18

Figyelem! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot!

Még nem vagyok 18 éves

Harcoljunk a gyomok ellen

Megosztás
Kert

Tippek a szép gyephez A szép gyep sok odafigyelést és törődést igényel. Folyamatosan nyírni, gazolni és trágyázni kell, mert különben egy vad réthez fog hasonlítani. Pitypang, lóhere a gyepünkben Éppen szezonja van a pitypang virágzásának, és ha nem figyelünk oda, hamarosan egy hatalmas pitypang gyeppel találhatjuk szemben magunkat. A pitypang mellett számos gyomnövény telepedhet meg füvünkben, mint például a lóhere, a földi borostyán, százszorszép, melyek elnyomják a füvet.


Tippek a szép gyephez

A szép gyep sok odafigyelést és törődést igényel. Folyamatosan nyírni, gazolni és trágyázni kell, mert különben egy vad réthez fog hasonlítani.

Pitypang, lóhere a gyepünkben

Éppen szezonja van a pitypang virágzásának, és ha nem figyelünk oda, hamarosan egy hatalmas pitypang gyeppel találhatjuk szemben magunkat. A pitypang mellett számos gyomnövény telepedhet meg füvünkben, mint például a lóhere, a földi borostyán, százszorszép, melyek elnyomják a füvet.

Ezek a gyomnövények remekül érzik magukat kiszáradt talajon is, hát még a folyamatosan locsolt fű között.

Amennyiben nem fordítunk irtásukra kellő időt és nem cselekszünk azonnal, úgy ezek a gyomnövények pár nap alatt elszórják magjaikat és heteken belül elárasztják kertünket.

Ilyenkor ismerszik meg az alapos kertész

A gyomnövényeket sajnos csak teljes gyökérzetük eltávolításával tudjuk kiirtani gyepünkből. Ezek a gyomnövények ugyanis dupla olyan hosszú gyökeret eresztenek, mint ők maguk, hogy minél több tápanyagot tudjanak magukhoz venni. Éppen ezért szívják el a füvünktől is azokat.

Térdre ereszkedve, kislapáttal kezünkben vehetjük fel ellenük a harcot. Nem árt, ha mindjárt magunk mellé készítünk 3 vödröt is, mert az egyikbe kerülnek a gyomok, a másikba pedig virágföld, mellyel a lyukakat visszatömjük. Utána pedig szórhatjuk is a fűmagot ezekre az üres helyekre.

Csak jó minőségű fűmagot vessünk

Még el sem vetettük, máris megpecsételhetjük gyepünk sorsát, amennyiben olcsó, kevert fűmagot vásárolunk. Ezen nem szabad spórolni. Sok fűmagkeverékben már benne van a gyomnövények magja is, éppen ezért olyan olcsók esetenként.

Amennyiben itt nem spórolunk, úgy spórolhatunk a gyomnövények irtására szánt időnkkel, és a vegyszerekre költött pénzünkkel.

A jó minőségű fűmagból gyorsan kikelnek a fűszálak, ráadásul jóval nagyobb arányban életképesek. Így a sok fű elzárhatja a gyomok elől a fényforrást, és kiszoríthatja őket.

Fűnyírás

Előző cikkünkben már írtunk róla, hogyan használjunk jól működő, éles szerszámokat kertünkben. Ez értendő a fűnyíróra is, ugyanis ez a másik eszköz, amivel a gyomok ellen sikeresen nyerhetünk háborút. A rendszeres fűnyírásra nem csak azért van szükség, mert a hosszú fű megsárgul, mert nem kap elég napfényt, hanem azért is, mert a gyomnövények nem tudnak virágot hozni, majd tömegével elszórni magjaikat. Ezért ajánlott hetente legalább egyszer lenyírni füvünket.

Milyen rövidre vágjuk?

Az attól függ, mennyi lehetőségünk van a locsolásra.

Amennyiben csak kevesebbszer tudjuk locsolni, úgy nem ajánlott túl rövidre vágni, mert kiéghet.

Folyamatos és rendszeres locsolás mellett, vághatjuk közepes hosszúságúra.

Locsolás

Meg kell találnunk az egyensúlyt a fű és a gyomnövények locsolása tekintetében is, mert ha nem locsoljuk elégszer a füvet, az kiszárad, viszont a gyomnövények nem, mert ők a szárazságban is jól érzik magukat.

Vegyi gyomirtók

Amennyiben a kézi és természetes módon végzett gyomirtás nem hozza meg a kívánt eredményt, úgy számos kémia gyomirtó áll rendelkezésünkre, melyek nem mondhatóak veszélytelennek, de ha betartjuk az utasításokat, jóval gyorsabban kifejtik hatásukat.

Tipp

Vegyi gyomirtók alkalmazásakor különösen figyeljünk oda a hőmérséklet és vízmennyiségi előírásokra, illetve az elegy bekeverésénél megadott mennyiségekre, mert túladagolás esetén, száraz gyep esetén könnyen kiégetheti füvünket, és nemhogy szebb nem lesz gyepünk, de még el is pusztulhat.

Túl nagy hidegben, vagy túl nagy szárazság esetén ne alkalmazzuk ezeket a szereket.

Különösen figyeljünk oda a mérgező hatásaira és következményeire gyerekek esetén, házi kedvenc tartása esetén.

Tipp

Minden esetben használjunk gumikesztyűt, és védőruházatot, akár hosszú ujjú pólót, és hosszú nadrágot.

Egyenes eloszlatás

Használjunk permetezőt a vegyszerek fűre terítésekor, mert így egyenletesen oszlik majd el, és nem lesznek vegyszer foltok füvünkön. Ugyanezt a módszert alkalmazzuk trágyázás alkalmával is, mert azokon a helyeken, ahol esetleg több trágya gyűlik össze, pamacsokban, szemmel láthatóan nagyobbra fog nőni füvünk.

Tipp

Nem csak hatékonyság szempontjából érdemes permetezőt használni, hanem takarékosságból is. 


Megosztás


  • Rendszeresen megmutatnád írásaidat ebben a témában nagyközönség előtt? Küldj nekünk egy mintát és elérhetőséget. Kapcsolat

  • Online hirdetnél, de nem tudod hol és hogyan? Vedd fel velünk a kapcsolatot, és küld el weboldaladat! Médiaajánlat