18

Figyelem! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot!

Még nem vagyok 18 éves

A kineziológia fogalma, eredete, módszerei

Megosztás
Női lélek

Ma már egyre szélesebb körben terjednek különböző betegségeink, valamint stresszeink kezelésére az alternatív gyógymódok, terápiák. Ezért, amikor azt halljuk valakitől, hogy kineziológusnál járt, annyi sejthető, hogy ez is valamilyen „más” módszer, mint a hagyományos orvoslás...


Ma már egyre szélesebb körben terjednek különböző betegségeink, valamint stresszeink kezelésére az alternatív gyógymódok, terápiák.

Ezért, amikor azt halljuk valakitől, hogy kineziológusnál járt, annyi sejthető, hogy ez is valamilyen „más” módszer, mint a hagyományos orvoslás, de sokan nem is tudják, miről is van igazából szó, mit jelent az, hogy kineziológia. 

Maga a szó a kynezis – mozgás, és logos – tudomány szavakból épül fel. 

A kineziológia, mint módszer, ha egy mondatban szeretnénk megfogalmazni, a szervezetet ért ingerre adott izomválaszt teszteli. Például negatív inger hatására a szervezet izmai elgyengülhetnek (ezért szokták megkérdezni a rossz hír közlése előtt, hogy ülünk-e, mert a hír hallatán fellépő stressz miatt a lábaink elgyengülhetnek, nem tudnának minket megtartani).

Mindannyiunk életét, jelenbeli döntéseit nagyban befolyásolják múltbeli tapasztalataink. Ezeknek a tapasztalatoknak a hatása stresszhelyzetben fokozottan megmutatkozik olyan válaszreakciókban, amelyek a múltban hatásosak lehettek, de az adott jelenbeli problémára nem alkalmazhatóak, de nem ismervén más lehetőséget, mindig ugyanúgy reagálunk. Ennek oka egy 

úgynevezett neurológiai blokk, mely megakadályoz bennünket abban, hogy szabad választás szerint cselekedjünk, az adott helyzet megoldására új lehetőségeket keressünk. Az így kiépült blokkok gátolhatnak minket tevékenységeinkben, valamint testi és lelki bajaink okozói lehetnek (például fejfájás, hátfájás, súlyproblémák, függőségek, rögeszmék, önbizalomhiány, magánéleti, illetve munkahelyi problémák).

Testünk sejt-memóriája az összes információt hordozza minden, az életünket befolyásoló, gátló blokkokról. Az izomtesztelés segít abban, hogy a kliens tudatos, tudatalatti és sejtmemória (testi) szintjein pontos és megbízható információkat kapjunk egy adott probléma megoldásához.

De mi is az az izomtesztelés? A kineziológus, azaz a tesztelő egy enyhe nyomást gyakorol a kliens, vagyis a tesztelt személy kinyújtott karjára, ezzel biológiai visszajelzést vár. A negatív érzelmi töltés elgyengíti az izmot, míg a pozitív erősíti azt. Így a kar izmai a feltett kérdésre (vagyis ingerre) válaszként elgyengülhetnek vagy erősek maradhatnak. Ezzel hozzáférhetünk a megfelelő információkhoz, valamint a megfelelő módszerekhez, gyakorlatokhoz, amellyel az adott blokkot gyengéden, gyorsan és hatékonyan oldani tudjuk. A kineziológus segíti a klienst abban, hogy a megoldással, azaz megfelelő korrekcióval stresszhelyzetben a blokk már ne jelentkezzen, és egy új utat legyen képes felfedezni az adott probléma kezelésére.

A kineziológia módszerét dr. David Palmer csontkovács által az 1800-as évek vége táján kidolgozott izomtesztelés alapján dr. George Goodheart csontkovács, manuálterapeuta fejlesztette ki az 1960-as években. Az általa vezetett kutatócsoport munkájának eredménye az Alkalmazott Kineziológia módszer. Ebből állított össze egy laikusok által is könnyen elsajátítható, 1-2 napos tananyagot, főleg otthoni segélynyújtásra dr. John Thie, a kutatócsoport egyik tagja, ezt lett a „Touch for Health” („Gyógyító Érintés”). E módszer megalapozójának egyik kiemelkedő tagja, Gordon Stokes, munkatársai, Daniel Whiteside, és Candace Callaway fejlesztették ki a „Three in One Concepts” („Három az Egyben Módszer”) Egy Agy nevű rendszerét, amelynek fő célja, a két agyfélteke működésének összehangolása. Ezen kívül ismert még az Edukineziológia, amit dr. Paul E. Dennison és felesége, Gail E. Dennison dolgozott ki, tanulási nehézségekkel küzdő gyerekek részére.

Az eddig felsoroltakon kívül még többféle kineziológiai rendszer is létezik a világon, de mindegyik megegyezik abban, hogy hatékonyan segítheti a klienst a kisebb és nagyobb életbeli problémák leküzdésére, eszközt adhat arra, hogy új, pozitív módon legyenek képesek az életüket megváltoztatni.


Megosztás


  • Rendszeresen megmutatnád írásaidat ebben a témában nagyközönség előtt? Küldj nekünk egy mintát és elérhetőséget. Kapcsolat

  • Online hirdetnél, de nem tudod hol és hogyan? Vedd fel velünk a kapcsolatot, és küld el weboldaladat! Médiaajánlat

Női lélek

Hirdetés
Hirdetés
Te leszel az első! Ezt még senki nem olvasta!

Iratkozz fel, hogy ezek a cikkek eljussanak hozzád!

Meglepetéssel készülünk neked ünnepek alkalmával!
További információk

Hirdetés

HirdetésNépszerű cikkek