18

Figyelem! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot!

Még nem vagyok 18 éves

Muskátli teleltetés után – Muskátli tavaszi gondozása

Megosztás
Kert

Sokan megpróbálkoznak a muskátli átteleltetésével. Itt az ideje, hogy megnézzük, hogyan vészelte át pincénkben vagy a folyosón a telet muskátlink. Mit láthatunk ilyenkor?


Sokan megpróbálkoznak a muskátli átteleltetésével.

Itt az ideje, hogy megnézzük, hogyan vészelte át pincénkben vagy a folyosón a telet muskátlink.

Mit láthatunk ilyenkor?

Hogyan metsszük meg a muskátlit teleltetés után?

A látvány nem túl szép, ám ha ilyenkor helyesen vágjuk vissza a muskátlit, akkor idén is szép dúsak lesznek levelei és sok virágot hoz majd.

A muskátlin teleltetés után vékony hajtáskezdeményeket láthatunk, aminek örülhetünk, de bizony ezeket érdemes visszavágni a tőtől 2-3 centiméter magasságban.

Ne sajnáljuk a friss hajtásokat, mert ha ezeket nem vágjuk le még április-május hónapban, akkor életképtelen, felnyurgult szárakat kapunk, melyeken nem lesznek szép virágok.

Muskátli átültetése tavasszal

Az előző évben felhasznált földet érdemes lecserélni, kifejezetten muskátliknak szánt földdel, és a növényt teljes megtisztítás után átültetni.

Téli hónapokban penészgombák, apró kártevők élhették túl a telet muskátlink földjében.

Hogyan ültessük át a muskátlit?

Óvatosan üssük ki a cserépből vagy ládából, és rázzuk le a régi földet gyökereiről.

Tegyünk a láda aljára friss muskátli földet, állítsuk bele a muskátlit, és fedjük be ugyan olyan magasságig, mint korábban. Ütögessük meg a cserepet, hogy a föld tömörödjön.

Langyos vízzel alaposan belocsolhatjuk, hogy a föld szépen elrendeződjön, és ne maradjanak légbuborékok a gyökerek között.

Már kitehetjük a szabadba a muskátlikat.

Ültethető-e a muskátli szabad földbe?

Erre csak kevesen gondolnak, de a muskátli kifejezetten jól érzi magát, ha szabad földbe ültetjük. Gyökerei sokkal jobban tudnak fejlődni, mint cserépbe ültetve. Öntözése miatt sem kell aggódnunk, mert a szabad földből sokkal kevésbé párolog el a nedvesség.

Mikor tápoldatozzuk az átteleltetett muskátlit?

Körülbelül április vége, május eleje az az időpont, amikor elkezdhetjük tápoldattal is öntözni.

Miért ekkor?

Azért érdemes megvárni a késő tavaszt a tápoldatozással, mert a növénynek időre van szüksége, hogy felébredjen téli álmából. Mi sem szeretjük, amikor kiugrasztanak az ágyból. Időre van szükség az ébredéshez. Ekkor könnyen előfordulhat, hogy a helyesen adagolt tápoldatot is túl soknak érzi a muskátli, és kiég. 

Hány évig hoz virgokat a muskátli?

Muskátli fajtától függ, de szakszerű gondzással (teleltetés, metszés, tápoldatozás) akár 5-10 évig is csodálatosan szép lehet a muskátli. Természetesen minden évben egyre nagyobbra nő majd.

Muskátli fajták növekedés szerint

Álló muskátli, futó muskátli és félfutó muskátli.

Ezek közül válogathatunk méret és helyünk adottságai szerint. 
Mi a különbség a futó és félfutó muskátli között?
A futó muskátli ágai elérhetik akár a másfél-két méter hosszúságot is szakszerű gondozás mellett, és minden ága lefelé csüng. A félfutó muskátli cserepünkben enyhén bokrosodik, és lecsöngő ágai körülbelül 1 méter hosszúságúra nőnek.

Futó muskátli átteleltetése

A fent leírtak álló muskátlira vonatkoznak, mert a futó muskátlit koránt sem ilyen könnyű átteleltetni. Van, akinek sikerül ugyan ezzel a módszerrel, de ők a kevesek közé tartoznak. 


Megosztás


  • Rendszeresen megmutatnád írásaidat ebben a témában nagyközönség előtt? Küldj nekünk egy mintát és elérhetőséget. Kapcsolat

  • Online hirdetnél, de nem tudod hol és hogyan? Vedd fel velünk a kapcsolatot, és küld el weboldaladat! Médiaajánlat