18

Figyelem! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot!

Még nem vagyok 18 éves

Csipkefa bimbója – azaz az igazi C-vitamin forrás

Megosztás
Kert

Ebben a cudar időben mindenkinek szívből ajánlom a csipkebogyót, amely hatása ilyenkor a legkiválóbb. Ne feledjétek a legjobb C- vitamin forrásunk egyike, s ha nem tudtátok volna, akkor sokkal több vitamin van egy bogyóban, mint a citromban.  Mi van a csipkebogyóban? Rózsa-e egyáltalán a csipkebogyó? Aphrodité rózsája Hogy mi köze van Aphroditénak a csipkebogyóhoz?


Ebben a cudar időben mindenkinek szívből ajánlom a csipkebogyót, amely hatása ilyenkor a legkiválóbb. Ne feledjétek a legjobb C- vitamin forrásunk egyike, s ha nem tudtátok volna, akkor sokkal több vitamin van egy bogyóban, mint a citromban. 

Mi van a csipkebogyóban?

Rózsa-e egyáltalán a csipkebogyó?

Aphrodité rózsája

Hogy mi köze van Aphroditénak a csipkebogyóhoz?

Egy régi legenda szerint annyi, hogy a szépség istennője megcsodálta ezt a szépen virágzó bokrot, s mikor hozzá hajolt, akkor megszúrta a tüskéje.

Így csöppent egy-egy csepp vér Aphroditéről a növényre, s színezte meg a virágot rózsaszínre. Az addig fehéren virágzó bokor virágai, azóta halvány rózsaszínek.

Szúrós – nem szúrós

Csipkebogyót szedni, enni, lekvárt főzni belőle nem olyan egyszerű. Ez a kis piros növény nem adja könnyen magát, érte küzdeni kell. S bizony fájdalmat is okozhat, hiszen mikor szedjük sokszor megszúrja ujjunkat, beleakadnak a kabátunkba a kis tüskék. S mikor már leszedtük, akkor sem adhatjuk át magunkat az élvezeteknek, mert a növény magja is szúrós, sérti a nyelvet, az igazi kincs nagyon pici benne, s kinyerni is nehéz. Itt érdemes egy picit elgondolkodni azon, hogy ez a szúrósság miért is van, miért védekezik a növény, mitől véd meg minket, mi az üzenete. Számomra egyfajta üzenet ez, miszerint azok a növények, melyek védekeznek, ugyan azt  az üzenetet hordozzák, hogy ők védenek minket is. Ami a csipkebogyóra igaz is, hiszen az egyik legfontosabb immunerősítő növényünk.

Mikor gyűjtsük?

A csipkebogyó termését ősszel- de ilyenkor télen is lehet -  kell gyűjteni, mikor már megcsípte a dér. Mi ilyenkor a gyerekekkel imádjuk a bokorról eszegetni, ahogy a lányom hívja: - „Csipikét” eszünk! - A puha bogyót leszedjük, s kissé összenyomva a termés tetején kibújik a sűrűje, ezt kiszívogatjuk. Nagyon kellemes, savanykás csemege.

A termést, ha leszedtük, szárítani kell, s utána kicsit felvágva, a magokat kiszedve kell tárolni.

Teája kitűnő C - vitamin forrás- s tapasztalatból mondom, hogy nagyon erősít.

Figyelem- főzni tilos, kizárólag áztatni szabad. Előző este kell beáztatni- kb. két teáskanálnyit -, s másnap egy másik teával, amely már langyos csak összekeverni, s már ihatjuk is. De önmagában is kitűnő ital.

Kiváló lekvár is készíthető belőle, bár minden elismerésem annak, aki lekvár főzésre szánja el magát. Mert a csipkebogyó nemcsak, hogy picike, de nagyon kicsi a gyümölcs tartalma, tele van maggal. Nagyon sok kell belőle, s nagyon hosszadalmas a főzése. Viszont nagyon finom!!!

Gondoltad volna?

Latinul Rosa Canina - azaz kutya rózsa, mert régen azt gondolták róla, hogy gyógyítja a veszettséget.

Kati-Patika


Megosztás


  • Rendszeresen megmutatnád írásaidat ebben a témában nagyközönség előtt? Küldj nekünk egy mintát és elérhetőséget. Kapcsolat

  • Online hirdetnél, de nem tudod hol és hogyan? Vedd fel velünk a kapcsolatot, és küld el weboldaladat! Médiaajánlat