Medvehagyma vagy gyöngyvirág? - Miért egészséges a medvehagyma?

Tudjátok, hogy a medvék nagyon szeretik a medvehagymát? S, azt, hogy pont miattuk kapta ez a fantasztikus növény a nevét?

Ilyenkor kora tavasszal már kapható, szedhető.

De vajon mi mindent tudunk még róla, azon kívül, hogy a medvék is szeretik!

Végre vitamin!

A tél végén, mikor már annyira éhesek vagyunk a vitaminokra, mikor már szeretnénk újra feltölteni szervezetünk raktárát, akkor érdemes a medvehagyma felé fordulni. Márciusban már kapható a nagyobb üzletekben, sőt a tölgyes erdőkben már régóta szedhető ez a finom, zöld levél. S pont ez az érdekessége a növénynek, hogy a levelét fogyasztjuk. A levélnek önmagában hagyma illata van, kis apró hagymája. Addig érdemes szedni, enni, míg nem kezdi el a virágzását, mert utána már minden erejét a virágba gyűjti.

Gyöngyvirág vagy medvehagyma?

A növény jellegzetessége, hogy már messziről lehet érezni az enyhe hagymaillatát, amely abban is segít, hogy nehogy összekeverjük a gyöngyvirággal. S ez nagyon fontos, hiszen a gyöngyvirág nagyon mérgező növény, viszont jó tudni, hogy ez sokkal később bújik ki a földből, általában május elején, s levele sokkal vaskosabb, fényesebb, s egyáltalán nincs hagyma illata. Ha nem vagyunk biztos magunkba, akkor inkább vegyük meg a medvehagymát, abból baj nem származhat.

Hogyan használjuk fel?

De vajon, hogyan használjuk fel a medvehagymát? Mit kezdjünk vele? Sajnos ezt a nagyszerű növényünket kevesen tudják, hogy miként egyék. A legegyszerűbb módja, ha vajas kenyérre rászórunk egy-egy felvágott darabot. Vagy túrókrémbe is belekeverhetjük. Akinek pedig kedve egy kicsit pikánsabb variációra, az elkészítheti a medvehagymás pestot is. Érdemes lefagyasztani is, bár sokan nem szeretik a friss növényeket így tartósítani. Levesként is elkészíthetjük, ilyenkor érdemes egy alap krumplilevest főzni, majd hozzáadni a medvehagyma leveleit. Ha kedvünk van a végén össze is turmixolhatjuk.

Fontos, hogy akinek nem bírja a gyomra, mert érzékeny a hagymafélékre, az ne egye! Viszont fokozatosan hozzá lehet szoktatni magunkat, higgyétek el megéri!

Mire jó?

A medvehagyma amellett, hogy erősíti az immunrendszerünket, tele van vitaminokkal is. Kiváló hatással van a gyomorra, a bélrendszerre is. De csökkenti a fejfájást, a magas vérnyomást, tisztítja a vesét, a vért.

S, hogy miképp készíthetitek el az egyszerű túrókrémet, vagy a kicsit pikánsabb pestot, azt a Kati-Patika videoból megtudhatjátok.

Egészségetekre!

Kati-Patika

Címkék: medvehagyma vitamin gyöngyvirág medvehagyma elkészítése
Tetszett? Itt kifejezheted
Ne csak a Facebookon ->
Még ez is érdekes: