18

Figyelem! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot!

Még nem vagyok 18 éves

Kiwi ültetése, nevelése

Megosztás
Kert

A Kiwi egy igazi vitaminbomba. Sokaknak első benyomásként Új-Zéland jut eszébe, de csak kevesen tudják, hogy a mi szélességi körünkön is pompásan megél és terem is. Aki szeretne kertjében Kiwit nevelni, nagyon egyszerűen megteheti, és odafigyeléssel talán már idén is lehet saját Kiwi termése. Meglehet az első Kiwi szüret. Természetesen attól függően, mekkora növényt szerzünk be.


A Kiwi egy igazi vitaminbomba. Sokaknak első benyomásként Új-Zéland jut eszébe, de csak kevesen tudják, hogy a mi szélességi körünkön is pompásan megél és terem is.
Aki szeretne kertjében Kiwit nevelni, nagyon egyszerűen megteheti, és odafigyeléssel talán már idén is lehet saját Kiwi termése. Meglehet az első Kiwi szüret. Természetesen attól függően, mekkora növényt szerzünk be.

A Kiwi növény egy cserjés kúszó bokorfajta, aminek a magassága elérheti a 18 métert is megfelelő támasztékkal. Mai modern fajtái rendkívül szívósak, ezért kertbe is ki lehet ültetni. Hatalmas mérete miatt kitűnő árnyékoló is lehet a tűző napsütésben, ha úgy alakítjuk ki támrendszerét.

Hím és Nő ivar

Normál esetben hím és nő ivarú Kiwit vásárolhatunk, ami annyit jelent, hogy párban, szorosan egymás mellé ültetve őket, lesz is Kiwi termésünk. Csak az egyik ivart elültetve, nem lesz termésünk sajnos.

Öntermő

Viszont van egy jó hírünk azok számára, akik nem rendelkeznének akkora hellyel, hogy mindkét növényt elültethessék. Léteznek modern, öntermő, egylaki fajták, melyek nem igényelnek beporzást.

Ültetése

Éppen jó időben vagyunk, hogy beszerezzünk magunknak egy ilyen növényt, mert a Kiwi igazán nyár elején szereti, ha kiültetik a szabadba. De csak akkor, amikor már biztosan nem lesznek éjszakai fagyok.

Talaj

A Kiwi szereti a közepesen humuszos, félig savanyú talajt.  A meszes vagy agyagos talajt viszont egyáltalán nem kedveli. Ne ültessük túl laza, homokos talajba sem, mert a Kiwi-nek hatalmas vízigénye van, és a szükséges víz elfolyik a laza talajban, még mielőtt felszívhatná.
Agyagos talaj esetében pedig a pangó víztől nem tudjuk megóvni, amit szintén nem szeret a Kiwi. 
Válasszunk számára normál, általános kerti talajt, normál PH értékkel, ha úgy gondoljuk, hogy a humuszos keveréket nem tudjuk jó arányban összeállítani.

Sokat iszik

A vízre azért van szüksége a Kiwi-nek nagy mennyiségben, hogy szép, lédús gyümölcsöket teremjen. Különösen figyeljünk locsolására a nagy nyári szárazságban, mert a kiszáradás visszafordíthatatlan károsodást okoz arra az évre terméseiben.

Déli fekvés

Mivel sok napot igényel ez a növény, érdemes déli fekvésű helyre ültetni, és nem árt, ha a ház falát is segítségül hívjuk melegítésre.
A Kiwi imádja a meleget, napsütést és a sok vizet.

Teleltetés

Első telén a Kiwi-t meg kell óvni a téli hidegben. Semmilyen különös eljárást nem kell alkalmaznunk, mint, hogy az ősszel lehullott falevelekkel jó magasan betakarjuk. 

Második év

Ebben az évben már nem lesz szükségük extra gondozásra, csak egy kis plusz tápanyagbevitelre, amit trágyával biztosíthatunk számára, és így garantáltan bőséges termést fog hozni.

Tipp

Internetes rendeléskor, vagy a kertészetben, alaposan kérdezzünk utána, hogy milyen fajta Kiwi-t árusítanak, nehogy a második évben derüljön ki, kellett volna még egy hím vagy női ivarút is ültetnünk, mert nem öntermő Kiwi-t vásároltunk.

Metszés

A Kiwi-vel nem szabad kesztyűs kézzel bánni, ha metszésről van szó. Erőteljes növekedésű, így már az első évben neki is láthatunk megkurtításának, ugyanis csak ekkor számíthatunk bőséges terméshozamra.  Már az ültetés után, rögtön neki is láthatunk.
Csak a főágakat hagyjuk meg a növényen, és még azokból is távolítsunk el, mert ahol elvágjuk, ott el fog ágazni később. Minél több a fő hajtás, annál több a termés is. Első évben sok oldalhatásunk lesz, ami nagyon jót jelent. Az erős hajtásokat kössük fel a futtatórácsra, vagy pergolára, és a többit távolítsuk el. A második és harmadik évben ezek a megmaradt oldalhajtások lesznek a termő hatások. Harmadik évben, ha jól csináljuk, már roskadozni fog növényünk a sok Kiwi-től.

Tipp

Ha nyár végén is szeretnénk friss Kiwit enni, úgy az egyik mellékágát hagyjuk nőni. Ezen az ágon csak később lesz virág, így később lesz rajta termés is.

Tipp

Ne hagyjunk túl sok ilyen hajtást nyár végére, mert növényünk nem fog tudni koncentrálni a bőséges termésre.

Különleges növény

Tudtuk-e, hogy a Kiwi nagyon magas C-vitamin tartalma miatt egész évben pótolni képes vitaminszükségletünket?
Nem csak termése kápráztathat el minket, hanem csodaszép virágai is, melyek még októberben és novemberben is megjelenhetnek. Lakásban tartva télen is hozhat termést, bár mérete miatt ezt csak kevesen vállalják. Üvegházban viszont kitűnően érzi magát. Készíthetünk belőle lekvárt és kompótot is. 


Megosztás


  • Rendszeresen megmutatnád írásaidat ebben a témában nagyközönség előtt? Küldj nekünk egy mintát és elérhetőséget. Kapcsolat

  • Online hirdetnél, de nem tudod hol és hogyan? Vedd fel velünk a kapcsolatot, és küld el weboldaladat! Médiaajánlat