18

Figyelem! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot!

Még nem vagyok 18 éves

Orchideák egyszerűen - Orchidea csodák

Megosztás
Kert

Az orchideák kedvelői a legtöbb esetben a páratlan szépségű, ritka alakú és különleges színű virágok szerelmesei. Ki tudományosan, ki passzióból, ki kedvtelésből, vagy épp gyűjtőszenvedélyből vásárol – gyűjt - orchideát.  Van aki egyszeri orchidea vásárló és van aki saját otthona állandó orchidea dekoratőre. Egy biztos, mindegyikük hallhatott már a Lepkeorchideákról (Phalaenopsisokról). Aki a Lepkeorchideákról  már  hallott, jó eséllyel ismer más orchideákat is. Az orchideák világa a csodálatos részletek és színek világa. 


Az orchideák kedvelői a legtöbb esetben a páratlan szépségű, ritka alakú és különleges színű virágok szerelmesei. Ki tudományosan, ki passzióból, ki kedvtelésből, vagy épp gyűjtőszenvedélyből vásárol – gyűjt - orchideát.  Van aki egyszeri orchidea vásárló és van aki saját otthona állandó orchidea dekoratőre.

Egy biztos, mindegyikük hallhatott már a Lepkeorchideákról (Phalaenopsisokról).

Aki a Lepkeorchideákról  már  hallott, jó eséllyel ismer más orchideákat is. Az orchideák világa a csodálatos részletek és színek világa. 

A természet a legkülönösebb dizájnerként  alkotta meg ezeket a növényeket. Talán ez is oka megunhatatlanságuknak,  különlegességüknek és szerethetőségüknek. Legyen szó modern, trendi, vagy antik enteriőrről, az orchidea mindig elegáns éke környezetének.

Ma már mindenki tudja, hogy nem kell botanikusnak lenni ahhoz, hogy valaki orchideát tartson otthonában, irodájában, vagy munkahelyén.  Számos olyan nemesítés létezik, mely jól viseli az urbánus körülményeket, közülük is számos orchidea nem csak dekoratív, de illatos is. Lakásban is egyszerűen tartható orchideák  a Lepkeorchideák mellett, például a Cambria, a Cattleya, a Dendrobium, az Oncidium, a Vanilia.  

Ma már nem elérhetetlen egzotikum az orchidea. Orchidea kertészetek is fellelhetőek, ahol a népszerű hibridektől a botanikai ritkaságokig szinte minden elérhető annak, aki keres ebben a témában. Nem kell nagy lakással vagy növényházzal rendelkezni ahhoz, hogy csinos kis gyűjteményre tegyünk szert. Számos könnyen tartható és virágzó miniatűr és kisméretű orchidea kapható, melyeket akár az ablakpárkányon egy szépen kialakított floráriumban  (vagy kiszuperált akváriumban) is tarthatunk. A szinte mindenhol kapható Phalaenopsis hibridek pedig még a száraz panellakásban is sikeresen nevelhetőek.

Orchidea régen és most

Az orchideák szinte minden kontinensen megtalálhatóak a Földön, de elsősorban sajátos mikroklímájú helyeken szaporodnak. Az első trópusi orchideát 1732-ben hozták át a Bahamákról Európába. Az orchideák gyűjteményekben való elterjedése mindaddig akadályokba ütközött, míg a XIX. században Angliában számos növényház nem épült. Mivel még nem ismerték az orchideatartás alapvető követelményeit, rengeteg import növény pusztult el, az életben maradt példányok pedig vagyonokért keltek el. A tömeges termesztés csak a XX. században vált lehetségessé. Ekkor gyorsult fel a hibridek létrehozása is, hiszen az orchideák rendkívül jól keresztezhetőek egymással. Napjainkban a botanikai fajok gyűjtése, exportja és elpusztítása a legtöbb országban tiltott, de ennek ellenére az emberi gyűjtőszenvedély és az erdőirtások továbbra is rendkívüli mértékben veszélyeztetik e gyönyörű növények fennmaradását. Réteken, erdei talajokon Magyarországon is megtalálható több szigorúan védett  faj.

Orchidea kertészet

Aki kedvet kapott az orchidea tartáshoz, vagy csak kíváncsivá vált, az bármikor ellátogathat az Orchideacsodák orchideakertészetébe.


Megosztás


  • Rendszeresen megmutatnád írásaidat ebben a témában nagyközönség előtt? Küldj nekünk egy mintát és elérhetőséget. Kapcsolat

  • Online hirdetnél, de nem tudod hol és hogyan? Vedd fel velünk a kapcsolatot, és küld el weboldaladat! Médiaajánlat

Kert

Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés


Népszerű cikkek