18

Figyelem! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot!

Még nem vagyok 18 éves

Magyar folklór

Megosztás
Kultúra

Kis hazánk, elmondhatjuk elég sok mindenről híres, amire igazán büszkék lehetünk. Ilyen például a gasztronómiánk, tájaink, a honos állatfajták és ne hagyjuk ki a sorból a színes népviseletet sem. Rengeteg műsorban láthatunk színes, díszekben gazdag népviseleti ruhákat. Vajon mindenki tudja, honnan is ez a hagyomány?


Kis hazánk, elmondhatjuk elég sok mindenről híres, amire igazán büszkék lehetünk. Ilyen például a gasztronómiánk, tájaink, a honos állatfajták és ne hagyjuk ki a sorból a színes népviseletet sem.

Rengeteg műsorban láthatunk színes, díszekben gazdag népviseleti ruhákat. Vajon mindenki tudja, honnan is ez a hagyomány?

A magyar népviseleti ruhák alatt, a paraszti társadalom ruháit kell érteni. Ez a viselet teljesen különbözik a polgári és nemesi viselettől. Gondolhatunk itt a kiegészítőkre, díszítésekre és az anyagok minőségére. Természetesen a paraszti viselet mindig is próbált közelebb kerülni a nemesi társadalom öltözködéséhez, mígnem a XIX. század végére, iparszerűen előállították az alapanyagokat.

A népviselet tájegységenként eltér, de aki jobban belelovallja magát-e kultúra megismerésébe, az öltözetből rájöhet a ruha viselőjének életútjára. Például megállapítható, hogy valaki hajadon vagy férjezett, özvegy, de még az is kiderülhet, hogy hány gyermeke van a viselőnek. A ruházat színösszeállítása és formája, utal a vallási nézetre, korra, és férfiak esetében pedig foglalkozásukra. Tudni illik, hogy mást hordtak a hétköznapokban, templomban, bálban, jeles napokon, húsvét idején, karácsonykor, gyász idején és mátkaság alatt is.

Hazánkban minden tájegység saját, határozott, karakteres viselettel bír. Gondolhatunk itt a karcagi asszonyok báránybőr bundáira, Kalocsa vagy Matyóföld környékén a színpompás szoknyákra és Sárköz csipkeszerű lyukhímzéseire. Hihetetlen, de van olyan, ahol egy-egy térségen belül, akár falvanként önálló népviselet alakult ki.

E hagyomány gazdagsága és ízlése olyan örökség számunkra, mely nélkül el se mondhatnánk, hogy magyarok vagyunk. Kicsit furcsa lenne, napjainkban is a farmer-póló helyett főkötőben és sokszoknyában járni, de szerencsénkre ez a viselet környezetünkben sok tárgyat díszít, így megőrizve hungarikumunkat.


Megosztás


  • Rendszeresen megmutatnád írásaidat ebben a témában nagyközönség előtt? Küldj nekünk egy mintát és elérhetőséget. Kapcsolat

  • Online hirdetnél, de nem tudod hol és hogyan? Vedd fel velünk a kapcsolatot, és küld el weboldaladat! Médiaajánlat