Szülés utáni hasfalgyengülés! - A rectus diastasis hatása a női egészségre!

A rectus diastasis, vagyis az egyenes hasizmok szétválása általában a terhesség harmadik trimeszterében alakul ki.

A várandósság előrehaladtával, ahogy növekszik a magzat és a méh, szükség van arra, hogy a hasizmok eltávolodjanak egymástól, hogy legyen elegendő hely a fejlődésre.

Azonban a fellépő rés nagysága meghatározó!

A 2 ujjnyinál nagyobb távolságot kórosnak nevezzük. Az állapotról az anyukák gyakran nem is tudnak, csak azt tapasztalják, hogy a hasuk már nem olyan feszes és lapos, esetleg erőkifejtés hatására elő is emelkedik.

Fontos azonban hangsúlyozni, hogy célszerű megvizsgálni szülés után a hasfalat, hogy az időben észlelt rectus diastasis kezelésével meg tudjuk előzni a lehetséges szövődményeket.

Szövődmények

Ilyenek lehetnek a hát- és derékfájás, a csökkent fizikai aktivitás, a vizelet- és/vagy székletinkontinencia, a rosszabb minőségű szexuális élet, ezek révén a csökkent életminőség.

Az alábbi kérdőívvel ezeket a tényezőket vizsgáljuk. Kutatásunk célja, hogy legalább egy korábbi terhességen átesett nők adatait összegyűjtve megnézzük, hazánkban milyen kapcsolat áll fenn az egyenes hasizmok eltávolodása és a fent említett lehetséges szövődmények között.

KÉRDŐÍV

Gitta Stefánia

gyógytornász

Címkék: szülés után hasfalgyengülés rectus diastasis kérdőív kutatás szövődmény kismama
Tetszett? Itt kifejezheted
Ne csak a Facebookon ->
Még ez is érdekes: