Sokba kerül, ha nem figyelünk magunkra – Hogyan vetül ki a nőkre és férfiakra a hajszolt élet?

Az orvostudomány már rég felismerte, hogy sokkal egyszerűbb fájdalommentesebb és nem utolsó sorban, sokkal olcsóbb egy betegséget megelőzni, mint utána azt kezelni.

Az egészséges életmódnak olyan alapelveit, mint az egészséges táplálkozás, a rendszeres mozgás, és a káros szokások pl.: dohányzás és alkoholfogyasztás mellőzése szinte mindenki ismeri, tudjuk milyen fontos, ezzel szemben az egyik legfontosabb szempont a mai napig is gyakran feledésbe merül.

Ismerős az a mondás?

Ép testben ép lélek!

Na, ez fordítva is igaz ám!

Egy nyugodt, kiegyensúlyozott ember immun és idegrendszere is kiegyensúlyozatlan működik, ugyanakkor, aki állandó stresszben él, az nem csak pszichéjét, de a szervezetét is folyamatos feszültségben tartja.

Tünetek

Ez először csak leterhel minket, közérzetünkben, koncentrációnkban, éjszakai alvásunkon mutatkozik meg „talán”, aztán ha nem csitul, akkor egyre komolyabb tüneteket produkálhat.

 

Bizonyított tény

Mára bizonyított tény, hogy a testi betegségeknek egy jelentős része pszichoszomatikus, azaz lelki eredetű. Nem azért van annyi kardiovaszkuláris megbetegedés, mert ez genetikailag van belénk kódolva, hanem mert a férfiaknál a stressz, az elhanyagolt lelki élet gyakran ott ütközik ki.

Nőknél

De persze a nők sem kivételek, főleg a teljesítmény fókuszú versenyszférában dolgozó nőknél egyre gyakoribbak az olyan problémák, mint például az endometriózis, vagy mióma, de beszélhetnénk a különféle daganatos megbetegedésekről, vagy éppen a pánikbetegség kialakulásáról is, ami egyre több embernek okoz gondot.

Egy ilyen kialakult problémára már rengeted időt, pénzt és energiát kell fordítani, pedig sokkal könnyebben megelőzhető lenne, és nem is kell hozzá sokat tenni, csak több figyelmet szentelni magunknak.

A témáról bővebben az alábbi rövid videóban:

 

 

A Pszichológus Pasi

Címkék: endometriózis pánikbetegség női tünetek férfi tünetek életmódváltás alvászavar kardiovaszkuláris megbetegedés genetika
Tetszett? Itt kifejezheted
Ne csak a Facebookon ->
Még ez is érdekes: