18

Figyelem! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot!

Még nem vagyok 18 éves

Gesztenyézzünk! – De most szelíden!

Megosztás
Kert

Nem mehetünk el szó nélkül a szelídgesztenye mellett, hiszen hideg őszi estéken nemcsak a kezünket melegíti fel ez a finomság, hanem a lelkünket is. Ez a csemege  viszont nemcsak sütve finom, hanem egyéb módon is elkészíthetjük.   Nem ugyan az a szelíd és a vadgesztenye!


Nem mehetünk el szó nélkül a szelídgesztenye mellett, hiszen hideg őszi estéken nemcsak a kezünket melegíti fel ez a finomság, hanem a lelkünket is.

Ez a csemege  viszont nemcsak sütve finom, hanem egyéb módon is elkészíthetjük.  

Nem ugyan az a szelíd és a vadgesztenye!

Vadgeszenye - nem rokona a szelídnek

A két növény között sok a hasonlóság, de csak külsőleg. Mind a kettő kívül barna, belül fehér, még a nevük is ugyanaz, viszont botanikailag semmi köze egymáshoz a két gesztenyének. Míg a vadgesztenyét nem ehetjük meg, addig a szelídgesztenyéből rengeteg finomságot készíthetünk. A vadgesztenye belsőleg mérgező hatású, ezért inkább külsőleg használjuk fel!

Szelíd gesztenye – jó emberek fája

Már a rómaiak tisztelték a fáját, úgy tartották, hogy csak ott élhet jó ember, ahol szelídgesztenye fa él. Szerencsére Magyarországon nagyon sok helyen megél ez a fa, s ami még érdekesség, hogy csak 20 évesen hoz termést, s élettartalma nagyon magas, akár 500-1000 évig is élhet.

 

Finomságok – fenséges eledelek

S valóban fenségesek, hiszen már Mátyás király korából olvashatunk feljegyzéseket, hogy a király rendkívül szerette a gesztenyés eledeleket, amelyet feleségének – Beatrix királynőnek köszönhetett. A királynő olasz gesztenyés recepteket hozott be az udvarba, s az egyik kedvence a gesztenyés kappan, azaz kakas volt.

Krémtől a lisztig

A szelídgesztenyét ma már egyre több helyen alkalmazhatjuk. A boltokban kapható lefagyasztott masszából süteményt, vagy a hagyományos gesztenyepürét is elkészíthetjük. De a gesztenyeliszt rostban gazdag, kevesebb szénhidrátot tartalmazó liszt, amely kimondottan ajánlott a gyomorproblémával küzdőknek, s még a gluténmentességét nem is említettem!

Recept

Gesztenyegolyók

  • 1 csomag – gesztenyemassza – ha lehet bio és cukor mentes
  • aszalt szilva , aszalt barack

Keverjük össze a masszát, ha túl puha lenne, akkor adjunk hozzá őrölt háztartási kekszet.

Diónyi nagyságú masszát fogjunk meg, amelybe tegyünk egy-egy felvágott szem aszalt gyümölcsöt, majd formázzunk belőle golyót. A végén beleforgathatjuk kókuszba, vagy csokireszelékbe.

Egészségetekre!

www.kati-patika.blogspot.com


Megosztás


  • Rendszeresen megmutatnád írásaidat ebben a témában nagyközönség előtt? Küldj nekünk egy mintát és elérhetőséget. Kapcsolat

  • Online hirdetnél, de nem tudod hol és hogyan? Vedd fel velünk a kapcsolatot, és küld el weboldaladat! Médiaajánlat

Kert

Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés


Népszerű cikkek