Akácvirágok díszítik az útszéleket, illatuk betölti az utakat.
Virágaik, akár a kis lampionok díszítik a fákat, egyszerűen csodaszép, jó érzés hosszan elnézegetni őket.
Ám a szem gyönyörködtetésen túl, érdemes sok mindent tudni is az akácról.
Sokan úgy gondolják, hogy az akácfa valóban őshonos fa, amelyet a Kárpát - medence lakói büszkén vallhatnak a magukénak. Hát nagyot tévednek azok, akik ezt hiszik! Mert az akácfa bizony eredeti amerikai fa, csak az 1600-as évek közepétől hozták be Európába, s Magyarországon az 1700-as években ültették el az első fa csemetéket. Az ok, hogy egyre több helyen ültettek akácfát, az volt, hogy a homokos Alföldön a korábbi elképzelések szerint elültetett fűzfa nem maradt meg, helyette az akác lett a befutó. S mire észbe kaptak addigra az ország erdőinek a 16 %-át akác tette ki. Érdekesség még, hogy a latin nevét is arról a botanikusról kapta, aki behozta Európába- Jean Robin - Robinia pseudoacacia.
Származása már a messzi homályba vész, viszont hatékonysága annál jobban jelen van. Hiszen gondoljunk csak az akácmézre, talán ez a legkeresettebb méz, s melynek az ára is a legmagasabb. Azt viszont kevesen tudják, hogy a fehér akác virága milyen gyógyerővel rendelkezik.
Gyomrosnak szeretettel - talán ezt is ráírhatnánk az akáctea kis címkéjére. Hiszen az akáctea kiváló a gyomorsav túltengésre, kúraszerűen érdemes reggelente inni belőle egy pohárnyit, s ha komoly gyomor problémánk van, akkor estére egy pohár orbáncfű teát igyunk.
Tea készítése: 1 teáskanálnyi mennyiséget forrázzunk le, s hagyjuk állni pár percig, majd szűrjük le.
Fontos itt megemlítenem, hogy a fehér akác mérgező növény! Kivéve a virága!
A teáját csak a virágából készítik, de ha már így nyersen kóstolnánk meg, akkor fontos, hogy se a szárát, se a levelét ne együk meg! Teakészítéshez érdemes szárított virágot venni, amelyet gondosan bevizsgáltak és csomagoltak! Ne készítsük el mi magunk, ha nem értünk hozzá száz százalékosan!
A virág másik formája a Lila akácként ismert növény.
Ezt a nagyon látványos és szép virágot, inkább díszítésre használjuk.
Gyógyhatása nincs, sőt mérgező!
Virága, kérge, gyökere - mind-mind mérgező, ehetetlen!
A fehér akác virágát a konyhában is felhasználhatjuk!
Fontos a gondos előkészület, hogy csak a virágait használjuk.
Igaz csemege, ínyenceknek!
Készítsünk egy hagyományos limonádét, s az akác virágjait áztassuk bele! Az íze fantasztikus.
Hagyományos palacsintatésztába tegyünk egy pár akácvirágot, majd süssük ki!
Jó étvágyat!
- Rendszeresen megmutatnád írásaidat ebben a témában nagyközönség előtt? Küldj nekünk egy mintát és elérhetőséget. Kapcsolat
- Online hirdetnél, de nem tudod hol és hogyan? Vedd fel velünk a kapcsolatot, és küld el weboldaladat! Médiaajánlat