Ünnepeljünk!

„Cukor, csoki, csokoládé, jajj, de jó!” - hangzik a dalban és a gyerekek várják azt a napot.

Az időben való tájékozódáshoz támpontot adnak az ünnepek.

A családhoz tartozás élményét is erősítik az ünnepi szokások. Megannyi előny az ajándékokon, finom ételeken túl.

Tartsuk meg az Adventet!

Akár koszorúkészítéssel, akár lelki ráhangolódással éljük meg a karácsony előtti heteket a készülődés fontos része az ünnepnek. Az adventi naptár bontogatásával a gyermek vizuálisan is követni tudja az ünnep közeledtét. Időközben életre szóló leckét kapnak a kicsik az együttműködésről. A konfliktusokat pedig az csökkenti a leginkább, ha az elvárásainkat csökkentjük. A koszorú, ajtó dísz legyen egyszerű és az így megspórolt időt töltsük karácsonyi dalok tanulásával, felelevenítésével, karácsonyi sütik kóstolgatásával.

 

 

 

 

 

 

 

Stressz mentes karácsony

Az átgondolt, időben kezdődő készülődés a nagyszabású vacsora álmától, egy könnyen elkészíthető, de a család hagyományaihoz illeszkedő vacsorával kezdődik. Ha olyan ételeket választunk, ami egy nappal korábban előkészíthetünk, és a teríték és dekoráció terén is segítenek apró, szorgos kezek, mindenki nyugodtabb marad.

 

 

 

 

 

 

Túlzás mentes ajándékozás

A karácsonyfa, a gyertyák, a készülődés izgalmai már önmagukban elegendő izgalmat okoznak a gyerekeknek.

Az ajándékoknál is használjuk a szabályt: a kevesebb, több.

Ha túl sok ajándék van a fa alatt, a gyerekek egyiket bontják a másik után és a belső tartalom a második bontás után már szinte elsikkadhat.

A csomagolással is bánjunk csínján, de tegyük személyessé, egyedivé.

 

 

 

Karácsony = Család

„A karácsony családi ünnep. Az összetartozásról szól. Ezért fontos, hogy az ünnep érintse a kis és nagycsaládot egyaránt.

Minél nagyobb egy gyerek, annál jobban élvezi a nagymamák, nagynénik, unokatesók kavalkádját.

Ha minden évben végiglátogatjuk őket, vagy vendégül látjuk az otthonunkban, esetleg felkeressünk az elhunyt családtagok sírját az üzenjük neki: ez a mi családunk, összetartozunk. Emellett figyeljünk arra, hogy megélhessük az ünnepet a szűk családon belül is.” – (írja Goldmann-né Fehér Hajnalka, gyermek és ifjúsági klinikai szakpszichológus, gyermekpszichológus)

 
Időt és figyelmet mindenkinek

„Ajándékozzunk” egymásnak időt! Szánjunk időt meseolvasásra, kártyázásra, mozizásra. A téli szünetben minden haramadik család több időt tölt szűk családi körben, mint más iskolai szünetek alkalmával. Talán a tél az oka, az év végi nagy leállás, a hagyomány. Kitudja?
Most itt az idő, hogy mindezeket megéljük, tervezzünk!

Inspiráció egy egyedi ajándék készítéséhez!

Kellemes időtöltést kívánunk!

Kormos Rebeka, foglalkozásvezető
Pompás Napok Produkció

Címkék: ünnepi előkészület csokoládé ajándékozási etikett kreatív ajándék gyerekfejlesztés
Tetszett? Itt kifejezheted
Ne csak a Facebookon ->
Még ez is érdekes: