18

Figyelem! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot!

Még nem vagyok 18 éves

Lélek vándorlás - másképp - Baranyai Márti képzőművészeti alkotásai

Megosztás
Kultúra

Mielőtt bárkit félrevezetne a fent olvasható sor, sietve hozzáteszem: cikkem nem ezoterikus témát boncolgat, hanem ez lett képzőművészeti alkotásaim összefoglaló címe!  Festményeim témái (is) igen sokszínűek.  A többféle, különböző tartalmú kép más-más gondolatiságot, lelki beállítódást igényel alkotás közben. Pl.: egy ősi szakrális motívum után kutyaportrét festeni megrendelésre, - igen nagy lelki átállítódást, "lélek vándorlást" igényel, mely gyakorta megtörténik munkám során...erre utal cikkem címe.


Mielőtt bárkit félrevezetne a fent olvasható sor, sietve hozzáteszem: cikkem nem ezoterikus témát boncolgat, hanem ez lett képzőművészeti alkotásaim összefoglaló címe! 
Festményeim témái (is) igen sokszínűek. 
A többféle, különböző tartalmú kép más-más gondolatiságot, lelki beállítódást igényel alkotás közben. Pl.: egy ősi szakrális motívum után kutyaportrét festeni megrendelésre, - igen nagy lelki átállítódást, "lélek vándorlást" igényel, mely gyakorta megtörténik munkám során...erre utal cikkem címe.

Festményeim, melyek e "lélek vándorlást" idézték elő alkotásuk során, a következők: 

"Őskultúrák őrizői"

Egyik legkedvesebb sorozatom az "Őskultúrák őrizői", melyben bemutatom tőlünk távol eső ősi civilizációk művészetét, emlékeit. Mindig nagy érdeklődéssel szemléltem a történelem előtti korszakok, és az emberi civilizáció hajnalán született kultúrák hagyatékát. Műveimet e korok alkotásai ihlették, melyben a Föld különböző, egymástól távol eső archaikus kultúráinak művészetét idézem fel.
Bemutatom saját nemzeti hagyatékunk régmúltban gyökerező gazdagságát is, hogy egyre többen megismerjék és ápolják!
Az ősi idők nagy erejű motívumkincse a kozmikus tudást, a természet és az ember közötti kapcsolatot, mindezek tiszteletét fejezik ki.

"Fák"


A Fákkal gyermekkorom óta szoros lelki kapcsolatot ápolok: szó szerint egy diófa ágain "nőttem fel". Ők azok a "bölcs öregek", akik néma tanúi évezredes világkorszakoknak...és röpke emberi életünknek. Rengeteget tanulhatnánk tőlük, ha meg tudnának szólalni...bár szerintem folyamatosan beszélnek hozzánk, csak nem értjük - ma már! 
Minden ősi kultúrában fellelhetők "Életfa" ábrázolások, melyek  arról tanúskodnak, hogy őseink azonban nagyon is jól értették e csodálatos növény tanításait: 
A magasra növő fa jelképezte a föld ég felé törő életerőit. Mélyre nyúló gyökereivel viszont a földalatti világgal való kapcsolatokat idézte fel.  A fa koronája-törzse-gyökerei  az égi, a földi, a föld alatti világokat kapcsolja össze egymással, ezért ennek szimbólumává vált.
A fa világszinteket összekötő jelképes jelentésében az ősi kultúrák népei a világmindenség kozmikus rendezési elvét látták, ezért "Világfának" nevezték.

"Tudatalatti" 

Amikor "csak úgy" firkálgatunk telefonálás vagy bármi más tevékenység közben - a tudatalattink dolgozik...Érzéseinknek, tudatunk legmélyebb rétegeinek spontán felszínre került lenyomatai ezek a kis firkák, melyekből nálam festmény sorozat született "Tudatalatti" címmel. Erről a témáról bővebben, egy külön cikkben írok majd a későbbiekben.

"Reprodukciók"


Ezek a képeim világhírű művészek ismert munkáiról készült igényes másolatok, melyekkel tisztelgek alkotóik nagysága előtt - egyúttal mesterségbeli tudásomat is csiszolva. Szerepel közöttük Rembrandt, Géricault, Picasso, Dalí, Vaszary, Munkácsy, Csontváry reprodukció.

"Állat ábrázolások-Lovak"

Visszatérve a kutyaportrékhoz: természetesen e képek festése sem alábecsült munka számomra - épp ellenkezőleg! Hiszen egy betegségben eltávozott, "négylábú családtagot" visszaadni szerető gazdáinak - ilyen formában - nagyon hálás feladat. Ugyanezt érzem lovas témájú festményeim alkotásánál is, hiszen a kutyák és a lovak évezredek óta ajándékoznak meg minket intelligenciájukkal, erejükkel, hűségükkel, szeretetükkel. 
Meggyőződésem, hogy ló nélkül az emberi civilizáció sokkal lassabban fejlődött volna, hiszen ez az állat volt munkaeszközünk, közlekedési eszközünk, és társunk a nehézségekben. Ezért mindenképpen megérdemli a tiszteletet az embertől! 
Én ezt a tiszteletet szeretném kifejezni irántuk. Mégpedig úgy, hogy a lovat szerszámok, eszközök és emberi környezet nélkül ábrázolom. Festményeimen nem a féktelen őserőt, az izmok feszülését jelenítem meg, hanem a lovak külső-belső szépségére, harmóniájára szeretném irányítani a figyelmet.

"Tájak-városok"

Tájképeim a természet, és az ember által alkotott tájak szépségét mutatják meg, különböző technikákat alkalmazva.
E technikák között szerepelnek parafa-festmények, melyek az általam kikísérletezett módszerrel, parafa hordozó felületre készült művek. A technika különlegessége textúrált, rusztikus felületének szépsége mellett az a térhatás, mely által szinte megelevenednek és kiemelkednek a képsíkból a festett figurák, és motívumok.
Parafa festményeim a 2004-ben rendezett "Genius-Europa" című Nemzetközi Találmányi és Képzőművészeti Kiállításon Genius-díjban részesültek.

Tárgyak-ékszerek

Az utóbbi években a táblaképeken és fali festményeken kívül bőrrel, papírral, és textillel kombinált parafa anyagú öltözékeket-kiegészítőket, ékszereket és használati tárgyakat is készítek, melyek felülete kézzel festett, ősi szakrális motívumokkal, szimbólumokkal díszített. 
Mai, halálkultusszal átitatott világunkban - amikor a gyermekruhákra koponyákat és csontokat nyomtatnak - létfontosságú jelentőséggel bír, hogy ruházatunkat, tárgyainkat - melyekkel testközelbe kerülünk - milyen "minták" dekorálják! 
Ezért tartom feladatomnak azt, hogy kizárólag erősítő, védő, energetizáló, pozitív tartalmakat közvetítő szimbólumokat használjak munkám során, és minél szélesebb körbe eljuttassam őket, hogy kifejthessék áldásos hatásukat.
 

Baranyai Márti díjnyertes alkotásai


Megosztás


  • Rendszeresen megmutatnád írásaidat ebben a témában nagyközönség előtt? Küldj nekünk egy mintát és elérhetőséget. Kapcsolat

  • Online hirdetnél, de nem tudod hol és hogyan? Vedd fel velünk a kapcsolatot, és küld el weboldaladat! Médiaajánlat