„ A távolságot, mint üveggolyót megkapod…”

A hiány, mint pozitívum?

Hogyan lehet megélni, túlélni a szerettünk távollétét?

Egy kedves ismerősömmel arról beszélgettünk, hogy párja külföldön dolgozik, ilyenkor több hónapig nem látják egymást, és ettől ő mennyire szenved.

Terapeuta révén együtt éreztem vele, de ezzel még nem változott az ismerősöm mardosó kínja.

Így igyekeztem az adott helyzetet más nézőpontból megvilágítani, hogy elviselhetővé válhassanak a napjai.

Először is, ha folyamatosan arra fókuszál, ami nincs, akkor az csak erősíti a rossz közérzetet, inkább arra kellene figyelni, hogy mi van.

Mik lehetnek ezek?

Van kapcsolata, van kivel megosztania a gondolatait, a mindennapos történéseit, van ideje saját magára, amit felhasználhat tanulásra, fejlődésre, sportolásra stb., és ami a legfontosabb, hogy van jövőképe.

Tehát, ha tudja, hogy egy darabig nem látja a párját, akkor érdemes megnéznie, hogy mi a legrosszabb dolog, ami történhet a távollét alatt? Nyilván az, hogy egyáltalán nem tudnak beszélni egymással, mert akadozik az internet, vagy olyan a munkakör, hogy nem lehet.

Ha ezt veszi origónak, akkor minden levélnek, chatnek, telefonhívásnak úgy fog majd örülni mindkét fél, mintha égi áldás lenne.

Ez a félig üres – félig tele pohár tipikus esete.

Ha csak a félig üres részét látja a pohárnak, akkor jön a fájdalmas hiányérzet, a tehetetlenség érzése, a „mit kezdjek magammal” helyzet, ami által betekeri magát teljesen felesleges módon.

Ha jót akar magának, akkor csak úgy fog menni, ha félig telinek látja a poharat, és örül, ami megadatik!

Ezzel az esettel szerintem nincs egyedül, és ez a gondolkodásmód alkalmazása működik más területeken, ahol érzed, hogy hiány van.

Pl. Kevés pénzed van, anyagi gondokkal küzdesz? Szedd össze, hogy mid van: fedél a fejed felett, munkahely, autó, kerékpár, ennivaló, telefon, laptop, ruhák, stb.

Vagy nincs munkád? Gondold végig, hogy milyen lehetőségeid vannak, mit tudsz még megtenni, milyen munkahelyeid voltak, kiktől nem kértél még információt, kit ismerhetsz…

Ezzel azt az energiát erősíted, hogy VAGY, és VAN valamid. A VAN érzéssel még több van-t tudsz bevonzani.

Lehet, hogy elsőre nehéznek tűnik, de megtanulható, csak kezdd el gyakorolni!

Egy titka van a folyamatnak, hogy ébernek kell lenned, ami most azt jelenti, hogy amint elindulna a NINCS gondolat, abban a pillanatban el kell csípni, meg kell állítani.

Ilyenkor nyomd le a PAUSE gombot, értékeld át a helyzeted, és akkor nyomd meg a PLAY-t, ha megerősítetted magadban, hogy mivel rendelkezel, mid VAN.

Visszatérve az ismerős hölgyre, megnéztük, hogy milyen előnye van még az ideiglenes távolságban fenntartandó kapcsolatának. Az esete elég egyedi, mert rövid ismeretség után történt meg az elutazás, de pár hónapig fizikailag külön kell élniük.

Pont annyira sikerült megismerkedniük, hogy megérezzék, hogy érdemes egymásra várni.

Szóval az előnye ennek a helyzetnek, hogy megtanulják folyamatosan fenntartani az érdeklődést, egymás felé jelezni a figyelmet, megfogalmazni az érzéseiket, erősíteni a bizalmat egymás irányába.

Pozitív hozománya lehet ez a kapcsolatnak, mert jobban tudnak majd figyelni egymás jeleire, türelmesekké válhatnak, és ezzel tartósíthatják a kapcsolatot hosszútávra.

Másik tény, hogy a távolság, és a rövid előélet miatt még egyikőjük sem meri beleengedni magát száz százalékosan a szerelem érzésébe, azért, hogy könnyebben lehessen átvészelni azt a pár hónapot, így nem tud kialakulni a lila köd.

Azáltal, hogy nincs lila köd, ettől van esély arra, hogy annak lássák egymást, akik valójában. És, ha így megfelelnek egymásnak, akkor nincs csalódás a lila köd leszállta, és felszállása után.

Tehát mindketten fenyőfának látják a másikat, és nem karácsonyfának…

Összességében egy negatívnak tűnő állapot, ami próbára teszi a lelkeket, mindenképp építő hatással lehet az egyén fejlődésére, és jelen esetben a kapcsolat jövőjére.

 

Dézsi Aranka mediátor, lélektréner

06703326136

Aranylélek

Aranylélek közösség

Címkék: hiányérzet távolság üveggolyó lelki vívódás érzelmi válság szeretethiány szerelem
Tetszett? Itt kifejezheted
Ne csak a Facebookon ->
Még ez is érdekes: