18

Figyelem! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot!

Még nem vagyok 18 éves

Svéd tűz készítése – Tűzrakás tűzrakó nélkül

Megosztás
Kert

Olyan szépen, amikor parázslik az égő fa. Jó lenne tüzet rakni, de nincsen tűzrakónk? Praktikusan és biztonságosan készíthetünk magunknak mini tábortüzet tűzrakó hely nélkül is. Ez egyébként nem más, mint a svéd tűz. Fontos azonban, hogy a fát stabilan állítsuk tűzálló felületre! Megmutatjuk, hogyan lehet svéd tüzet készíteni. Válasszunk ki egy szép és egyenes farönköt, ami ha lehet, legyen puha fa, mint például a nyírfa.


Olyan szépen, amikor parázslik az égő fa.

Jó lenne tüzet rakni, de nincsen tűzrakónk?

Praktikusan és biztonságosan készíthetünk magunknak mini tábortüzet tűzrakó hely nélkül is.

Ez egyébként nem más, mint a svéd tűz.

Fontos azonban, hogy a fát stabilan állítsuk tűzálló felületre!

Megmutatjuk, hogyan lehet svéd tüzet készíteni.

Válasszunk ki egy szép és egyenes farönköt, ami ha lehet, legyen puha fa, mint például a nyírfa.

Mitől működik a svéd tűz?

A farönkbe vágott négy mélyedésen keresztül oxigénhez jut majd a farönkbe töltött éghető keverék, amit viaszból és újságpapírból készítünk. Tulajdonképpen a mélyedések kéményként funkcionálnak.

Hogyan készítsük el a svéd tüzet?

A farönkbe fúrjunk vastag lyukat, majd vágjuk láncfűrésszel négy bemélyedést. Sima fűrészt használva a mélyedések túl keskenyek lesznek.

A mélyedések felső és középső részeit csepegtetve töltsük ki viasszal, mert ez fogja később rögzíteni az újságpapír tekercset, és megvédeni azt a gyors égéstől.

A viaszt vágjuk darabokra és töltsük újságpapírba, hogy hengerré formálhassuk. A darabolt viaszból tegyünk félre keveset, mert ezzel fogjuk kitölteni a rések széleit és rögzíteni az újságpapírtekercset. A henger legyen olyan vastag, amekkora a középső mélyedésbe, ha szorosan is, de becsúsztatható.

Helyezzük bele a viasszal megtöltött újságpapírtekercset a farönk közepébe. Csak kis része lógjon túl.

Gyújtsuk meg.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Miért van szükség viaszra?

A viasz megakadályozza, hogy a papír gyorsan leégjen, így a farönk közepének van ideje átforrósodni.

Fontos!

Svéd tűzrakó készítésekor különösen ügyeljünk a biztonsági előírások betartására gépek használatakor. Jó megoldás lehet fatelepről beszerezni a farönköt és ott megkérni őket, hogy vágják be.

Soha ne hagyjuk felügyelet nélkül az égő fát, és arra is ügyeljünk, hogy a tűz közelében ne legyen gyúlékony anyag. 


Megosztás


  • Rendszeresen megmutatnád írásaidat ebben a témában nagyközönség előtt? Küldj nekünk egy mintát és elérhetőséget. Kapcsolat

  • Online hirdetnél, de nem tudod hol és hogyan? Vedd fel velünk a kapcsolatot, és küld el weboldaladat! Médiaajánlat