18

Figyelem! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot!

Még nem vagyok 18 éves

Kertészkedni a gyerekekkel - Felfedezők

Megosztás
Kert

Kimenve a kertbe, vagy csak a szabadba, a gyerekek számára egy igazi felfedező körút. 


Kimenve a kertbe, vagy csak a szabadba, a gyerekek számára egy igazi felfedező körút. 

Ott van számukra a lehetőség, hogy kapcsolatot teremtsenek a természettel, képességeiket fejlesszék egy kis építkezéssel a homokozóban. Sok dolog lehet, amit a gyerekekkel játszhatunk még egy kertészkedés alkalmával is. Vessünk magokat, vágjunk virágokat. Mindeközben nem csak a földdel és virágokkal foglalkozunk, hanem a friss levegőn ki is pihenjük magunkat. Nem is lehetne jobb hely arra, hogy a gyerekek megismerjék a körülöttük lévő környezetet, állatokat, növényeket, mint a közös kerti programok.

Egy szép képeskönyv, egy számítógép, és az elbeszélések sem helyettesíthetik olyan tökéletesen azt, amikor a gyerek kezébe vesz egy katicabogarat, vagy beleszagol egy virágba.

Ez az élmény semmivel nem pótolható.

Saját kert esetén, fontos, hogy a gyerek találhasson magának egy saját kis búvóhelyet. Építhetünk egy barlangot, fa tövébe ácsolhatunk egy kis házat. Megfelelő tér esetén, olyan helyet is építhetünk a gyereknek, ahová egy kiságy is elfér, és így este is felfedezheti a természetet, hallgathatja az este neszeit.

A gyerekek számára az is fontos, hogy folyamatokat láthassanak, tapasztalhassanak. Például, hogy bimbózik a virág, milyen a virága, milyen, amikor elhervad, és hogyan keletkeznek a magok. Ők ezekből tanulnak. Bemutathatjuk nekik a veteményes kertet is, ahol megnézhetik, hogyan nő a borsó, amiből később a leves készül. Akár egy főzéssel is végződhet egy ilyen nap, amikor kihúzzuk a földből a sárga és fehérrépát.

Figyelem: A nyers bab nagyon mérgező, akár 8-10 szem elfogyasztása is végzetes lehet, ezért azokon a helyeken, ahol kisgyermek van, ne ültessünk és ne termesszük babot.
Hagyjuk gyermekünket sikerélményekben gazdagodni, mert szükségük van rá. Adjunk feladatokat nekik, mint például az eper leszedése vagy megmosása. Ha nincsen eper, akkor virágokat is gyűjtögethetnek.

A felelősség fogalmát is megtanulhatják a kertészkedő játékokon keresztül, mert látni fogják, ha nem locsolják a növényeket, akkor azok elpusztulnak. Éppen úgy, mint az állatok, akiket rendszeresen etetni kell.

Építsünk velük madáretetőt, vagy odút, ahova a madarak fészkelni tudnak. Széncinegéknek például elég egy doboz, amit a fára erősítünk. Egyre kell figyelni, hogy a bejárat 32 mm átmérőjű legyen.  Az etetőt és fészket be is festheti a gyerek. Itt is az a fontos, hogy lássa, mi és hogyan készül. Fontosak a miértek is.  Minden miért kérdésre feleljünk a tudásunk legjavát adva.

Sütögethetünk is nagyobb gyerekekkel, így megtanulhatják, hogyan kell tüzet rakni, burgonyát, szalonnát, húsokat pirítani.

Akár azt is megtanulhatják egy kertben, bár ez nálunk annyira még nem elterjedt, hogyan készítsenek humuszt, és mit is kell érte tenni, hogy legyen. Ez nem más, mint a komposztálás. Érdekes lesz látniuk, amint a háztartási szerves hulladékból olyan föld lesz, amiben a kedvenc virágaik, zöldségeik megteremnek, és az aranyos katicabogarak, pillangók pedig előszeretettel napoznak ezeken a növényeken.

Kellemes időtöltést a természetben a gyerekekkel!


Megosztás


  • Rendszeresen megmutatnád írásaidat ebben a témában nagyközönség előtt? Küldj nekünk egy mintát és elérhetőséget. Kapcsolat

  • Online hirdetnél, de nem tudod hol és hogyan? Vedd fel velünk a kapcsolatot, és küld el weboldaladat! Médiaajánlat