18

Figyelem! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot!

Még nem vagyok 18 éves

Vincze Angéláról – „Leplezetlenül”

Megosztás
Kultúra

A Sajtóházban január végéig tekinthető meg Vincze Angéla festőművész kiállítása. De ki is ő? Ismerkedjünk meg vele! Vincze Angéla – a gyermek Fáradhatatlan, kreatív, alkotó kislány volt, aki rajzversenyeket, pályázatokat nyert. Tehetségének köszönhetően tizenkét évesen abba a szerencsés helyzetbe került, hogy Czinke Ferenc grafikusművész a szárnyai alá vette, mert meglátta benne azt a pluszt, az „isteni szikrát”, ami az alkotó embereket jellemzi.  


A Sajtóházban január végéig tekinthető meg Vincze Angéla festőművész kiállítása.

De ki is ő?

Ismerkedjünk meg vele!

Vincze Angéla – a gyermek

Fáradhatatlan, kreatív, alkotó kislány volt, aki rajzversenyeket, pályázatokat nyert. Tehetségének köszönhetően tizenkét évesen abba a szerencsés helyzetbe került, hogy Czinke Ferenc grafikusművész a szárnyai alá vette, mert meglátta benne azt a pluszt, az „isteni szikrát”, ami az alkotó embereket jellemzi.

 

Ennek fényében nem volt számára kérdés, hogy mivel akar foglalkozni a későbbiekben. Miután megszerezte a tanári diplomáját, elvégezte még a Magyar Iparművészeti Egyetem vizuális környezetkultúra szakán a textil szakirányt is.

Ekkor már hivatásos festő.

 

 

 

 

Vincze Angéla – a festőművész, a művészeti közösségépítő

Tagja a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének, a Magyar Rajztanárok Országos Egyesületének, a Művésztanár Társaságnak és a Honvéd Kulturális Egyesületnek.

Számtalan díj és elismerés tulajdonosa, melyek közül arra a legbüszkébb, melyben 2000-ben részesült. Az ezredforduló évében az Assiciation Meherées által megrendezésre kerülő párizsi Világkiállításra összesen tíz iskolát kértek fel a különböző kontinensekről, hogy fessék meg hazájuk történelmét. Európából Angélát és tanítványait választották, akik egy 6x4 méteres pannóval képviselték Magyarországot. Számára ez olyan elismerés volt mind pedagógiai, mind pedig művészeti téren, amilyenről az ember csak álmodik. Élete egyik legemlékezetesebb hete és kiállítása volt, amikor harmincöt tanítványával egyetemben kilátogatott a kiállításra, Defance-ba. Akkor úgy érezte, hogy ezért már érdemes volt élni!

 

A művésznő 2002 óta szervezi a Magyar Festészet Napját, melyet minden évben október 18-án nyitnak meg.

A valójában egy hétig tartó programsorozat az egész országot átszövő, határainkon is átlépő művészeti fesztivál, amely a hazai kortárs festészet méltó seregszemléje lett napjainkra. Programjait már régen nem csak tárlatok és kiállítások alkotják, hanem koncertek, irodalmi műsorok és mozgásszínházi előadások is színesítik a palettát. Szimpóziumok adnak lehetőséget a művész és a közönség eszmecseréjére, továbbá az ünnep keretén belül nyílik alkalom a művészeti díjak átadására is.

Vincze Angéla – a magánember, a nő

Szenvedélyes utazó, aki a világon – Ausztrália kivételével – már minden kontinensen járt, és sok-sok országba ellátogatott. Egyaránt érdeklik a letűnt korok, civilizációk csodálatos emlékei, mint az új szenzációk, látnivalók.

Mégis, számára a világ legszebb helye Magyarország, ahol a Föld szívcsakrája is van.

 

Nemcsak művészként szereti a színeket, hanem a hétköznapokban is. Otthonában a nappali bordó és fehér, a hálószobája barack színű, a konyhája narancssárga, a fürdőszobája pedig fehér, bézs színű kővel.

Kedvenc színe is három van: piros, türkiz és fehér, ám a virágok közül a bordó rózsát szereti.

 

A festés után a főzés a legnagyobb hobbija.

Kedvenc étele a saját kreációi egyike: a mustáros – sárgarépás – tejfölös göngyölt hús, melyet zsemlegombóccal tálal. Sütni is szokott, bár időhiány miatt jóval kevesebbet, mint szeretne. Mivel számára fontos, hogy ápolja a baráti kapcsolatait, inkább szívesebben tölti az időt a barátnőivel egy jó kávéházban, sütizéssel és beszélgetéssel.

 

Az öltözködés területén előnyben részesíti a szoknyát és a ruhát a nadrággal szemben, mert ezek a ruhadarabok közelebb állnak a személyiségéhez. Véleménye szerint egy nőnek otthon kell a legvonzóbbnak lennie, főként, ha már megtalálta a párját.

 

Irodalmi ízlése igazán kifinomult. Kedvenc írója Tolsztoj, költője pedig Ady, de néhány képe elárulja, hogy mások írása is közel áll hozzá.

Egyik festményét például, a „Szárnyas idő - Hommage a Berzsenyi Dániel”-t a költő Közelítő tél című versének egy szakasza ihlette meg:

„Oh, a szárnyas idő hirtelen elrepül,

S minden míve tünő szárnya körül lebeg!

Minden csak jelenés; minden az ég alatt,

Mint a kis nefelejcs, enyész.”

 

 

Vincze Angéla kedves, színes, érdekes egyéniség, akinek a képei híven tükrözik készítőjük személyiségét.

 

A művésszel 2014. január 28-án 17.30-tól személyesen is lehet találkozni a Sajtóházban (VI., Vörösmarty u. 47/a), ahol a „Leplezetlenül” című kiállítása január végéig tekinthető meg.

(Nyitva: minden hétköznap 9 és 18 óra között; kivételt képeznek azok az időpontok, amikor a teremben rendezvény van. Bővebb információért a 478-90-40-es telefonszám hívható.)

KK


Megosztás


  • Rendszeresen megmutatnád írásaidat ebben a témában nagyközönség előtt? Küldj nekünk egy mintát és elérhetőséget. Kapcsolat

  • Online hirdetnél, de nem tudod hol és hogyan? Vedd fel velünk a kapcsolatot, és küld el weboldaladat! Médiaajánlat