18

Figyelem! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot!

Még nem vagyok 18 éves

Rózsák metszése ősszel- Számoljunk!

Megosztás
Kert

A rózsákat ideje felkészíteni a télre, hiszen megérdemlik a rengetek sok szép virágot meghálálva. Ősszel is gondoskodnunk kell róluk, ha következő évben is szeretnénk újra gyönyörködni bennük. Enyhe ősszel előfordulhat, hogy még ekkor is hoz virágokat, természetesen nem olyan mennyiségben, mint nyáron. Annyit viszont biztosan, hogy lakásunkba a vázába kerülhessen pár szál.


A rózsákat ideje felkészíteni a télre, hiszen megérdemlik a rengetek sok szép virágot meghálálva. Ősszel is gondoskodnunk kell róluk, ha következő évben is szeretnénk újra gyönyörködni bennük.

Enyhe ősszel előfordulhat, hogy még ekkor is hoz virágokat, természetesen nem olyan mennyiségben, mint nyáron. Annyit viszont biztosan, hogy lakásunkba a vázába kerülhessen pár szál.

Honnan tudhatom, mikor kell ősszel megmetszeni a rózsákat?

Amikor megérkeznek az első fagyos esték és hideg reggelek, a rózsák lehullajtják leveleiket, és ez jelezi számunkra, hogy ideje megmetszeni őket.

Ekkor nem a szépség lesz a fő szempont, hanem a védelem, mert metszéssel védhetjük meg őket a betegségektől.

Milyen rózsákat kell ősszel metszeni?

Bokor, futó, mini rózsák. A rózsafákról csak az elvirágzott hajtásokat vágjuk vissza. Rózsafákat tavasszal kell majd megmetszenünk. Rózsafák esetében nem vágjuk vissza a szárakat a végtől számolva a tő felé 4-5 levélig.

Miért kell megmetszeni a rózsákat ősszel?

Azért szükséges és elengedhetetlen az őszi metszés, mert a megfagyott rügyek és a lehullott levelek töve nedves lesz, könnyen megtelepednek bennük a baktériumok.

Hol metsszük meg a rózsa szárait? - Számoljunk!

Elszáradt virágok alatt és elvékonyodott szárak végénél  4-5 levéllel vágjuk vissza éppen a levéltőnél. Majd csak tavasszal fogjuk kiritkítani a szárakat, hogy célirányosan virágzásra serkentsük a rózsát. Ősszel nem szabad túl nagy felületen megsebeznünk (megvágnunk) a rózsa szárát, mert nem lesz elég ideje a gyógyulásra. A nyílt sebek vonzzák a baktériumokat, és tavaszra a rózsa elpusztulhat.

Rózsák tavaszi metszése - Számoljunk!

Tavasszal kell majd egészen a tőnél kiritkítanunk a rózsát, hogy csak erőteljes ágai fejlődjenek, a növény ezekre koncentrálhasson.  Tavaszi metszésnél nem a rózsa ágainak végétől számolunk a tő felé, hanem éppen ellenkezőleg. 4-5 szem lesz az, amit meghagyunk az erős szárakon, míg az elvékonyodottakat egészen tőnél metsszük majd le. Metszés végére körülbelül a rózsa 1/3 része marad meg, de ez ne riasszon el minket, hiszen éppen ennek hatására lesz a növény tele virágokkal. Míg, ha a növényen hagyjuk a beteg, vékony, elszáradt szárakat, a növény ezeket is táplálni fogja, és a virágok csak kisméretűek lesznek.

Hogyan védjük meg a rózsákat télen?

A rózsák jól viselik a telet éghajlatunkon, de ha kertünkben fagyzugos helyre ültettük, akkor elővigyázatosságból betakarhatjuk tövüket lombtakaróval.  A mulcs ugyan úgy jó növénytakaró lehet télre, mint a falevelek. Púpozzuk fel a rózsa tövénél.

Őszi tápanyag utánpótlás

Ősszel kertben tartott növényeinknek ne adjunk trágyát és növekedést serkentő oldatokat, mert belepusztulhatnak a hirtelen fagy beálltával.  A növények ősszel pihenni készülnek, szinte minden energiájukat elveszítik ekkora. Különösen rosszat tehetünk az őszi növekedést serkentve, ha az időjárás nem fordul rövid idő alaltt nagyon hidegre.

A téli trágyázás teljesen más mechanizmussal működik, hiszen ekkorra a növények már téli álmukat alusszák, a trágyát pedig a természetes csapadék (eső, hó) oldja be a talajba szépen lassan.


Megosztás


  • Rendszeresen megmutatnád írásaidat ebben a témában nagyközönség előtt? Küldj nekünk egy mintát és elérhetőséget. Kapcsolat

  • Online hirdetnél, de nem tudod hol és hogyan? Vedd fel velünk a kapcsolatot, és küld el weboldaladat! Médiaajánlat