A szex vajon mi? - Mi számít annak? (+18)

Gondolkodtál már ezen?

Te meg tudod határozni, hol kezdődik, és hol végződik a szexualitás?

Előre szólok: ez nem egy olyan cikk lesz, ahol van megoldás, és egyértelmű, mindenikre érvényes konklúzió!

A cél most inkább a gondolatok ébresztése és az, hogy mindenki meghatározza önmagának, mit is gondol erről.

Ha utánanézünk a Wikipédiában, mi is a szexualitás ezt találjuk:

 

„A szexualitás minden olyan folyamat, amely a nemi tevékenységgel kapcsolatos vagy azt ábrázolja”

 

No, ezzel nem megyünk sokra, mert még mindig fennmarad a kérdés: mi is pontosan az, hogy „nemi tevékenység”?

Tényleg érdekes, hogy egy ilyen (jó esetben) mindennapi dolog is, mint a szex milyen nehezen definiálható, milyen nehezen húzhatóak meg a határai. …És egyáltalán van értelme meghatározni?

Van értelme behatárolni?

Úgy gondolom, van, mert a hétköznapokban ez a látszólag filozofikus kérdés rengeteg galibát okozhat, és bizony kapcsolatokat tehet tönkre.

Tesz is!

„De drágám, most miért vagy féltékeny? Hiszen semmi nem történt köztünk! Csak beszélgetünk/levelezgetünk/csetelgetünk…Egymáshoz sem érünk.”

Nem történik ténylegesen fizikai kontaktus, egyetlen érintés sem, a partner mégis tombol a dühtől. Jogosan? Vagy túlreagálja? Lehet úgy szexelni, hogy két ember egymáshoz sem ér, nincs is fizikai közelségben?

Elméletileg ugyebár nem, de gyakorlatilag mindenki tudja, hogy sokszor egy pillantás mélyebbre tud hatolni, mint a behatolás, és magát az aktust is lehet rutinszerűen, plafont nézve, legyünkmártúlrajta hozzáállással lezavarni. Pedig egy pillantás az ugyebár nem szex, csak épp úgy bevadít, hogy hirtelen azt sem tudod melyik bolygón vagy… az aktus meg egyértelműen nemi tevékenység, tehát elméletileg szex, mégis űzhetjük rutinból és megszokásból.

Bonyolíthatjuk azonban még tovább!
  • A maszturbálás szex?
  • Ha a vibrátorodat használod- akkor szexelsz?
  • A pornófilm nézés szex?
  • A telefonszex az szex?
  • A peep-show?

 

Ha két ember mondjuk chaten vagy telefonon beszélget és elmondják egymásnak az egymással kapcsolatos szexuális fantáziáikat…nos…az szex?

Aki párkapcsolatban él, az csinálhat ilyeneket vagy nem csinálhat? Rengeteg olyan párkapcsolat van, ahol már ezek miatt is veszekedés van, és valahol belül igenis érezzük, hogy nem alaptalanul…

Vagy: ha két ember között nem történik semmi más, mint egy csók - az szex? Sokan vallják, hogy egy csóknak nagyobb jelentősége lehet, mint egy közösülésnek…érzelmeket feltételez, és hiába állnak meg itt a felek, egy érzéki, szerelmes csók „nagyobb” megcsalás, mint egy érzelmek nélküli dugás.

Tehát: mi a szex?


 

Ami bizserget, ami lázba hoz, ami izgalmat okoz, vagy ami ténylegesen a testek fizikai kölcsönhatásával jár? Vagy helyzete válogatja?

Szexuális energia

Én személy szerint úgy gondolom, létezik az, amit úgy nevezünk, hogy szexuális energia. Azok a helyzetek, amik ezt az energiaáramlást intenzíven beindítják a testünkben, az nevezhető szexnek. Innentől kezdve mindegy, hogy az adott cselekedet milyen fizikai formában jelenik meg.

Orgazmikus élményt okozhat akár egy finom étel, egy fürdő, egy masszázs vagy bármiféle érzéki élmény, amivel megajándékozhatjuk magunkat vagy a partnerünket. Innentől persze már inkább az érzékiség és az erotika birodalmában barangolunk, és érdekes kérdés az is, hogy ami erotikus az egyben szexuális is? Azt tudjuk, hogy szexualitás létezhet erotika nélkül…de fordítva?

Jótanácsként a rengeteg kérdőjel végére annyit tennék hozzá, hogy érdemes önismeretünk és szexuális kultúránk fejlesztése érdekében elmerengeni ezeken a kérdéseken. Ellenben a válaszokat ne annyira agyból, kikövetkeztetésből hozzuk meg, hanem inkább érzékeljünk rá, hogy egy-egy adott kérdés mit hoz fel bennünk. Rengeteg előítéletre, dogmára és felesleges erkölcsi beidegződésre tekinthetünk rá így, amit – ha felismertük feleslegességüket – akár el is engedhetünk. Rá fogunk jönni, hogy ezek nagy része nem is a miénk, nem is belőlünk jön, hanem valahol, valamikor, valakitől begyűjtöttük őket.

Nem az a cél, hogy lazább erkölcsöket erőltessünk magunkra, de az sem, hogy ott is határt húzzunk magunknak, ahol felesleges. Odáig menjünk ebben a kérdésben, ahol nekünk magunknak kényelmes, és legfőképpen örömteli. Hisz az, hogy a szex voltaképpen mi, nem sikerült kiderítenünk, ettől a célunk még lehet mindenképpen az, hogy örömtelien éljük meg.

 

Várszegi Réka

Szexológus, Life Coach

Szeresd a testedet

Kapcsolódó téma: Bekapjam, vagy ne kapjam?

Címkék: szex fogalma megcsalás maszturbálás wikipedia izgalom erkölcs
Tetszett? Itt kifejezheted
Ne csak a Facebookon ->
Még ez is érdekes: