A vicctől a tragédiáig, avagy te is lehetsz troll(áldozat) - Mennyire vagy kiszolgáltatva másoknak? - Hogyan kezelheted ezt a helyzetet!

Te szoktál másokkal trollkodni?

Veled szoktak trollkodni?

A trollkodás manapság egy trendi kifejezés, de nincs letisztult definíció arra, hogy ez pontosan mit is takar, mi számít trollkodásnak, és hol a határa.

Az ártalmatlan viccektől ahol barátok egymást ugratják, a mások kárára történő kárörvendésen át, a tragédiába fulladó online zaklatásig, széles a skála.

Az internethez újszerű technológia révén még nincs erre kiforrott kultúránk-online etikettünk, ezért érdemes fokozottan odafigyelni, tudatosnak lenni erre a jelenségre is.

Amiben az online trollkodás különleges, hogy ebben a virtuális térben az arc és névnélküliség közegében gyakran azokból is könnyen előjön a „troll”, akinek egyébként szemtől szemben eszébe sem jutna.

Ha nem kell a másik szemébe néznünk, vagy tartanunk a következményektől, akkor jellemzően másképp viselkedünk.

Ennek következtében vadidegen emberek tudnak egymásnak akár egészen komoly pszichológiai sérüléseket okozni online viselkedésükkel, ennek a szándéka nélkül, vagy a nélkül, hogy ennek valaha tudatába kerülnének, mert, hogy nem látjuk, a másik ember reakcióját, nem érezzük át azt, amit okozunk neki.

Sokan szívesebben kommunikálnak online, mert azt könnyebbnek érzik, mint a szemtől szemben történő beszélgetést, de ennek a közegnek megvannak az árnyoldalai is, így ez egy kétélű eszköz.

A témáról bővebben az alábbi rövid videóban

 

 

Kérdezz, kérj videót téged érdeklő témában

Címkék: online zaklatás trollkodás lelki sérülés érzelmi zaklatás trauma pszichológia Tóth Dániel
Tetszett? Itt kifejezheted
Ne csak a Facebookon ->
Még ez is érdekes: