18

Figyelem! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot!

Még nem vagyok 18 éves

Márton-napok Budapest első libaéttermében

Megosztás
Kultúra

Liba-lázban kezd égni az ország, minden valamirevaló vendéglő készül november 11-re, a Márton-napi libalakomára. Természetesen az Adyliget szívében fekvő, családias Dunyha Vendéglő, amelyet Budapest első libaéttermének neveznek, már most is kínálja különleges libás fogásait, menüben és külön-külön egyaránt.


Liba-lázban kezd égni az ország, minden valamirevaló vendéglő készül november 11-re, a Márton-napi libalakomára.

Természetesen az Adyliget szívében fekvő, családias Dunyha Vendéglő, amelyet Budapest első libaéttermének neveznek, már most is kínálja különleges libás fogásait, menüben és külön-külön egyaránt.

November 10-én vasárnap pedig különleges libás Sunday Brunch várja a vendégeket, amelyben a Dunyha csapata mellett Serényi Zsolt mesterszakács és egy sushi-séf is közreműködik majd. Libasushi, libatepertő, libakocsonya, ludaskása – ez csak egy szerény összefoglaló a készülő parádés kínálatból.

Vannak jeles napok a naptárban, amelyeket szeretünk megünnepelni. Egészen biztosan ilyen november 11-e, Márton napja is, amely az év 315. napja, s ily módon még kereken 50 nap van hátra az esztendőből. De persze nem ez a kitüntetett figyelem oka, hanem a naphoz kapcsolódó hagyományok őrzése, amelyet elsősorban a gasztronómia rajongói várnak évről évre növekvő lelkesedéssel.

Szent Mártont, mint a középkor egyik legnépszerűbb szentjét tisztelik, a katonák és koldusok védőszentjeként. Jótetteiért egy ízben püspöknek is akarták választani, de szerenységből elrejtőzött egy libaólban, nehogy nyomára bukkanjanak. A legenda szerint a libák gágogása árulta el, így nem menekülhetett a püspöki tisztség vállalásától.

Szent Márton napja, ez a novemberi dátum jelentette az őszi munkák végét, a természet ilyenkor kezdte téli pihenőjét. A cselédek megkapták éves bérüket, és jutalmul egy-egy hízott libát. A libából készült finomságok elfogyasztásával ünnepelték a befejezett mezőgazdasági szezont, s ekkor kóstolták meg először az újbort, ezért ez a nap az újbor ünnepe is. Márton-napi libalakomáról először egy 1171-ből származó írásos beszámoló emlékezik meg.

Hagyomány

Márton-napjához egyébként számos hagyomány és babona is kötődik. Szent Márton vesszejének például egyenesen varázserőt tulajdonítottak, a pásztorok által kötött vesszőkkel szokás volt megveregetni a jószágokat, hogy jó legyen a következő évi szaporulat is. Szintén babonaság, hogy Márton napján se mosni, se teregetni nem szabad, mert bajt hoz a jószágokra. Időjóslásra is használták Márton napját, a régi bölcselet azt állította, hogy ha november 11-én kemény fagy van, akkor karácsonykor enyhe lesz az idő, de ha jó idő van Márton napján, nagyon hideg lesz a tél. És innen származik a libafogyasztással kapcsolatos babona is, mely szerint aki nem eszik libát Márton-napon, egész évben koplalni fog.

Budapest első libaétterme ezt természetesen nem szeretné kockáztatni, így nem bízza a véletlenre a derék szárnyasok fogyasztását. Év közben sem, most pedig pláne nem! Ezért már november 7-től kezdődően különleges séf-ajánlattal kedveskednek minden liba-rajongónak.

Három menüt állítottak össze, de természetesen a fogások külön-külön is rendelhetőek. Egészen november 18-ig várnak minden libarajongót szeretettel a Dunyhában!

Chef ajánlat Márton-nap alkalmából
"A" menü

Házilag füstölt libamell tormás céklaolajjal, tépett zöldsaláta

Diós-mézes libacomb sütőtökös házi nudlival

 

Dunyha somlói almás palacsintában Bourbon vanília mártással

"B" menü

Korhely libaleves kapros házi tejföllel, árpagyönggyel

Gesztenyés libamell sült almával, burgonyagombóccal

Sült tejes pite rumos baracklekvárral

"C" menü 3590.-

Libamájpástétom aszúecetes fügével, tökmagos kaláccsal

Császárszalonnába tekert libamell szűz vadasan, szalvétagombóccal

Gesztenyepüré forró meggyraguval

 

Részletes információ: DUNYHA ill. FACEBOOK-DUNYHA


Megosztás


  • Rendszeresen megmutatnád írásaidat ebben a témában nagyközönség előtt? Küldj nekünk egy mintát és elérhetőséget. Kapcsolat

  • Online hirdetnél, de nem tudod hol és hogyan? Vedd fel velünk a kapcsolatot, és küld el weboldaladat! Médiaajánlat