18

Figyelem! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot!

Még nem vagyok 18 éves

Magnólia gondozása – Miért nem virágzik a magnólia? - Csodálatos tulipánfa!

Megosztás
Kert

Fantasztikusan néz ki, amikor a magnólia virágba borul. Még a levelei ki sem fejlődtek tavasszal, de a rózsaszín virágok már beborítják az egész növényt. Nagyon sokan vágynak magnóliára, vagy más néven, tulipánfára. Bár a kettő nem ugyan az. Gondozása egyáltalán nem bonyolult, ám van pár praktika, amit érdemes megfogadni, ha szeretnénk, hogy minden évben egyre több virágot hozzon magnóliánk.


Fantasztikusan néz ki, amikor a magnólia virágba borul.

Még a levelei ki sem fejlődtek tavasszal, de a rózsaszín virágok már beborítják az egész növényt.

Nagyon sokan vágynak magnóliára, vagy más néven, tulipánfára. Bár a kettő nem ugyan az.

Gondozása egyáltalán nem bonyolult, ám van pár praktika, amit érdemes megfogadni, ha szeretnénk, hogy minden évben egyre több virágot hozzon magnóliánk.

Már évszázadokkal ezelőtt megtalálható volt a magnólia kínai császárok kertjeiben, ráadásul ez a növény az ő kiváltságuk volt.

Több, mint 100 fajta magnólia létezik ma már, köszönhetően a lelkes keresztezéseknek.

Több árnyalatban találhatunk magnóliát a kertészeti árudákban, vanília színtől egészen a mély rózsaszínig. Vannak árnyalatai , melyek szinte a bordóba hajlanak.

A magnólia lombhullató cserje, melynek magassága elérheti akár a 10 métert is. Ezzel nem árt tisztában lenni, mielőtt megvásároljuk, mert helyre van szüksége.

Mikor virágzik a magnólia?

Márciusban kezdenek el kifejlődni a hatalmasra növő virágai, de csak akkor, ha kellő mennyiségű tőzeggel látjuk el minden évben, kap elég öntözést, napfényt, és nem metsszük  meg ágait előző évben vagy tavasszal!

Ezek együttesen eredményezik a szép virágokat.

Nagyon egyszerű gondozni.

Amikor elültetnénk, érdemes a kiásott gödröt alaposan feltölteni tőzeggel és savanyú földdel. Ezt már az elkövetkező évben pótolni kell. Természetesen nem kell miden évben kiásnunk a magnóliát, mert kapható zsákos és tégla formában tőzeg, amit a növény tövéhez teszünk.

Kifejezetten félárnyékos, de nem túl sötét helyen érzi jól magát a magnólia. A tűző napsütés megperzselheti leveleit, ami elég gyorsan észrevehető a növényen.

Jó tudni, hogy a magnólia vagy más néven, tulipánfa nagyon lassan nő.

Nem érzi jól magát cserépbe ültetve. Télálló, fagytűrő növény, jól áttelel a mi éghajlatunkon is, takarást ezért télre nem igényel, ha csak nem kertünk leghidegebb részére ültetjük. A növény fejlődéséhez szükséges a téli hideg és nyugalmi állapot biztosítása.

Amennyiben mégis cserépbe ültetnénk, úgy a növénynek földlabdájához viszonyítva, dupla akkora dézsára van szüksége, és hetente gondoskodnunk kell a trágyázásról, illetve télre világos, de fagymentes helyre érdemes vinni. Még ekkor sem biztos, hogy a növény szépen fog fejlődni. Ez az első áttelelés után azonnal kiderül, mert ha nem hoz majd szép nagy virágokat, vagy csak keveset, akkor láthatóan a növény nem érzi jól magát.

Öntözés

Különösen nyári melegben figyeljünk oda, hogy földje ne száradjon ki. Öntözéskor ne érje víz leveleit, mert megbetegszik a növény, és ha elhullajtja leveleit, akkor az alatta fejlődő (csak tavasszal látható) bimbók nem lesznek életképesek.

Optimális időszak magnólia ültetésére a tavaszi időszak, legkésőbb április vége vagy szeptember.

Sokan szeptemberben nem is gondolnak erre a növényre, mert a kertészetekben már nem díszítik virágok, pedig érdemes lehet ekkor is beszerezni magnóliánkat.

Kiszáradástól megóvhatjuk a növényt mulcs takarással. Ez ugyan tápanyagot nem biztosít, de kevésbé tud a nedvesség elpárologni a magnólia hajszálgyökereitől, melyek a talajréteg felszínén húzódnak.

Magnólia metszése

Csak indokolt esetben metsszük meg a magnóliát, mert következő évben a megmetszett ágain nem hoz majd virágokat.

Hogyan szaporítható a magnólia?

Otthoni körülmények között nem igazán érdemes próbálkozni vele, mert magja rendkívül kemény, és 1-2 év is eltelhet, mire kihajt. Hajtás dugvánnyal lehet még próbálkozni, de ehhez is növekedést serkentő hormonra van szükség. Ráadásul, ha a mag ki is hajtana, akkor még körülbelül 10 évet kell várnunk, mire virágot hoz majd a növény. Sokkal jobban járunk egy kisebb, de egészséges növényt vásárolva.

Magnólia betegségek

A magnólia rendkívül ellenálló kártevőkkel, penészgombákkal szemben. Amennyiben meglátnánk valamilyen elváltozást rajta, akkor érdemes kertészetben megmutatni a beteg levelet. Szakemberek mikroszkóp alatt percek alatt megmondják, milyen kártevő vagy betegség támadta meg növényünket. Ez nem csak a magnóliára érvényes hasznos tipp.

Milyen jelei lehetnek a magnólia betegségeinek?

Fekete foltok, szélükön sárgás udvarral, amit például a Pseudomonas syringae  baktérium okozhat. Ez különösen nedves, hideg időben támadhatja meg a növényt.

Penészgombák is megbetegítheti a magnóliát. Ilyen például a lisztharmat, ami fodrossá teszi a levélszéleket.

Fehér, hamu szerű képződményt látva a magnólián, erős lehet a gyanú, hogy a növényt pajzstetvek támadták meg.

Érdemes szakember segítségét kérni, mert vegyszerekre igen érzékeny a magnólia, könnyen túladagolhatjuk a szert, amibe a növény bele is pusztulhat.

Vázába téve a bimbós magnólia ága akár 3-4 hétig is díszítheti otthonunkat. Vázánkban fognak a  virágok kifejlődni, és kinyílni. 


Megosztás


  • Rendszeresen megmutatnád írásaidat ebben a témában nagyközönség előtt? Küldj nekünk egy mintát és elérhetőséget. Kapcsolat

  • Online hirdetnél, de nem tudod hol és hogyan? Vedd fel velünk a kapcsolatot, és küld el weboldaladat! Médiaajánlat