Minél többet vagy a Facebook-on, közösségi oldalakon, annál magányosabbnak érzed magad!

Ezt az összefüggést, mármint a „minél többet vagyunk a facebook-on, annál magányosabbnak érezzük magunkat”, már tanulmányok bizonyítják. 

De mindig marad egy kérdés.

A legtöbb ember a szociális médiát használja, hogy barátaival, családtagjaival kommunikáljon.

Mindeközben azt is látja, mit csinálnak az ismerősei.

Egy olyan információ halmazhoz jut hozzá nagyon rövid idő alatt, amihez a valóságban soha nem tudna.

Miközben azt gondoljuk, hogy a közösségi média éppen arra jó, hogy ne legyünk magányosak, csak egyre rosszabbat teszünk vele magunknak.

Éppen az ellenkezőjét váltja ki ugyanis!

Egy Pittsburgh tanulmány rávilágított az összefüggésre, miért is leszünk egyre magányosabbak, minél többet lógunk például a Facebook-on.

Két típust érdemes elkülöníteni, és a tanulmány is ezt a két típust vizsgálta.

  • Az egyik, akik napi kettő óránál is többet van aktívan a Facebook-on.
  • A másik, aki maximum napi 30 percet.

Közösségi oldalak alatt nem csak a Facebook-otz értjük, hanem a Snapchat-et és Instagram-ot is.

Érdekes!

Azok az emberek, akik napi kettő vagy annál több órát tartózkodnak a közösségi oldalakon, sokkal hajlamosabbak az elszigetelődésre, mint, akik csak napi 30 percet.

A tanulmányban 1800 amerikai, 19-32 év közötti embert vett részt.

Azért ezt az életkort választották, mert ekkor van a legnagyobb hatással az emberekre a közösségi média, és meghatározó befolyásoló tényező lehet.

A mindig fennmaradó kérdés a következő!
Tényleg elszigetelődünk, minél többet tartózkodunk a közösségi média oldalakon, vagy csak úgy érezzük?

A magyarázat nem könnyű, és alkattól függ.

Aki sokat tartózkodik a közösségi oldalakon, az a következőket érezheti, tapasztalhatja magán.

A rengeteg információ miatt állandóan lekésve érzi magát. Mindig, mindenről. Holott a valóságban nem lehetne ennyi helyszínen egyszerre, és hozzá sem juthatna még telefonálással sem ennyi hírhez.

Ez önmagában frusztráltságot okozhat.

A következő tényező az összehasonlítás. Miszerint csak azt látjuk, másoknak most éppen milyen jó, mert vagy nyaralnak, vagy síelnek, vagy csak utaznak, esetleg buliznak valahol. Holott, ha belegondolunk, akkor mindenki csak akkor oszt meg magáról képet, ha valamilyen meghatározó élményben van része. De ebbe csak kevesen gondolnak bele, így sokakban az az érzés marad meg, hogy unalmas életet élnek. Pedig nem feltétlenül.

Azok, akik napi 30-et töltenek a közösségi oldalakon

Nos ők azok, akik igazán a valóságban élnek, és mondhatjuk úgy, hogy „tudatlanok”. De ez nem baj! Mert mindig van új téma számukra, nyugodtak, és nagy többségében jó kedvűek.

Egyszerűen nincsen túlpörgött, viszonyításokkal, és megfelelési kényszerrel teli életük. Barátságosak, nyitottak, és nincsenek nagy többségében előítéleteik.

Továbbá arányait tekintve sokkal több a személyes kontaktus vagy telefon kontaktus náluk, hiszen vágynak az információra, csak azt éppen nem chat-en keresztül vagy posztokat és fotókat nézegetve szerzik meg, hanem személyesen. Így aztán ők sokkal inkább ápolják baráti kapcsolataikat, melyek mélyebbek is, hiszen egy chat üzenet sosem fogja ugyan azokat az érzéseket, együttérzéseket átadni, mint egy hang vagy személyes találkozó. 

Fontos!

A tanulmány nem veendő kötelező érvényűen magunkra!

Mert nagyban függ személyiségünktől, típusunktól, orientálódásunktól, hogyan konvertáljuk át magunkban a rengeteg információt a közösségi oldalakról. De egy biztos!

Vannak, akiket drasztikusan megváltoztatott a közösségi média, van, akit roppant mód befolyásolni is tud. Aztán ez vagy pozitív hatást vált ki, vagy negatívot.

Törekedjünk arra, hogy kizárjuk a felesleges és zavaró információkat, hallgassunk magunkra és bízzunk magunkban, hogy mások befolyása nélkül is teljes értékű emberek lehetünk. Vagy ma már ez számítanak különlegességnek?  

Címkék: magányosság közösségi média Facebook tanulmány információ összehasonlítás teljes értékű ember önképzavar
Tetszett? Itt kifejezheted
Ne csak a Facebookon ->
Még ez is érdekes: