18

Figyelem! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot!

Még nem vagyok 18 éves

Leander teleltetése szabadban - Gyorsan elkészíthető melegház - Saját kísérlet

Megosztás
Kert

Hogyan teleltethető át a leander szabad földbe kiültetve? Már negyedik éve készítünk melegházat leandereinknek pukkancsos fóliából és hungarocellből, és a növények csodálatosan áttelelnek ezzel a módszerrel, ráadásul sokkal szebben fejlődnek szabad földbe ültetve, mint cserépben nevelve. A leander szerelmesei szeretnék, ha növényük minden évben egyre nagyobb és szebb lenne. Megkímélhetik magukat azok, akik kerttel rendelkeznek, hogy a hatalmas földdel teli cserepeket ősszel becipeljék a lépcsőházba. Ráadásul nem is mindig van annyi hely, ami elég lenne a növényeknek.


Hogyan teleltethető át a leander szabad földbe kiültetve?
Már negyedik éve készítünk melegházat leandereinknek pukkancsos fóliából és hungarocellből, és a növények csodálatosan áttelelnek ezzel a módszerrel, ráadásul sokkal szebben fejlődnek szabad földbe ültetve, mint cserépben nevelve.
A leander szerelmesei szeretnék, ha növényük minden évben egyre nagyobb és szebb lenne.
Megkímélhetik magukat azok, akik kerttel rendelkeznek, hogy a hatalmas földdel teli cserepeket ősszel becipeljék a lépcsőházba. Ráadásul nem is mindig van annyi hely, ami elég lenne a növényeknek.

Kert nélkül - teraszon tartott leanderekhez

Jó ötlet lehet azok számára is, akiknek nincsen kertjük, hogy ugyan ezt a módszert alkalmazhatják teraszon is, annyi különbséggel, hogy a cserepet is körbeveszik hungarocellel és így teleltetik át teraszon hagyva leanderüket.

Nem is olyan bonyolult, mint azt gondolnánk.
Megmutatjuk lépésről lépésre, hogyan teleltethető át szabadban a leander, és hogyan lesz télálló.

Mikor érdemes a leandereket felkészíteni a télre?

Október vége, november eleje lehet a legideálisabb, mert ekkorra a károkozók, levéltetvek már elpusztulnak, tehát a melegházban nem támadják meg a növényt.
Mi a teendő, ha mégis megjelennének a leanderen a tetvek a saját kezűleg készített melegházban?
Egyszerűen permetezzük le a növényt. Erre is lesz lehetőségünk, ugyanis kis kinyitható ablakot is készítünk a melegházra.
Prevencióként jó ötlet lehet összegyűjteni és a melegházba tenni a már elfáradt katicabogarakat. A katicabogárnak is jót teszünk, mert melegben töltheti a telet és még éhen sem fog pusztulni, mert megeszi az esetlegesen a leanderen maradt károkozókat.

Mi kell a leander teleltetéséhez készítendő melegházhoz?

Hungarocell, pukkancsos fólia ( a levegő a legjobb hőszigetelő), kapcsozógép, szigszalag, fa lécek.

Tipp

Ne próbálkozzunk normál fóliával, mert nem védi meg a növényt a fagytól.

Tipp

Barkácsáruházban szerezhetünk be pukkancsos fóliát. De ne válasszuk az előre csomagolt 5-6 m-es terméket, mert negyed annyiba kerül az építési osztályon található négyzetméteráron levágásra kerülő.

1. lépés

Hungarocellből szabjunk ki akkora darabot, amekkora a leander bokor szélessége. Ez azért fontos, mert a növény teljes szélességében növeszt gyökereket a földben, amiket meg kell védenünk a fagytól. Vágjuk ketté a méretre szabott hungarocell lapot és vágjunk ki belőlük félkör alakban akkora darabot, hogy ha a földre téve összeillesztjük, akkor teljesen összeérnek.

2. lépés

Szúrjunk a négy sarkába akkora fa léceket, amilyen magas a növény. A léceket rögzítsük felül egymáshoz, mert ez lesz a melegház teteje, amin szépen kisimul a fólia.  Egyik oldalon hagyjuk a léceket rövidebbre, hogy ferde tetőt kapjunk. Ezen ugyanis le tud csurogni az esővíz, hólé.

4. lépés

Rögzítsük kapcsozógéppel az első léchez a pukkancsos fóliát alul és felül, majd kezdjük el körbetekerni. Minden léchez rögzítsük a fóliát. Ügyeljünk alul, hogy a hungarocell a fólián belülre kerüljön. A léc és hungarocell illeszkedésénél is rögzítsük a fóliát. 
Végezzünk precíz munkát, hogy a fagyos levegő ne juthasson be a fólia alá.
Ezzel elkészült a melegház oldalsó része.

5. lépés

Most készítsük el a tető részt. Ehhez szabjunk ki akkora fóliát, amit egyszer egyenesen, másodszor keresztben teszünk a tető részre lelógva úgy, hogy fedésben legyen az oldalsó részre erősített fóliával.
Ezeket a fóliákat is rögzítsük a lécekhez. 

6. lépés

Most következik a szigszalag, amivel alul és felül körbetekerjük a fóliát. Erre azért van szükség, hogy szeles időben is feszesen rögzüljön a fólia. 

7. lépés

Készítsünk kis kinyitható ablakot a melegházra. Ehhez három bemetszést teszünk a fólián úgy, hogy a téglalap felső részét nem vágjuk le. Ezzel tudjuk majd felhajtani az ablakot szellőztetéskor.
A kivágott fólia alsó élére erősítsünk fa lécet nehezékként. A fólia belső részéhez erősíthetünk hungarocell csíkokat szigetelésként. 
Időjárástól függ, mennyiszer nyitjuk ki az ablakot a melegházon. Érdemes napsütéses időben nyitva hagyni és késő délután becsukni. Mínusz fokokban, ha kinyitjuk az ablakot, meleg gőz fok kifelé áradni. 

Ezzel el is készült a melegház a leander köré építve.
Előző évben rengeteg kérdést kaptunk, vajon más növények is átteleltethetőek-e ezzel a módszerrel.
Idén kipróbáljuk, és elég magasra tettük a lécet. 

Kísérlet!

Egészen kicsi Buganvelliát csomagoltunk be ezzel a módszerrel.
Erre a melegházra nem készítettünk ablakot, mert a növény túl kicsi hozzá, és egyenlőre nem éreztük szükségét.
Jól látszik, mennyire kényes növényen végezzük a kísérletet, mert a Buganvellia (murvafürt) leveleit már megcsípte a reggeli hideg. Elkezdtek megbarnulni. 
A Buganvellia mediterrán növény és eredeti éghajlatán sövénynövénynek szokták ültetni.
Itthon nem annyira közkedvelt, mert igen kényes.
Cserépben tartva könnyen elpusztul. 
Mi ezt a növényt május közepén ültettük ki a kertbe és még így is 2 hónap kellett ahhoz, hogy új leveleket hozzon. Mostanáig nem több, mint 10 centimétert nőtt a növény.

Amennyiben a kísérlet sikeres lesz, úgy elmondhatjuk, hogy más növényekkel is érdemes próbálkozni.


Megosztás


  • Rendszeresen megmutatnád írásaidat ebben a témában nagyközönség előtt? Küldj nekünk egy mintát és elérhetőséget. Kapcsolat

  • Online hirdetnél, de nem tudod hol és hogyan? Vedd fel velünk a kapcsolatot, és küld el weboldaladat! Médiaajánlat