18

Figyelem! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot!

Még nem vagyok 18 éves

Az orchideák őszi gondozása - Mire ügyeljünk?

Megosztás
Kert

Október-novemberben észrevehetően rövidülnek a nappalok és csökken a napsütéses órák száma. Ez nemcsak ránk, de orchideáinkra is hatással van, ők is érzékelik az évszakváltozást. A nyarat jó esetben a kertben, szabad levegőn töltő orchideák ilyenkor már fedett helyre kerülnek, legtöbbször egy fűtött szobába, ami az orchideák számára csak akkor elfogadható, ha valamennyire megpróbáljuk utánozni az eredeti élőhelyük természeti körülményeit.


Október-novemberben észrevehetően rövidülnek a nappalok és csökken a napsütéses órák száma.

Ez nemcsak ránk, de orchideáinkra is hatással van, ők is érzékelik az évszakváltozást.

A nyarat jó esetben a kertben, szabad levegőn töltő orchideák ilyenkor már fedett helyre kerülnek, legtöbbször egy fűtött szobába, ami az orchideák számára csak akkor elfogadható, ha valamennyire megpróbáljuk utánozni az eredeti élőhelyük természeti körülményeit.

Az egyik legfontosabb feltétel a levegő megfelelő páratartalmának biztosítása ultrahangos párásító berendezéssel, vagy a levelek gyakori spriccelésével. Jó ötlet az orchideák cserepe alá agyag granulátummal töltött tálcát helyezni, és ebbe vizet önteni.

A víz csak annyi legyen, ami az agyag golyókat éppen ellepi. Erre helyezzük az orchideáinkat, úgy, hogy a cserép alja ne érjen a vízbe.

Mivel a fény egyre kevesebb, így a növények élettevékenysége is lelassul. Ilyenkor az öntözővizet is óvatosabban kell adagolni, és sokkal ritkábban kell öntözni, mint nyáron. Phalaenopsisok esetében elég hetente, 10 naponta. Ha a nyár folyamán nagyon megerősödött az orchideánk, és szemmel láthatóan kinőtte a cserepét, ilyenkor lehet átültetni 2 cm-rel nagyobb cserépbe, ami lehetővé teszi a gyökerek fejlődését a következő év során. Ősszel és télen a tápozást is a minimumra kell csökkenteni, elég havonta egyszer híg tápoldattal megöntözni a növényeket.

Az ősz nemcsak a természet álomba merülésének az évszaka. Az orchideák közül nagyon sok faj ilyenkor hozza a virágszárakat, fejleszti a bimbókat, és kezd virágozni. A nyári megfelelő tartáson és gondozáson kívül ilyenkor szüksége van a növényeknek az éjszakai lehűlésre, ami a virágzás beindulását segíti elő. A Phalaenopsisokat  érdemes hűvös szobában elhelyezni két-három hétre, ahol az éjszakai hőmérséklet 14 ⁰C körüli azért, hogy megkapják a virágzáshoz szükséges hideghatást. Amikor a virágszárak már megjelentek és fejlődésnek indultak, vissza lehet helyezni őket az eredeti helyükre, például egy világos ablak melletti virágállványra. A legtöbb Phalaenopsis ilyenkor kezdi hozni a virágszárakat, amelyeken – a fény mennyiségétől függően – december-januárban  bomlanak ki a virágok, épp akkor, amikor odakint hideg és szürke minden, és a legnagyobb szükségünk van a virágzó növények látványára.

Az orchideák szerelmeseinek az ősz egyik fénypontja az Őszi Orchidea és Bromélia Kiállítás a Mezőgazdasági Múzeumban.

Idén ez a kiállítás november 14-16. között tekinthető meg a Vajdahunyadvárban.

Az idei kiállításon a színpompás, nagy virágú Cattleyákat mutatja be a Magyar Orchdea Társaság a látogatóknak, természetesen sok száz egyéb virágzó orchidea mellett.

 

A kiállítás három napja alatt szakmai tanácsadással is várjuk az érdeklődőket. A kiállításon megcsodált orchideákat természetesen a kereskedőknél meg is lehet vásárolni.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

T.Zs.


Megosztás


  • Rendszeresen megmutatnád írásaidat ebben a témában nagyközönség előtt? Küldj nekünk egy mintát és elérhetőséget. Kapcsolat

  • Online hirdetnél, de nem tudod hol és hogyan? Vedd fel velünk a kapcsolatot, és küld el weboldaladat! Médiaajánlat