Ebben a cudar időben mindenkinek szívből ajánlom a csipkebogyót, amely hatása ilyenkor a legkiválóbb. Ne feledjétek a legjobb C- vitamin forrásunk egyike, s ha nem tudtátok volna, akkor sokkal több vitamin van egy bogyóban, mint a citromban.
Mi van a csipkebogyóban?
Rózsa-e egyáltalán a csipkebogyó?
Hogy mi köze van Aphroditénak a csipkebogyóhoz?
Egy régi legenda szerint annyi, hogy a szépség istennője megcsodálta ezt a szépen virágzó bokrot, s mikor hozzá hajolt, akkor megszúrta a tüskéje.
Így csöppent egy-egy csepp vér Aphroditéről a növényre, s színezte meg a virágot rózsaszínre. Az addig fehéren virágzó bokor virágai, azóta halvány rózsaszínek.
Csipkebogyót szedni, enni, lekvárt főzni belőle nem olyan egyszerű. Ez a kis piros növény nem adja könnyen magát, érte küzdeni kell. S bizony fájdalmat is okozhat, hiszen mikor szedjük sokszor megszúrja ujjunkat, beleakadnak a kabátunkba a kis tüskék. S mikor már leszedtük, akkor sem adhatjuk át magunkat az élvezeteknek, mert a növény magja is szúrós, sérti a nyelvet, az igazi kincs nagyon pici benne, s kinyerni is nehéz. Itt érdemes egy picit elgondolkodni azon, hogy ez a szúrósság miért is van, miért védekezik a növény, mitől véd meg minket, mi az üzenete. Számomra egyfajta üzenet ez, miszerint azok a növények, melyek védekeznek, ugyan azt az üzenetet hordozzák, hogy ők védenek minket is. Ami a csipkebogyóra igaz is, hiszen az egyik legfontosabb immunerősítő növényünk.
A csipkebogyó termését ősszel- de ilyenkor télen is lehet - kell gyűjteni, mikor már megcsípte a dér. Mi ilyenkor a gyerekekkel imádjuk a bokorról eszegetni, ahogy a lányom hívja: - „Csipikét” eszünk! - A puha bogyót leszedjük, s kissé összenyomva a termés tetején kibújik a sűrűje, ezt kiszívogatjuk. Nagyon kellemes, savanykás csemege.
A termést, ha leszedtük, szárítani kell, s utána kicsit felvágva, a magokat kiszedve kell tárolni.
Teája kitűnő C - vitamin forrás- s tapasztalatból mondom, hogy nagyon erősít.
Figyelem- főzni tilos, kizárólag áztatni szabad. Előző este kell beáztatni- kb. két teáskanálnyit -, s másnap egy másik teával, amely már langyos csak összekeverni, s már ihatjuk is. De önmagában is kitűnő ital.
Kiváló lekvár is készíthető belőle, bár minden elismerésem annak, aki lekvár főzésre szánja el magát. Mert a csipkebogyó nemcsak, hogy picike, de nagyon kicsi a gyümölcs tartalma, tele van maggal. Nagyon sok kell belőle, s nagyon hosszadalmas a főzése. Viszont nagyon finom!!!
Latinul Rosa Canina - azaz kutya rózsa, mert régen azt gondolták róla, hogy gyógyítja a veszettséget.
- Rendszeresen megmutatnád írásaidat ebben a témában nagyközönség előtt? Küldj nekünk egy mintát és elérhetőséget. Kapcsolat
- Online hirdetnél, de nem tudod hol és hogyan? Vedd fel velünk a kapcsolatot, és küld el weboldaladat! Médiaajánlat