18

Figyelem! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot!

Még nem vagyok 18 éves

A föld, víz, levegő és tűz harmóniáját testesíti meg – Magyar Porcelánok

Megosztás
Kultúra

Hazánkban évezredes hagyománya van a kerámiakészítésnek és innen ágazott ki a porcelánkészítés. A porcelán egyik fontos alapanyaga a fehér színű kőzet, az úgynevezett kaolin, mely Tokaj környékéről és a Felvidékről bányászható. Nagy szakértelmet igényel a porcelán előállítás, mivel magas az égetési hőmérséklete, azaz magasabb az agyagénál. Alakíthatósága igen egyszerű, a végtermék vékony, szinte áttetsző. Ragyogó színű ólommázzal is díszíthető a magas égetési hőfok miatt.


Hazánkban évezredes hagyománya van a kerámiakészítésnek és innen ágazott ki a porcelánkészítés.

A porcelán egyik fontos alapanyaga a fehér színű kőzet, az úgynevezett kaolin, mely Tokaj környékéről és a Felvidékről bányászható.

Nagy szakértelmet igényel a porcelán előállítás, mivel magas az égetési hőmérséklete, azaz magasabb az agyagénál. Alakíthatósága igen egyszerű, a végtermék vékony, szinte áttetsző. Ragyogó színű ólommázzal is díszíthető a magas égetési hőfok miatt.

A porcelán előkészítés technológiája:

A tömör, fehér és áttetsző cserepű finomkerámia anyaga a már említett kaolinból és még két fő alapanyagból áll.

  • Kaolin, mely egy tiszta, plasztikus finomagyag.
  • Kvarchomok, mely soványító hatású.
  • Földpát, mely ömlesztő hatású és biztosítja a formálhatóságot.

Ezek a fő összetevők, de természetesen a háztartási vagy ipari célokra szánt porcelánokhoz adhatnak még segédanyagokat vagy az összetevő alapanyagok arányát változtatják. A kvarc és a földpát növelése emeli a mechanikai szilárdságot, míg a földpát növelése az elektromos szigetelőképességet és a kaolintartalom növeli a hőállóságot.

A porcelángyártás:

A nagyüzemi porcelángyártásban az első művelet az őrlés, melynek eszköze a golyósmalom. Egy acéltartályt kell elképzelni, mely egy vízszintesen elhelyezkedő tengelyen forog. Két őrlő felület van a tartályban. Egyik a henger belső köpenye, a másik egy a hengerbe helyezett kerámiagolyók felszíne, itt találhatóak az őrleményben szétoszló őrlő felületek. Az őrleményhez vizet adagolnak, majd ebben a fázisban juttatják be az adalékanyagokat és keverik el.

A második eljárásban a megőrölt alapanyagot szűrősajtolón besűrítik és átgyúrják. Ezt a műveletet a csigaprésen végzik, majd pihentetik az anyagot.

A harmadik műveletben újból iszapolják az átgyúrt agyagot.

Vákuumprésen sűrítik be az agyagot a negyedik folyamatban. Ez a gépezet az agyag-iszapot úgy sűríti be, hogy egy vászonzsák felületén megtapadjon. A zsák belseje egy vákuumszivattyúhoz csatlakozik, mely szívást végez, mikor a zsák folyadékba merül. A föltapadt anyag leválik, mikor a zsák kiemelkedik a folyadékból és a belső szelepek nyomást kapcsolnak a zsákra.

A kétféle formázási művelet: korongozás és öntés

Az öntés az ötödik eljárás, itt az agyagot ismét iszapolják. Ezután a következő folyamat, amikor gipszből készült nedvszívó falú formába öntik a hígan folyós masszát. A nedvesség a gipszformába szívódik, majd a fal közelében a pép, vizet vesztve megszilárdul. Amikor az iszapréteg elérte a kívánt vastagságot, a maradék iszapot kiöntik és a forma nyitása után kiveszik az öntött tárgyat. A szárítás szakaszában a porcelántárgyakat polcokra helyezik és szobahőmérsékleten tárolják. Itt egy lassú vízvesztési szakasz következik, ami után a zsengélés következik, azaz az első kiégetés. Az egész egy alagútkemencében (940-1000 C°) történik, ahol átkristályosodik és vizet veszt az anyag. A porcelántest térfogata csökken az átkristályosodás során, kicsit összezsugorodik.

Ezek után mázréteggel vonják be a tárgyakat. A zsengélt testeket lassan szobahőmérsékletre hűtik, majd egy folyékony mázat tartalmazó kádba merítik egyenként és utána rövid ideig újból szárítják.

A következő eljárás újból az alagútkemencébe vezet, ahol ekkor már 1350-1410 C° van. Itt fokozatosan melegszik fel az égetési hőmérsékletre a betolt porcelán áru. Természetesen fokozatosan is hűl le, még a legforróbb kemencéből is kifelé haladva.

Herendi porcelán:

1826-ban alapították a herendi manufaktúrát, mely a legnagyobb múltra tekint vissza. A bakonyi falu mely mára várossá nőtte ki magát, porcelántárgyai révén világhírnévre tett szert. Fischer Mór a felvirágoztató, aki fel akarta venni a versenyt a francia, kínai és a nevezetes osztrák-német manufaktúrákkal. A hazai manufaktúra a mai napig készíti a XIX. századi motívumokkal díszített készleteit. Ilyen például a Viktória minta (virágos-lepkés motívum), a Rothschild-minta (színes énekesmadarak ábrázolása) és az apró rózsás vagy Tupini-mintás készletek.

Zsolnay porcelán:

A Zsolnay-manufaktúrát 1852-ben alapították Pécsen. Itt nem az alapanyag minőségére fektették a hangsúlyt, inkább a dekoratív díszítés vált fontossá. A díszedényeket török, perzsa és kínai mintázattal készítették, melyhez fémes csillogású eozin-mázat fejlesztettek ki. Pécsett szobrokat és díszkerámiákat készítettek, de innen származik sok nevezetes épületünk tetőcserepe. Például az Iparművészeti Múzeum, Mátyás-templom vagy a szecessziós épületeink díszítése. Ilyen a kecskeméti Cifrapalota és a Pesti Takarék pénztár. 


Megosztás


  • Rendszeresen megmutatnád írásaidat ebben a témában nagyközönség előtt? Küldj nekünk egy mintát és elérhetőséget. Kapcsolat

  • Online hirdetnél, de nem tudod hol és hogyan? Vedd fel velünk a kapcsolatot, és küld el weboldaladat! Médiaajánlat

Kultúra

Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés


Népszerű cikkek