18

Figyelem! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot!

Még nem vagyok 18 éves

Primula gondozása – Nem szobanövény!

Megosztás
Kert

Már megtalálhatóak a primulák virágárusoknál, hipermarketek polcain. Csodálatos színeikkel csábítanak, hogy magunkkal vigyük őket otthonunkba. Ezt jól is tesszük, hiszen hűvös időben nincs is jobb, mint virágba borult növényekkel körülvenni magunkat. Kicsi és aranyos, de sajnos nem szobanövény. Ettől még nem kell elkeserednünk, csak tanuljuk meg helyesen gondozni. Amennyiben megfogadjuk a tanácsokat, évekig gyönyörködhetünk majd ebben a kedves növényben. Egy-két hétig tarthatjuk lakásunkban hűvös, és világos helyen.


Már megtalálhatóak a primulák virágárusoknál, hipermarketek polcain.

Csodálatos színeikkel csábítanak, hogy magunkkal vigyük őket otthonunkba.

Ezt jól is tesszük, hiszen hűvös időben nincs is jobb, mint virágba borult növényekkel körülvenni magunkat.

Kicsi és aranyos, de sajnos nem szobanövény.

Ettől még nem kell elkeserednünk, csak tanuljuk meg helyesen gondozni.

Amennyiben megfogadjuk a tanácsokat, évekig gyönyörködhetünk majd ebben a kedves növényben.

Egy-két hétig tarthatjuk lakásunkban hűvös, és világos helyen.

Ne tegyük fűtőtest közelébe.

Aki csak ilyen helyen tud számára fényt biztosítani, naponta öntözze meg alulról annyi vízzel, amennyit a növény felszív.

Pangó vizet ne hagyjunk cserepe alatt.

Honnan tudhatjuk, hogy a primula szomjas?

Levelei elkezdenek lekonyulni. Egy kis öntözővízzel már 20 perc múlva ismét életre kelnek.

Honnan tudhatjuk, hogy túlöntöztük a primulát?

Levelei és virágai is lekonyulnak, a növény nem szívja fel a vizet. Ebben az esetben hagyjuk kiszáradni a földjét, és nézzük meg, felszívja-e még a vizet vagy sem. Amennyiben nem, úgy a növény elpusztult.

Elvirágzás után

Amikor a virágok szirmai elkezdenek lógni, vágjuk le őket száruknál. A növény közepénél láthatjuk, fejlődnek-e új bimbók. Az új virágos hajtásokat ne sértsük meg. Amennyiben már nem növeszt a növény virágos szárakat, tegyük ki a folyosóra 1-2 hétre, és ezután ültessük ki kültéri ládába. Ekkor minimálisan öntözzük. Erre azért van szükség, mert a növény megszokta otthonunk hőmérsékletét, és egyik napról a másikra kitéve a szabadba, megfázik, elpusztul. Kiültetés után csak annyi vizet kapjon, amennyit a természettől kaphatna. Tehát ne tegyük esőtől védett helyre. De még ne ültessük ki szabad földbe.

 
 
 
 

 

Szabad tartás

A primula fagytűrő, évelő növény, ami annyit jelent, hogy kiültetve kertünkbe, szépen áttelel, és minden évben új virágos hajtásokat hoz tavasztól ősz kezdetéig, akár 2-3 alkalommal is. A téli hidegtől függ, megmaradnak-e levelei. Semmi probléma, ha azt látjuk, hogy a növény szinte összes levele elszáradt a hidegben. Tavasszal a tőből újak fejlődnek.

Öntözéskor ügyeljünk, hogy a primula szirmait ne érje sok víz, mert a szirmok megsérülnek, és megbarnulnak.

A primula nem nevezhető túlságosan szapora növénynek, évente egy új választható le róla. Ezért láthatjuk, ha sok primulát ültetünk egymás mellé, hogy szépen, lassan dúsul.

A primulát szaporítani is lehet, méghozzá leveleiről.

Ehhez válasszunk le egy levelet, vágjuk félbe, és megsebzett felével nyomjuk földbe. De ne temessük be a levelet teljesen. 3-4 hét múlva láthatjuk, hogy a levél szélénél elkezdenek fejlődni a kis levelek. Folyamatosan biztosítsunk nedves földet szaporításkor. De ne dunsztoljuk, azaz ne takarjuk le fóliával. Biztosítsunk meleg környezetet, éppen megfelelő lakásunk hőmérséklete.

Szaporíthatjuk nyeles levélről is, ehhez viszont kavicsra is szükségünk lesz, hogy a levél szára ne penészesedjen be. Csak nyomjuk a húsos levelet szárával  földbe, temessük be vékonyan kis kavicsokkal, és biztosítsunk mindig nedves földet. Látni fogjuk, amikor az új levelek megjelennek a levél tövénél. A kavics nem csak a szaporító alanyt védi meg a penésztől és gombáktól, hanem a sérülékeny új leveleket is.

Mindegy milyen színű primulát választunk?

Mindegyikre ugyan ezek a gondozási tippek vonatkoznak?

Igen, mindegyik primulára érvényesek a fenti gondozási tanácsok.

Kell-e tápoldatozni a primulát?

Nem szükséges, de javíthatunk általa a virágok minőségén és sűrűségén.

A primuláknak számtalan fajtája létezik, ezért találkozhatunk olyannal is, amelyiknek virágai hosszú szárról fejlődnek. A szirom mintázata és színe pedig szinte végtelen számú variációban kapható.


Megosztás


  • Rendszeresen megmutatnád írásaidat ebben a témában nagyközönség előtt? Küldj nekünk egy mintát és elérhetőséget. Kapcsolat

  • Online hirdetnél, de nem tudod hol és hogyan? Vedd fel velünk a kapcsolatot, és küld el weboldaladat! Médiaajánlat