18

Figyelem! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot!

Még nem vagyok 18 éves

Begónia gondozása – Így virágozhat májustól októberig!

Megosztás
Kert

Indul a palánta szezon, és ilyenkor sokak beleszeretnek ebben a kedve kicsi vagy nagyobb növénybe. Már egy palánta vagy gumó is többszörösére nőket, ráadásul helyes gondozás mellett májustól egészen októberig folyamatosan hozhatja színes virágait a begónia. Fehértől a mély rózsaszínig többféle árnyalatban ültethetjük cserepekbe, vagy akár a kertbe. Érdemes tudni, hogy a begónia nem fagytűrő nálunk. Létezik évelő és egynyári begónia is.


Indul a palánta szezon, és ilyenkor sokak beleszeretnek ebben a kedve kicsi vagy nagyobb növénybe.

Már egy palánta vagy gumó is többszörösére nőket, ráadásul helyes gondozás mellett májustól egészen októberig folyamatosan hozhatja színes virágait a begónia.

Fehértől a mély rózsaszínig többféle árnyalatban ültethetjük cserepekbe, vagy akár a kertbe.

Érdemes tudni, hogy a begónia nem fagytűrő nálunk.

Létezik évelő és egynyári begónia is.

Mi lehet az oka, ha a begónia nem virágzik?

Egyik begónia fajta sem szereti a tűző napsütést, sokkal inkább kedveli a félárnyékot.

Hogyan gondozzuk az évelő begóniát?

A begónia gumóit az első fagyok elmúltával kiültethetjük kaspóba vagy a kertbe. Ez az időzítés azért fontos, mert a begónia nem szobanövény, tehát szüksége van friss levegőre, és jó vízelvezetésű talajra.

Hogyan gondozzuk az egynyári begóniát?

Az egynyári begónia palántát már vásárlás után kiültethetjük a szabadba. Válasszunk félárnyékos helyet, és, ahogyan nő az átlaghőmérséklet, úgy növelhetjük az öntözés mennyiségét. Földje sose száradjon ki, de ügyeljünk, hogy ne álljon alatta a víz. A dús virágzás érdekében, hetente öntözzük meg általános virágtáppal.

 

 

 

 

 

Hogyan teleltethető az évelő begónia?

Október végén tegyük a növényt hűvös, de világos helyre, mint például a folyosó.

Havonta egyszer, kevés vízzel öntözzük meg, de semmi esetre se hagyjuk, hogy a gumója folyamatosan nedves legyen, mert rothadásnak indul.

Tavasszal látni fogjuk, hogy a gumókból új hajtások fejlődnek. Ekkor bevihetjük a lakásba 1-2 hétre, de, amilyen gyorsan lehetséges, ültessük ki szabad levegőre. Lakásban tartva, kétnaponta öntözzük meg földjét.

Begónia öntözése

Mind az évelő, mind pedig az egynyári begónia esetében érdemes a növény földjét folyamatosan nedvesen tartani, és hetente általános tápoldattal megöntözni.

Begónia virágai

Az elnyílt virágokat érdemes tőből lecsípni, mert, amikor száradni kezd, baktériumok és kártevők telepedhetnek meg benne.

Foltos begónia levelek

Amennyiben a begónia levelein elsárgult vagy barnás színű foltokat találunk, úgy két okra gyanakodhatunk.

Gombás fertőzés, amit könnyen orvosolhatunk, ha mosószappanos vízzel lepermetezzük a növényt, és eltávolítjuk a beteg levelit.

Barnás folt eredményezhet a tűző napsütés. Egyszerűen megperzselődnek a levelek. Ilyenkor érdemes a begóniát kevésbé napsütötte helyre költöztetni, és tőből eltávolítani a megperzselődött, foltos leveleit.

Mikor virágzik a begónia?

Az egynyári és évelő begónia is májustól októberig hozza színes virágait.

Mitől lesz dús és folyamatos a begónia virágzása?

Tápoldatozásnak köszönhetően virágzik folyamatosan és dúsul be a virágzata, szinte eltakarják a leveleit a virágok. Azért szükséges a mesterséges tápanyag utánpótlás, mert a növény nagyon gyorsan nő, és a földjében található tápanyagok hamar kiürülnek. Tápoldat nélkül is szép lehet  a begónia, de csökken a virágok mennyisége és mérete.

Hogyan szaporítható a begónia?

Az egynyári begónia magról és levélről szaporítható, de a magvetés és levél palántázás folyamata igen hosszúra nyúlhat, ráadásul az eredmény nem mindig teljes siker.

Az évelő begónia gumóról és levélgyökereztetéssel szaporítható, de csakis különleges körülmények között, növekedést serkentő hormon segítségével. Rendkívül magas páratartalmat és meleget igényel, mire a levelek gyökeret eresztenek.

Érdemes a meglévő begónia gumót helyesen gondozni, és így minden évben csodaszép virágokat fog majd hozni.

Milyen növényekkel ültethető össze a begónia?

Szinte bármilyen növénnyel összeültethető, ami ugyan olyan gondoskodást igényel, mint a begónia.

Tervezés

A kertészetekben kapható növények leírásában általában megtalálható, milyen gondoskodást igényel. Ezt minden vásárlás előtt érdemes elolvasni, és eszerint megtervezni, mit, mivel és hova fogunk elültetni.

Magasság

Ügyeljünk a méretekre is összeültetéskor, mert az egynyári begónia nem nő magasra, csak bokrosodik, és dúsul.

Az évelő begónia viszont megnőhet 15-25 centiméter magasságúra is, és elnyomhat más növényt.

Összeültethető az évelő és egynyári begónia?

Igen, összeültethető, de csak akkor érdemes erre a párosításra szavaznunk, ha a növények között elegendő hely marad. Kellő távolság esetén pompás kompozíciót hozhatunk létre például kör alakban, ahol az évelő (nagyobb) begónia kerül középre, és körbeültetjük egynyári begóniákkal. Úgy fog kinézni, amikor a növények bedúsulnak, mint egy félgömb.


Megosztás


  • Rendszeresen megmutatnád írásaidat ebben a témában nagyközönség előtt? Küldj nekünk egy mintát és elérhetőséget. Kapcsolat

  • Online hirdetnél, de nem tudod hol és hogyan? Vedd fel velünk a kapcsolatot, és küld el weboldaladat! Médiaajánlat