18

Figyelem! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot!

Még nem vagyok 18 éves

Szerencsehozó szimbólumok – Kultúrák mágikus szimbólumok

Megosztás
Tipológia

A szerencse akkor érkezik, amikor ő akarja, nem befolyásolja érkezését kívánságunk, és nem szabályozhatjuk. Azonban sok kultúrában próbálták már évszázadokkal ezelőtt is felgyorsítani a szerencse bevonzását különféle mágikus szimbólumokkal. Kinek, mi hoz szerencsét? Minden kultúrában más volt a szerencsehozó, de egy biztos, ezekben ma is sokan hisznek. Érdemes lehet azonban tudni, honnan is erednek ezek a hiedelmek. Mit jelentenek a négylevelű lóhere levelei? Miért lett szerencsehozó a patkó? Mit tudhat egy apró bogár, ami galacsint hajt?


A szerencse akkor érkezik, amikor ő akarja, nem befolyásolja érkezését kívánságunk, és nem szabályozhatjuk.

Azonban sok kultúrában próbálták már évszázadokkal ezelőtt is felgyorsítani a szerencse bevonzását különféle mágikus szimbólumokkal.

Kinek, mi hoz szerencsét?

Minden kultúrában más volt a szerencsehozó, de egy biztos, ezekben ma is sokan hisznek.
Érdemes lehet azonban tudni, honnan is erednek ezek a hiedelmek.

Mit jelentenek a négylevelű lóhere levelei?
Miért lett szerencsehozó a patkó?
Mit tudhat egy apró bogár, ami galacsint hajt?

Szkarabeusz bogár

Meleget és fényt áraszt, ez az élet szimbóluma. Különös, misztifikált erővel bír, és az egyiptomi kultúrában istenítették, ez volt a fáraók amulettje. Tulajdonképpen a szkarabeusz bogár nem más, mint a galacsinhajtó vagy más néven ganajtúró bogár.  Galacsinokat hajtanak maguk előtt, melyekbe tojásaikat rakják. Az egyiptomiak ezt a mozdulatsort azzal azonosították, mintha a szkarabeusz bogár mag előtt a napot görgetné, ami minden nap megjelent számukra a láthatáron.

Így lehetséges, hogy úgy tisztelték és félték ezt a bogarat, mint napistenüket Ra-t. Mivel a trágyalabdákból kis bogarak bújtak ki, Ra-t teremtő istennek is tartották. Számtalan egyiptomi amulettben, ékszerben megtalálható a szkarabeusz bogár, mely egyben a szerencse szimbóluma is. Ez mind a mai napig nem változott.

Isteni ajándék

Az achát magmás kőzet üregeiben rejtőzik, és szinte minden színben megtalálható. Egyedi csíkjait sokan ismerik karkötők, nyakláncok, fülbevalók alapanyagaként. Már az ókorban is szerencsehozó volt. Mózes achátban látomásként látta meg Isten arcát. Hatalmat és gyógyító erőt tulajdonítanak ennek a kőnek, mely erősíti az öntudatot, nyugtató energiát áraszt és véd minket a gonosztól. Ablakba kitéve megvéd a betörőktől. Sokan azért viselik vagy tartják maguknál, mert az acháttól biztonságérzetet remélnek.

A virágok királynője
Rózsa

Nincsen más virág a világon, melynek akkora szimbolikus töltete lenne, mint a rózsának. A legrégibb hagyományokat, őszinte érzéseket viseli magán. Régi időkben misztikus jelentése volt a rózsának, mégpedig az, miszerint a piros vagy vörös rózsa Adonisz véréből, míg a fehér rózsa Adonisz vérének habjából keletkezett. A rózsa szimbolizálja a fényt, a szeretetet és az életet. A keresztény vallásban a megbocsájtás jelképe. A muzulmán vallásban soha egyetlen hívő sem léphet rá rózsaszirmokra, mert az Mohamed próféta vérét szimbolizálja.

A rózsa a szerelem, szeretet, szenvedély, tisztelet és tökéletesség jelképe is. Idősíkot tekintve maga az örökkévalóság. Aki rózsákkal veszi magát körül, az életerővel vértezi fel magát.

A hosszú élet titka – Bölcsek köve

Kémikusok körében szólnak a hagyományok egy elixírről, amit varázslatos módon hoztak létre több száz évvel ezelőtt rendkívüli békében és harmóniában. Ez volt a „bölcsek köve”, melynek anyaga hihetetlenül kemény és a hosszú élet és szellemi frissesség megvalósulása. A legenda szerint a kő gyógyít minden betegséget és szerencsét hozó bűvös ereje van. Maga az anyag örökre titok maradt. Szerencsét hozó szimbolikus erejét alkalmazzák kínai energiagyógyításban és szerencsét jelent Tarot jóslásnál.

Szerencse kovácsolása

Minden olyan országban ahol lovakat munkára használtak, a patkoló mestert nagyon megbecsülték, így lett ő a szerencse és boldogság jelképe. A török közmondás szerint: A szög megmenti a patkót, a patkó a lovat, a lovas és a ló egy országot.

Ezen kívül a vas nagyon értékes árucikk volt, és sok gazdálkodó nem engedhette meg magának. Tehát nagyon boldogok voltak, amikor az út mentén elhagyott patkót találtak, ami számukra felért egy kinccsel. Tehát a patkó ezeknek a gazdáknak nagyon is szerencsét hozott, mert mint „szerencse”, a biztonságot jelentette, hogy lovukat egészségesen tarthatják és dolgoztathatják. Már csak későbbi hiedelem, miszerint a talált patkót úgy kell elhelyezni, hogy felfelé álljon, mert a szerencse csak így tud beleesni. Ma is sok ajtót, falat díszítenek patkók, és hiszik, hogy a szerencse beleesik. Az életben, ha tökéletes harmóniában élünk, akkor minden könnyedén sikerül.

Négyszeres szerencse

Ezt nem más szimbolizálja legjobban, mint a négylevelű lóhere.

Tudjuk, melyik levele mit jelent szerencse terén?

Az első levél a reményt, a második a hitet, a harmadik szeretetet, a negyedik a szerencsét.

A négylevelű lóhere szerencsehozó képessége több mint 2200 éves legenda. Először állítólag a druidák fedezték fel, mint különlegességet, és miután megtalálták az elsőt, keresni kezdték őket, mert azt hitték, ha sok ilyen négylevelű lóherével rendelkeznek, akkor nem érheti baj őket. A lóhere alakja szimbóluma a keresztnek és tökéletes egységet alkot. A legenda szerint Évát a négylevelű lóhere vezette ki a paradicsomból. Éva szeretett volna magával vinni valamit, ami örökre emlékezteti őt az édenkertre. 


Megosztás


  • Rendszeresen megmutatnád írásaidat ebben a témában nagyközönség előtt? Küldj nekünk egy mintát és elérhetőséget. Kapcsolat

  • Online hirdetnél, de nem tudod hol és hogyan? Vedd fel velünk a kapcsolatot, és küld el weboldaladat! Médiaajánlat

Tipológia

Hirdetés
Hirdetés
Te leszel az első! Ezt még senki nem olvasta!

Iratkozz fel, hogy ezek a cikkek eljussanak hozzád!

Meglepetéssel készülünk neked ünnepek alkalmával!
További információk

Hirdetés

HirdetésNépszerű cikkek