18

Figyelem! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot!

Még nem vagyok 18 éves

Élő kaktusz-kövek a Füvészkertben 2015.szeptember 11-13. között - Őszi Országos Kaktuszkiállítás és Vásár

Megosztás
Kultúra

A sivatagokra gyakran gondolunk úgy, mint kietlen, kő és homok borította tájra, ahol a kopár sziklák között néhány növény: cserjék, füvek küzdenek az életükért. Azonban e tájon nem minden kő élettelen ám! A Magyar Kaktuszgyűjtők Országos Egyesülete 2015. szeptember 11. és 13. között rendezi meg az "Őszi Országos Kaktuszkiállítás és Vásárt", ahol a rendezvény fókuszában a magukat köveknek, kavicsoknak álcázó kaktuszok lesznek.


A sivatagokra gyakran gondolunk úgy, mint kietlen, kő és homok borította tájra, ahol a kopár sziklák között néhány növény: cserjék, füvek küzdenek az életükért.

Azonban e tájon nem minden kő élettelen ám!

A Magyar Kaktuszgyűjtők Országos Egyesülete 2015. szeptember 11. és 13. között rendezi meg az "Őszi Országos Kaktuszkiállítás és Vásárt", ahol a rendezvény fókuszában a magukat köveknek, kavicsoknak álcázó kaktuszok lesznek.

E különlegesen ritka, fokozottan védett, sok évtizedes kort megérő sivatagi túlélőművészek ősszel bontják pompázatos, színes virágaikat, melyekkel különösen ritkán találkozhatnak a kaktuszok szerelmesei.

Rendezvényünk mottója ezért „Élő kaktusz-kövek: az Ariocarpus nemzetség” lesz.

Az Ariocarpus nemzettség első példányát 1838-ban Mexikóban Galeotti, a brüsszeli botanikus kert igazgatója gyűjtötte be. Az Ariocarpus név gyapjas termésű kaktuszt jelent.

A növényt a mexikói indiánok is ismerték, mint gyógynövényt használták fel, mivel a benne lévő alkaloidák a maláriás láz csillapítására szolgálnak.

Az Ariocarpusok hazája Texas /USA/ déli részétől Mexikó középső részéig terjed. Veszélyeztetett növények, az útépítések, égetések, az Agave termesztés, legeltetés, és kisebb részt az illegális begyűjtés miatt. A mexikói természetvédelmi hatóságok ma már védik az élőhelyüket, sőt a növényeket piros festékkel megjelölve feltérképezik, nyilvántartják; figyelik a helyi populációkat. Begyűjtésük szigorúan tilos, és ma már az Európában kapható növények kertészeti termesztésből is regisztrációs számmal, elsősorban magvetésekből feloltva kerülnek a gyűjteményekbe.

Formájuk a kövirózsához hasonló, élőhelyükön teljesen a köves-gipszes talajba húzódnak vissza a szárazévszakban, majd ősszel nyitják 5-6 cm-es csodás virágjaikat, melyek színe fajtól függően fehér, rózsaszín, sárga vagy lila. Szaporításuk nehéz, rendkívül lassan növekednek, csak sok odafigyeléssel nevelhető kaktusz különlegességek! A három nap alatt az Ariocarpus nemzetség szakértői tartanak előadásokat, bemutatva a növények természetes élőhelyeit és terepi kutatásokat.

Látogatóink természetesen találkozhatnak sok más sivatagi és hegyvidéki szárazságtűrő és pozsgás növényekkel a kiállításon, megtekinthetik a Füvészkert csodálatos trópusi növény gyűjteményeit.

A kiállítás és vásár teljes ideje alatt szaktanácsadással segítjük a kaktusztartás iránt érdeklődőket, a legkisebbek pedig kaktuszmagoncok ültetésén keresztül ismerkedhetnek meg e csodálatos növényekkel.

Helyszín: ELTE Füvészkert, Budapest 1083 Illés u. 25.

Időpont: 2015. 09.11-13-ig

Nyitva tartás: 9.00 – 17.00

Jegyárak:

Felnőtt jegy: 1.000 Ft/fő

Diák vagy nyugdíjas: 500 Ft/fő

Családi jegy: (2 felnőtt + 2 gyerek, 14 éves korig) 2.000 Ft

További információ: Kaktuszgyűjtők


Megosztás


  • Rendszeresen megmutatnád írásaidat ebben a témában nagyközönség előtt? Küldj nekünk egy mintát és elérhetőséget. Kapcsolat

  • Online hirdetnél, de nem tudod hol és hogyan? Vedd fel velünk a kapcsolatot, és küld el weboldaladat! Médiaajánlat