18

Figyelem! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot!

Még nem vagyok 18 éves

Fokföldi vagy afrikai ibolya – Hogyan gondozd és szaporítsd!

Megosztás
Kert

Már a neve is különlegességet takar, hiszen a fokföldi vagy más néven afrikai ibolya virága csak kis mértékben hasonlít az ibolyáéhoz. Gondozásában is eltér tőle. Ezt a növényt vagy kedveli valaki, vagy nem. Köztes állapot nem létezik. Ennek egyszerű oka van. A növény sokaknál elpusztul, bármivel is próbálkoznak. Akinek nem volt első alkalmakkor sikerélménye vele, elkönyveli ezt a növényt, mint különleges gondozást igénylő. Akinél viszont megmaradt, biztosan megtalálható otthonában nem is egy, hanem a változatos szirom és levélváltozata miatt, rengetek fajtája.


Már a neve is különlegességet takar, hiszen a fokföldi vagy más néven afrikai ibolya virága csak kis mértékben hasonlít az ibolyáéhoz. Gondozásában is eltér tőle.

Ezt a növényt vagy kedveli valaki, vagy nem. Köztes állapot nem létezik. Ennek egyszerű oka van. A növény sokaknál elpusztul, bármivel is próbálkoznak. Akinek nem volt első alkalmakkor sikerélménye vele, elkönyveli ezt a növényt, mint különleges gondozást igénylő.

Akinél viszont megmaradt, biztosan megtalálható otthonában nem is egy, hanem a változatos szirom és levélváltozata miatt, rengetek fajtája.

Az ibolya nagyon szerethető és kedves növény.

Tippeket adunk gondozásához, és reméljük így még azoknak is kedvet adhatunk, akik lemondtak erről a növényről.

Milyen fényigénye van a fokföldi ibolyának?

Szereti a világos helyet, de a tűző napsütésben puha levelei könnyen megégnek. Amint túl kevés fényt biztosítunk számára, a növény megnyúlik. Szereti a párás levegőt. De ez nem azt jelenti, hogy elviseli a folyamatos öntözést. Leveleit semmi esetre se permetezzük!

Milyen hőmérsékleten fejlődik legjobban a fokföldi ibolya?

Meglepő lehet sokak számára, de az ibolya nem szereti a hűvöset. Ideális számára a 18-22 fok. Ne tegyük ki nagy hőingadozásnak és helyváltoztatásnak, ami annyit jelent, hogy ne költöztessük el egyik szobából a másikba. Ne tegyük olyan ablakpárkányra, ami alatt közvetlenül radiátor található. Nagy melegben biztosítsunk számára magas páratartalmat, amit úgy érhetünk el, ha tálkában mellé teszünk vizet.

Milyen öntözést igényel a fokföldi ibolya?

Csak és kizárólag alulról öntözzük, tálkájába tegyünk vizet. A tálkában soha ne álljon víz. Egy-két óra alatt láthatjuk, mennyi vizet szívott fel, a pangó vizet öntsük le alóla. Két öntözés között hagyjuk a földjét teljesen kiszáradni. Kiszáradt állapotban pár napig is jól érzi magát a növény.

Honnan tudhatjuk, hogy túlöntöztük a növényt?

Alsó levelei elkezdenek lekonyulni. Ekkor a legjobb, ha eltávolítjuk a nedves földet gyökereiről és a növényt újra elültetjük száraz virágföldbe.

Mit tegyünk az elhalt levelekkel?

Ezeket a leveleket tőből vágjuk le, mert könnyen elpusztulhat az egész növény. Az elhalt levelek rothadásnak indulnak. Azért is érdemes eltávolítani őket, mert ezzel is virágzásra sarkallhatjuk a növényt. Ugyan úgy, mint az elpusztult leveleket, az elvirágzott szárakat is vágjuk le tőből.

Hogyan szaporítható a fokföldi ibolya?

Erre a kérdésre szokták sokan azt válaszolni, hogy levéldugványokkal. Ez valóban nem bonyolult szaporítási módszer. Mi mégis megmutatjuk, hogyan érdemes a fokföldi ibolyát szaporítani.

Van, aki csak simán vízbe állítja a tőből levágott nagyobb leveleket, és megvárja, amíg megjelennek az első hajszálgyökerek és csak ezután ülteti földbe. Így is lehet.

Biztonságosabb módszer, ha rögtön nedves földbe dugjuk el a levelet és cseréppel együtt átlátszó dobozzal letakarjuk. A dobozt naponta egyszer érdemes felemelni, hogy friss levegőhöz jusson a növény. A földet mindig tartsuk nedvesen és biztosítsunk elég világosságot számára. Amikor megjelennek az első kis levelek, levehetjük az átlátszó vagy fényáteresztő dobozt róla. A fokföldi ibolya szaporításának ezen fázisában is ügyelnünk kell a kellő mennyiségű páratartalomra, amit szintén úgy biztosíthatunk, ha tálkában mellé teszünk vizet. A földjét ugyan úgy öntözzük kiszáradási fázisokkal, mint a már kifejlett növény esetében.

Tipp

Mivel ilyen egyszerű szaporítani ezt a kedves növényt, könnyen beszerezhetünk különleges színű és mintázatú fajtákat. Elég lesz ismerősünknél levágni egy-két levelet és a fent leírt módszerrel gyökereztetni. Természetesen kérjünk előtte engedélyt.


Megosztás


  • Rendszeresen megmutatnád írásaidat ebben a témában nagyközönség előtt? Küldj nekünk egy mintát és elérhetőséget. Kapcsolat

  • Online hirdetnél, de nem tudod hol és hogyan? Vedd fel velünk a kapcsolatot, és küld el weboldaladat! Médiaajánlat