18

Figyelem! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot!

Még nem vagyok 18 éves

Just in time – Éppen ideje elültetni a tulipánhagymákat

Megosztás
Kert

Kerti ágyások egyik legszebb virága tavasszal a tulipán. Az év őszi hónapjaiban a legjobb elültetni a virághagymákat. Ősszel is van teendő a kertben és hiába közelednek a hideg hónapok, már jó előre megalapozhatjuk színes tavaszi kertünket. A tulipánok minden tavasszal jelzik, hogy a tél véget ért, és nagyon várjuk az első levek megjelenését, majd a pompás virágokat. A tulipán minden évben kihajt, és ha ügyesek vagyunk, akkor pár hagymából több tulipánunk is lehet.


Kerti ágyások egyik legszebb virága tavasszal a tulipán.

Az év őszi hónapjaiban a legjobb elültetni a virághagymákat.

Ősszel is van teendő a kertben és hiába közelednek a hideg hónapok, már jó előre megalapozhatjuk színes tavaszi kertünket.

A tulipánok minden tavasszal jelzik, hogy a tél véget ért, és nagyon várjuk az első levek megjelenését, majd a pompás virágokat.

A tulipán minden évben kihajt, és ha ügyesek vagyunk, akkor pár hagymából több tulipánunk is lehet.

A tulipánhagymákat ősszel érdemes elültetni, és akinek már van tulipánja, ilyenkor kell kiásni őket, hogy leválaszthassuk a fiókhagymákat. A leválasztott pici hagymák külön ültetve fejlődnek tavasszal szép tulipánokká.

Új tulipánhagyma ültetése

Nem könnyű választani, milyen tulipánfajta hagymáját ültessük el. Szépen mutatnak tavasszal a szivárvány minden színében pompázva, úgyhogy akár csoportosan több színt is elültethetünk.

Amikor megvásároltuk az ép, sérülésmentes, szép nagy tulipánhagymákat, a lehető legrövidebb időn belül ültessük el őket. Általában a virághagymákat átlátszó zacskóban hozzák forgalomba forgáccsal kibélelve. Így jól látható, hogy a hagymák épek-e.

Nem csak kertben nevelhetünk tulipánt

Tulipánhagymát nem csak azok nevelhetnek, akiknek van kertjük. A hagymát tehetjük átlátszó üvegbe, amit kaviccsal kibélelünk. Belehelyezzük a hagymákat, és aláöntünk kevés vizet. Csak annyit, hogy a hagyma gyökre felszívhassa a vizet.

Amennyiben még nincsen gyökere a hagymának, úgy csak várnunk kell, amíg elkezdi a nedves környezet hatására növeszteni.

 

Tulipánhagyma ültetése – Fontos a mélység

Hol érzi jól magát a tulipán? Jó vízelvezetésű talajba ültessük a hagymákat. Ősszel a csapadékos időben, ha megáll a hagyma alatt a víz, a virághagyma gyorsan rothadásnak indul.

Miért érdemes csak és kizárólag egészséges virághagymákat vásárolni?

A sérült hagymafelületben könnyen megtelepszenek a baktériumok és a virághagyma tönkremegy.

Nagyon fontos, hogy a hagymák a föld felszíne alá pár centiméterre kerüljenek.  Mi történik, ha túl mélyre ültetjük a tulipánhagymát? Még a föld alatt elkezdenek kinőni a levelei, melyek nem tudnak szépen fejlődni, és a tulipán abban az évben nem fog virágozni. Levelei még a föld alatt elpusztulnak. Mi történik, ha nem ültetjük elég mélyre a tulipánhagymákat? A hagyma védtelen mard a téli hidegtől és csapadéktól, megfagyhat és elpusztul.

Hogyan ültessük el a tulipánhagymákat?

Láthatjuk, hogy a hagyma melyik felén fog gyökér nőni. Ez a szélesebb fele a hagymának. Ez kerüljön alulra. Mi történik, ha fejjel lefelé ültetjük el a tulipánhagymát? A hagyma nem fog kinőni, mert a levélkezdemények nem tudják átverekedni magukat a talajon. A rothadásnak induló levelek pedig a hagymát is elpusztítják.

Kézzel vagy bottal fúrjunk lyukat a laza talajba és csak nyomjuk bele a hagymákat, majd takarjuk be körülbelül 2 cm földdel. Az elültetett virághagymákat ne locsoljuk,. Bőven elég számukra annyi víz, amennyit a természetből kapnak.

Milyen távolságra ültessük egymástól a tulipánhagymákat?

5-10 centiméter ajánlott hagymák közötti távolságnak.

Tipp

A tulipánok nagyon mutatós virágok, de ne felejtsük el, hogy csak pár hétig virágzanak. Elvirágzás után csak levelük marad, ezért érdemes más növényekkel ültetni. Minden növényen megtalálhatjuk vásárláskor, hogy mikor virágzik. Ha gondosan válogatjuk össze a kertünkben kerülő virágokat, akkor egész idényben színes lesz kertünk. 


Megosztás


  • Rendszeresen megmutatnád írásaidat ebben a témában nagyközönség előtt? Küldj nekünk egy mintát és elérhetőséget. Kapcsolat

  • Online hirdetnél, de nem tudod hol és hogyan? Vedd fel velünk a kapcsolatot, és küld el weboldaladat! Médiaajánlat