Túrós mazsolás palacsinta

A palacsinta a római korból származó étel, latin neve placenta volt.

Az ősi legendák szerint régen a tésztát kövön, vagy bronzpajzson sütötték.

Az első palacsinta receptje az 1400-as évekből származik, ezekben az időkben leginkább hússal fogyasztották.

A római légiók ellátásában az egyik leggyakoribb étel volt, hiszen hosszú ideig eltartható. A palacsinta első magyarul leírt receptje az erdélyi fejedelmi udvar főszakácsának köszönhető, a XVI. századból.

Az angolszász országokban külön ünnepnapot tartanak a palacsinta tiszteletére. Ezen a napon palacsinta sütő-, és evő versenyeket is rendeznek. A világ legnagyobb palacsintája 15 m átmérőjű, a súlya 3 tonna, és közel 2 millió kalóriát tartalmazott. 1994-ben sütötték ki Rochdale-ben.

Hozzávalók

Tésztához

  • 40 dkg liszt
  • 4 db tojás
  • 6 dl tej
  • 4 dl szódavíz
  • 1 csipet só
  • 4 evőkanál olaj
Túrós töltelékhez
  • 50 dkg túró
  • tejföl (kb. 2 dl, de ez a túró minőségétől és állagától is függ)
  • egy citrom kifacsart leve
  • 6-7 evőkanál porcukor
  • 3 csomag vaníliás cukor
  • 25 dkg mazsola
  • rum aroma

A mazsolát beáztatjuk a rumaromával elkevert tejben.

A tojásokat a sóval és az olajjal habosra keverjük, majd ezután lassan adagoljuk hozzá a lisztet, a szódavizet, és a tejet. Ezután kb. 30-40 percet pihentetjük.

A túrót villával összetörjük, hozzáadjuk a vaníliás cukrot, a porcukrot, a citrom levét, és annyi tejfölt, hogy krémes, de ne folyós állaga legyen a masszának, majd a végén óvatosan beleforgatjuk a puhára áztatott mazsolát.

A palacsintasütőt kikenjük vékonyan olajjal, felforrósítjuk, és egy merőkanál segítségével belemerjük a tésztát. Elsimítjuk a masszát, a serpenyőt forgatva. Mindkét oldalán szépen átsütjük, majd beletöltjük a túrós tölteléket, és feltekerjük.

Jó étvágyat!

Címkék: palacsinta túró liszt tojás cukor mazsola édesség desszert
Tetszett? Itt kifejezheted
Ne csak a Facebookon ->
Még ez is érdekes: