18

Figyelem! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot!

Még nem vagyok 18 éves

Csipkés csúcsvirág - Szoba fa illatos virágokkal és dekoratív bogyókkal

Megosztás
Kert

Sokkal inkább bogyós termése az, ami miatt közkedvelt szobanövényként a csúcsvirág. Pici fává cseperedhet megfelelő gondozás mellett. Bogyói a vanília színtől kezdve, a narancssárgán át elérhetik akár a teljesen bordó színt is. Igazi szobanövény. Illatos virágok mellett színes bogyók! De nem csak bogyói miatt szép és különleges ez a növény, hanem levelei is szépen mutatnak a lakásban.


Sokkal inkább bogyós termése az, ami miatt közkedvelt szobanövényként a csúcsvirág.

Pici fává cseperedhet megfelelő gondozás mellett.

Bogyói a vanília színtől kezdve, a narancssárgán át elérhetik akár a teljesen bordó színt is.

Igazi szobanövény.

Illatos virágok mellett színes bogyók!

De nem csak bogyói miatt szép és különleges ez a növény, hanem levelei is szépen mutatnak a lakásban.

Miért olyan különleges ez a növény?

A csipkés levélszélek megvastagodtak, és ezekben a dudorokban él egy baktérium, ami ha megsérül, a növény el is pusztulhat. Ezt csak kevesen tudják, és azt hiszik, amikor meglátják a levélszéleken a dudorokat, hogy a növény megbetegedett.

Apró fehér virágai jelentéktelenek, viszont nagyon illatosak.

Mikor virágzik a csúcsvirág?

Július és augusztus környékén fejlődnek ki bimbói, és ezekből alakulnak ki a színes bogyók. Ezek a bogyók kitartanak következő virágzásáig.

Hol érzi jól magát a csúcsvirág?

Kedveli a világos helyeket, de a tűző napsütéstől óni kell. Szobahőmérsékleten kifejezetten jól tartható, de földjét sose hagyjuk kiszáradni. Ez nem csak tápanyag utánpótlás szempontjából fontos, hanem azért is, mert szüksége van párás levegőre. Ügyeljünk, hogy a cserepe alatt sose álljon a víz. Havonta egyszer meg is permetezhetjük leveleit lágy vízzel.

Mitől betegszik meg a csúcsvirág?

Nem csak a pangó víz okozhat megbetegedést, hanem a kiszáradás is. Ha a növény földje, és körülötte a levegő túl száraz, a bogyók lepotyognak és szépen, lassan a levelek is foltosak lesznek.

Évente egyszer átültethetjük a növényt, amit érdemes tavasszal végezni.

Milyen földbe ültessük a csúcsvirágot?

Tőzeges, savanyú kémhatású talajt szeret igazán. Tőzeges föld hatására gazdag bogyótermést várhatunk. A föld minősége és kémhatása szintén befolyásolja a növény szép kinézetét. Normál földbe ültetve a virágzás és bogyótermés elmaradhat.

Tipp

Igazán dús bogyótermés mesterséges beporzással érhető el, amihez elég lesz egy kis fejű ecset, amivel minden virágot beporzunk. Csak érintsük hozzá a virágok közepéhez az ecsetet és haladjunk szépen sorban.

Hogyan szaporítható a csúcsnövény?

Magvetéssel sikeresen szaporítható. De honnan szerezzünk magokat?

A növény bogyós termései rejtik a magokat, de ahhoz, hogy a magokhoz juthassunk, előbb a húsos részt el kell távolítanunk. Ezeket a megtisztított magokat ültethetjük el tőzeges földbe. A magokat érdemes tavasszal elültetni.

Dugványozással is szaporítható a csúcsvirág. Ám ez a módszer koránt sem olyan hatékony.

A dugványozáshoz szükségünk lesz friss hajtásvégekre, melyeket vízbe teszünk, hogy gyökeret fejlesszenek. Ez elég hosszadalmas folyamat, és nem mindig sikeres. 

Tipp

Tavasz végén kitehetjük a csúcsvirágot szabad levegőre. Erkélyre vagy kertbe, ahol nem éri tűző napsütés. 


Megosztás


  • Rendszeresen megmutatnád írásaidat ebben a témában nagyközönség előtt? Küldj nekünk egy mintát és elérhetőséget. Kapcsolat

  • Online hirdetnél, de nem tudod hol és hogyan? Vedd fel velünk a kapcsolatot, és küld el weboldaladat! Médiaajánlat