18

Figyelem! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot!

Még nem vagyok 18 éves

Viaszvirág – Csepegő különlegesség - Hoya

Megosztás
Kert

Láttuk már valahol a viaszvirágot, de nem tudtuk eldönteni igazi vagy mű-e? Gondolkodunk rajta, hogy beszerezzük? Hogyan érdemes a viaszvirágot gondozni, mire van szüksége? A viaszvirág kúszó növény, mélyzöld, vastag, húsos levelei önmagukban is szépen mutatnak, és ha kivirágzik, különleges látványban lehet részünk. Kedvelt növénye lakberendezőknek is, hiszen egyszerű a tartása, levelei sűrűn nőnek, jól felhasználható sivár terek díszítéséhez. A leveleken túl természetesen mindenkit az érdekel, mikor virágzik a viaszvirág.


Láttuk már valahol a viaszvirágot, de nem tudtuk eldönteni igazi vagy mű-e?

Gondolkodunk rajta, hogy beszerezzük?

Hogyan érdemes a viaszvirágot gondozni, mire van szüksége?

A viaszvirág kúszó növény, mélyzöld, vastag, húsos levelei önmagukban is szépen mutatnak, és ha kivirágzik, különleges látványban lehet részünk.

Kedvelt növénye lakberendezőknek is, hiszen egyszerű a tartása, levelei sűrűn nőnek, jól felhasználható sivár terek díszítéséhez.

A leveleken túl természetesen mindenkit az érdekel, mikor virágzik a viaszvirág.

Virágozni tavasszal kezd el és ez eltarthat egészen késő őszig is, amennyiben kellő tápanyag utánpótlást biztosítunk számára.

Miért különleges a viaszvirág virága?

Csillag alakú virágai fürtökben, jobban mondva bugákban nőnek, és kinézetük viaszos hatásuk miatt hasonlít a művirághoz. Ám ezek a virágok illatosak, és nedvet termelnek. Ezért nevezik így ezt a növényt. A virágok szépsége kárpótolhat bennünket a lecsepegő nedvekért, ami takarítást igényel.

Fontos!

Virágzási időszakban a növényt ne mozgassuk, ne helyezzük át másik helyre, mert ilyenkor nagyon érzékeny.

Hogyan gondozzuk téli időszakban a viaszvirágot?

Télen a növény pihen, és ilyenkor könnyű elkövetni a túlöntözés hibáját. A legjobb, ha mindig hagyjuk földjét kiszáradni, és öntözéskor csak kevés vizet adunk neki.

Kiültethető a viaszvirág kertbe?

A viaszvirág szobanövény, de mint sok szobanövény, ez is kiültethető cseréppel együtt félárnyékos, mégis világos helyre kertbe. A tűző naptól óvni kell, mert levelei megéghetnek. Nyár végén be kell vinni meleg helyre. 

Miért érdemes cseréppel együtt kiültetni?

A cserép megakadályozza, hogy gyökerei mélyre hatoljanak a kerti földben, így lehet nyár végén könnyen kiemelni.

Hogyan öntözzük a viaszvirágot tavasztól őszig?

Ebben az időszakban borul virágba a növény, ami szükségessé teszi a folyamatos nevesség biztosítását és hetente egyszeri tápoldatozást.

Milyen tápoldat ideális a viaszvirág számára?

Általános tápoldatot oldjunk fel langyos vízben.

Mekkorára nő meg a viaszvirág?

Tavasztól őszig igen erőteljes növekedésbe kezd a viaszvirág, és akár 4-5 méter hosszúra is megnőhet. Biztosítsunk számára tám rendszert, futtatót.

 

 

 

 

Hogyan gondozzuk a viaszvirágot elvirágzás után?

Amikor virágai elnyíltak, vágjuk vissza hajtásait. Erre azért van szükség, mert ezzel ösztökélhetjük a növényt más hajtásokon virágok növesztésére. Ezzel sok energiát takarítunk meg számára.

Hogyan szaporítható a viaszvirág?

Nos, ha megtetszett ez a kedves növény, de még nem vásárolnánk meg, vagy egyszerűen mi szeretnénk többet otthonunkban nevelni, akkor semmi másra nincsen szükségünk, mint egy szép hajtásvégre.

Ezt állítjuk vízbe úgy, hogy a vízben lévő szárrészről lecsípjükn leveleit. Ezek ugyanis rothadásnak indulnak vízben. 2-3 hét elteltével elkezd gyökeret ereszteni. Ekkor elültethetjük földbe, és ügyeljünk, hogy földje mindig nedves legyen. De ne álljon alatta a víz.

 

Mi lehet az oka, ha nem virágzik a viaszvirág?

Két oka is lehet. Az egyik, a túl kevés fény. A másik, ha túl keveset locsoljuk.

Mi lehet az oka, ha a viaszvirág bimbói lehullnak?

Túl meleg esetén a növény bimbói még kinyílás előtt elszáradnak és lehullnak, de ennek oka lehet a fényhiány is.

Milyen hőmérsékleten érzi jól magát a viaszvirág?

19-25 fokban érzi jól magát tavasztól őszig, és télen ideális számára a 15-17 fok.

Mi lehet az oka, ha a viaszvirág levelei elsárgulnak és lepotyognak?

Fényhiány, tápanyaghiány és túlöntözés is okozhat levélsárgulást.

Milyen színekben létezik a viaszvirág?

Több fajtája is létezik. ma már egészen különleges levelűek és virágszínűek is megtalálhatók, mert sokakat megihletett ez a növény. A fehér színtől egészen a pirosig léteznek fajtái. Sőt, még szív alakú levelekkel is. Ezt a szív levelű viaszvirágot ajándékozzák előszeretettel Valentin napján. Éppen ezért nevezik Valentin Hoya viaszvirágnak is egyik fajtáját. 

Ez például a Hoya Kerii – Szív levelű viaszvirág

 

 

 

 

 

 

Hoya imperialis viaszvirág

Ez az általánosságban leginkább elterjedt viaszvirág

 


Megosztás


  • Rendszeresen megmutatnád írásaidat ebben a témában nagyközönség előtt? Küldj nekünk egy mintát és elérhetőséget. Kapcsolat

  • Online hirdetnél, de nem tudod hol és hogyan? Vedd fel velünk a kapcsolatot, és küld el weboldaladat! Médiaajánlat