertben?

Ide csak úgy letehetünk kupacban leveleket, mert az állatok itt búvóhelyre lelhetnek télre. Ez a hely legyen teljesen háborítatlan, mert ha egyszer beleköltözött például süni, és felébred télen, ha nem talál élelmet, akkor elpusztul. Télre ezek az állatok úgynevezett hibernációs állapotba kerülnek, nem táplálkoznak, hanem végigalusszák a telet.

A kertben a növények alatt maradt falevelek tavaszra szinte teljesen lebomlanak és természetes trágyaként visszakerülnek a bioritmusba. 


Megosztás


  • Rendszeresen megmutatnád írásaidat ebben a témában nagyközönség előtt? Küldj nekünk egy mintát és elérhetőséget. Kapcsolat

  • Online hirdetnél, de nem tudod hol és hogyan? Vedd fel velünk a kapcsolatot, és küld el weboldaladat! Médiaajánlat