18

Figyelem! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot!

Még nem vagyok 18 éves

A titok a gyümölcsben rejlik

Megosztás
Kultúra

A XIV században említik először magyar vonatkozásban a pálinkát. Mikor Károly Róbert egy alkalommal Visegrádról Nápolyba tartott, meg kellett szakítania utazását és vissza kellett térnie palotájába akut köszvénye miatt. Felesége, Erzsébet királyné a király köszvényét eredményesen gyógyította aqua-vitae-vel (Élet vize). Ez, ahogy a leírásokból kiderül, gyógynövények alkoholos oldata volt. Mátyás korában már megkülönböztettek gyümölcsből és gabonából főzött pálinkákat. A neve crematum és crematura volt.


A XIV században említik először magyar vonatkozásban a pálinkát. Mikor Károly Róbert egy alkalommal Visegrádról Nápolyba tartott, meg kellett szakítania utazását és vissza kellett térnie palotájába akut köszvénye miatt. Felesége, Erzsébet királyné a király köszvényét eredményesen gyógyította aqua-vitae-vel (Élet vize). Ez, ahogy a leírásokból kiderül, gyógynövények alkoholos oldata volt.

Mátyás korában már megkülönböztettek gyümölcsből és gabonából főzött pálinkákat. A neve crematum és crematura volt.

A XVII. században a gyümölcsből és törkölyből készült pálinkára már alkalmazzák a szilvórium kifejezést.

Az áttörés magyar vonatkozásban mégis az 1729-es évre tehető, amikor már hazánkat is végérvényesen meghódította ez a nedű.  A pálinka fokozatosan alakult gyógyszerből élvezeti cikké.  A magyar pálinkát a kiváló aroma gazdag alapanyag tette naggyá és világhírűvé.

A pálinka az erjesztett gyümölcsök lepárlásával készülő gyümölcspárlatok egy hagyományos magyar fajtája, kivéve a legtöbbször szintén a pálinkák közé sorolt törkölypálinkát, mely törkölypárlat.

Leggyakoribb alapanyaga a szilva, körte, alma, kajszibarack, cseresznye, eper és a szőlőtörköly, de bármilyen Magyarországon termett gyümölcsből készülhet

 

Négy jól elkülöníthető szakasza van a pálinka készítésének:

Első lépésben a gyümölcs kiválasztása a leg fontosabb. Csak megfelelő aromatartalmú gyümölcsből készíthető jó pálinka. A gyümölcs előkészítése a következő állomás. Ekkor a csonthéjasokat kimagozzák, amit kell azt ledarálják mert a gyümölcs bár milyen is legyen, a lényeg, hogy pépesíteni kell.

Második lépésben az erjesztés következik, de szigorúan cukor nélkül. A cefréhez csak fajtaélesztőt és savat, például citromsavat lehet adni adalékanyagként. Ez azért szükséges, mert például a birs nem erjed meg magától megfelelően. Az erjedés megindításához kellenek az adalékanyagok, melyek elősegítik a gyümölcsben lévő cukor erjedését. A cél ugyanis az, hogy ebből a cukorból keletkezzen minél több alkohol. Rendkívül fontos, hogy a cefre levegőtől elzártan és szobahőmérséklet alatt 16-18 fokon erjedjen. A megfelelő körülmények között 10-15 nap alatt létrejön az erjedés.

Harmadik lépésben a cefrét desztillálják. Az üstöt, miután beletöltötték a cefrét melegítik, és mikor elérik a megfelelő hőmérsékletet, (78°C) amikor az alkohol már forr, de a víz még csak párolog, akkor létrejön a lepárlás. (Alapvetően kétféle: kisüsti és tornyos lepárlást különböztetünk meg.)

Utolsó lépésként az ital alkoholtartalmát állítják be. Előfordul, hogy magas alkoholtartalommal tesznek el - főként fahordóba - érlelni pálinkát, mert az egészen más anyagokat old ki a fából, mint a víz. A nemesítés során lehet gyümölcsöt is tenni a pálinkába, így készül az ágyaspálinka. A fahordós érlelés során a fa is ad plusz ízeket a pálinkának, és így simábbá, jobban ihatóvá válik a nedű. Amennyiben viszont fémedényben érlelik, jobban összeérik és harmonikusabbá válik. Ha mindezzel végeztek már csak a palackozás van hátra.

Eredetvédett pálinkafajtáink:

A Szatmár szilvapálinka évszázadok óta a Szatmár-Beregi táj kiemelkedő híressége. A gyümölcs aromagazdagságát koncentrálja a pálinkában.

A Kecskeméti barackpálinka a környéken termesztett kajszibarackból készített,a  gyümölcs zamatát és ízét megőrző, világhírű pálinka.

Az Ágyas pálinkák a Dél-alföldi tájegység nevezetes, egyedi nemzeti italai közé sorolhatók. Az elsősorban Csongrád megyében őshonos ágyas pálinka természetes fűszerekkel és gyümölcsökkel ízesített, aromásított szeszes ital.

A pálinka fogyasztása 18-20°C-on ajánlott, hogy a gyümölcs kellemes ízét teljes mértékben élvezhessük.

A pohár lehetőleg tulipánforma legyen, mert így élvezhetjük igazán az ital illatanyagait. A pálinkát ne egy szuszra fogyasszuk el, hanem lassan kortyolgatva, hogy a zamatát kiélvezhessük. Ha a pálinka hibátlan, akkor néhány perccel a fogyasztás után is érezhetjük, hogy milyen kellemes illatok szabadulnak fel az üres pohárból. A jó minőségű pálinka fogyasztása után nem leszünk másnaposak, még ha kissé fel is öntöttünk a garatra.

2004-ben megalakult Budapesten az első pálinka lovagrend, mely célul tűzte ki, hogy a minőségi magyar pálinkát megismertessék a világgal és, hogy a minőségi italfogyasztás irányába befolyásolják a fogyasztói szokásokat.

A pálinka elfoglalta méltó helyét a hungarikumok között.


Megosztás


  • Rendszeresen megmutatnád írásaidat ebben a témában nagyközönség előtt? Küldj nekünk egy mintát és elérhetőséget. Kapcsolat

  • Online hirdetnél, de nem tudod hol és hogyan? Vedd fel velünk a kapcsolatot, és küld el weboldaladat! Médiaajánlat